Rusų režisierius K. Serebrenikovas dalyvavo uždarame sukčiavimo bylos posėdyje

  • Teksto dydis:

Ilgiau kaip metus namų arešte laikomo rusų teatro ir kino režisieriaus Kirilo Serebrenikovo prieštaringai vertinamas teismas dėl grobstymo trečiadienį prasidėjo uždaru posėdžiu.

Kaltintojai sako, kad K. Serebrenikovas vienam teatro projektui išgrobstė daugiau kaip 2 mln. dolerių (1,73 mln. eurų) valstybės lėšų.

Jis kaltinimus vadina absurdu ir tvirtina, kad pinigai buvo išleisti pastatymams.

Šalininkai tyrimą jo atžvilgiu laiko meninės nepriklausomybės varžymo valdant prezidentui Vladimirui Putinui dalimi.

Per uždarą posėdį Maskvos Meščiansko rajono teisme abi šalys teisėjui išdėstė savo argumentus. Pirmasis visapusiškas teismo posėdis paskirtas spalio 25 dieną.

K. Serebrenikovo advokatai prašė teisėjo liudytojais iškviesti 400 žmonių, dalyvavusių minėtame teatro projekte, bet sakė, kad šis prašymas buvo atmestas.

Taip pat buvo atmestas prašymas paleisti 49 metų režisierių iš namų arešto.

„Svarbiausias dalykas žmonėms, nekeliantiems pavojaus visuomenei, yra galimybė dirbti“, – žurnalistams sakė advokatas Dmitrijus Charitonovas.

K. Serebrenikovas į teismą atvyko užsidėjęs akinius nuo saulės ir apsirengęs juodai. Su žurnalistais jis nesikalbėjo. Jo namų areštas nuolat pratęsiamas nuo 2017 metų rugpjūčio.

Kai kurie jo bendradarbiai taip pat yra sulaikyti ir kaltinami.

Supykdė kultūros konservatorius

K. Serebrenikovo filmas „Vasara“ (Leto), paremtas kultinės sovietų roko grupės istorija, šiemet, jam nedalyvaujant, buvo parodytas konkursinėje Kanų kino festivalio programoje.

Praėjusių metų pabaigoje jis negalėjo dalyvauti savo baleto apie legendinį rusų šokėją Rudolfą Nurejevą premjeroje Didžiajame teatre.

Šį pastatymą taip pat lydėjo kontroversija, premjera buvo atidėta pusmečiui. Vadovybė kalbėjo, kad šokėjams trūko repeticijų, bet kiti teigė, kad tikroji priežastis buvo akivaizdžios šio baleto homoseksualumo temos arba baudžiamoji byla režisieriui.

2012 metais K. Serebrenikovas buvo paskirtas prižiūrėti smunkantį valstybinį teatrą, kuris dabar vadinamas Gogolio centru.

Jam vadovaujant teatras tapo vienu geriausių Maskvoje, traukos centru liberaliai sostinės inteligentijai.

Tačiau jo paskyrimas ir eksperimentiniai darbai, dažnai pastiprinti nuogybėmis ir šiurkščia kalba, supykdė kultūros konservatorius.

„Kova su juo vyko nuo pat to laiko, kai jis perėmė vadovavimą Gogolio centrui“, – naujienų agentūrai AFP sakė Maskvoje gyvenantis šiuolaikinio rusų teatro ekspertas Johnas Freedmanas (Džonas Fridmanas).

Praėjus keturiems mėnesiams po to, kai K. Serebrenikovui buvo skirtas namų areštas, teismas konfiskavo jo turtą, įskaitant butą ir automobilį.

Dešimtys garsių Rusijos figūrų ir tarptautinių žvaigždžių, tarp jų Cate Blanchett (Keit Blanšet) ir Ianas McKellenas (Ijanas Makelenas), ragino be jokių kaltinimų paleisti K. Serebrenikovą.

Iškėlus jam baudžiamąją bylą, jis tapo geriausiai atpažįstamu Maskvos teatro veidu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių