Rusų diplomatas dėl svastikų sumušė populiarų mongolų reperį

  • Teksto dydis:

Vieną populiariausių Mongolijos reperių sumušė rusų diplomatas, nes dainininkas dėvėjo tradicinį mongolišką chalatą, siuvinėtą svastikomis, penktadienį pranešė atlikėjo advokatas ir policija.

Amarmandachas Suchbataras, dar žinomas kaip Amraa, grupės „Khar Sarnai“ (Juoda rožė) pagrindinis dainininkas, per renginį Ulan Batore išėjo į sceną vilkėdamas tradicinį mongolišką raudoną chalatą, siuvinėtą svastikomis.

Po pasirodymo jį žiauriai užpuolė vienas rusų diplomatas, penktadienį žurnalistams sakė nukentėjusiojo tėvas ir advokatas.

Manoma, kad sulaužyto kryžiaus simbolis atsirado prieš kelis tūkstančius metų Indijoje, o Mongolijoje jis buvo naudojamas kelis šimtmečius – tai yra, daug seniau, nei Adolfas Hitleris pavertė jį nacių simboliu.

Visgi Rusijoje iki šiol itin jautriai reaguojama į nacių simbolių demonstravimą, nes dešimtys milijonų Sovietų Sąjungos piliečių žuvo kovodami su nacistinės Vokietijos pajėgomis per jų invaziją, vadinamą Didžiuoju Tėvynės karu.

Atlikėjas, šnekantis rusiškai ir svečio teisėmis pasirodęs praėjusių metų „Mongolijos talentų“ šou, po užpuolimo apie 10 dienų išbuvo komoje, sakė jo tėvas Sevdžidinas Suchbataras.

„Mano sūnui keletą kartų metaliniu daiktu trenkė į veidą, jis buvo sunkiai sužeistas. Jo smegenys buvo sunkiai traumuotos“, – sakė jis, dėvėdamas tradicinį chalatą ir kailinę kepurę bei rodydamas knygą su tradiciniais svastikos ornamentais.

Amraa paprastai dainuoja apie Mongolijos istoriją, kultūrą ir tapatybę. Vaikinas scenoje dažnai dėvi drabužius su svastikomis. Tačiau šį simbolį taip pat naudoja ir kraštutinių dešiniųjų mongolų nacionalistų grupuotės.

Atlikėjo advokatas, tėvas ir kitas grupės narys paneigė socialiniuose tinkluose pasirodžiusią informaciją, kad dainininkas per pasirodymą šaukė nacių pasisveikinimą „Heil Hitler“ („Šlovė Hitleriui“).

Advokatas Ganchugijinas Batbajaras sakė, kad tyrimas vyksta lėčiau nei įprasta ir kad įtariamasis dar nėra sulaikytas. „Įtariamasis privalo būti apklaustas remiantis Mongolijos įstatymais, nesvarbu, koks yra jo statusas ar diplomato neliečiamybė“, – pažymėjo teisininkas.

Mongolija kelis dešimtmečius priklausė Sovietų Sąjungos įtakos zonai iki demokratinės revoliucijos 1990 metais. Tačiau Rusijos kultūrinė įtaka tebėra stipri daugelyje sričių, įskaitant muziką ir kirilicos naudojimą.

Rusijos ambasada savo ruožtu tinklapyje paskelbė, kad žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose pasirodę pranešimai apie sumušimą yra tiriami.

„Remiantis mūsų preliminaria informacija“, sakoma jame, tie pranešimai buvo „iškraipyti, ypač dėl datos, dalyvių skaičiaus ir nelaimingo atsitikimo aplinkybių“.

Policijos atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad minėtas atvejis tiriamas.

„Įtariamasis yra rusų diplomatijos pareigūnas. Priežastis, kodėl jis nebuvo sulaikytas – kad sužeidimas nėra rimtas, – sakė teisėsaugininkas. – Netiesa, kad įtariamasis nebuvo sulaikytas dėl diplomatinės neliečiamybės.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ata

Ata portretas
Vokiečiai turėtų mokėti visą gyvenimą už isniekintus irpasisavintus kitų tautų simbolius.O rusai lai mokosi istorijos o ne leninuko ir stalinuko

Mutanas

Mutanas portretas
Nuotraukoje cia tas rusas ar mongolas, kuri sumuse? Sunku juos atskirti...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių