Rusų chemikas S. Skripalio apnuodijimą laiko Maskvos darbu

  • Teksto dydis:

Rusų chemikas, kuris pirmasis atskleidė nervus paralyžiuojančių medžiagų „Novičiok“ egzistavimą, sako, kad tik rusai galėjo panaudoti šį ginklą prieš buvusį šnipą ir jo dukrą Didžiojoje Britanijoje.

83 metų Vilas Mirzajanovas į Jungtines Valstijas atvyko 1995-aisiais, po 30 metų darbo Valstybiniame organinės chemijos ir technologijos mokslinių tyrimų institute (GOSNIIOChT).

V. Mirzajanovas 10-ojo dešimtmečio pradžioje atskleidė informaciją apie minėtos itin toksiškų nervus paralyžiuojančių medžiagų klasės egzistavimą. Iš pradžių jis tai padarė per Rusijos žiniasklaidą, jai atsivėrus po Sovietų Sąjungos žlugimo, o vėliau, su cheminėmis formulėmis, 2007 metais išleistoje savo knygoje „Valstybės paslaptys“ (State Secrets).

Didžioji Britanija sako, jog „labai tikėtina“, kad už buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos, kurie kovo 4 dieną Anglijos pietvakariuose esančiame Solsberyje buvo rasti susmukę ant suoliuko, apnuodijimą „Novičiok“ grupės medžiaga yra atsakinga Maskva.

V. Mirzajanovas kalbėdamas iš savo namų Prinstone Naujajame Džersyje išreiškė įsitikinimą, kad šį nusikaltimą įvykdė Rusija, siekdama įbauginti prezidento Vladimiro Putino oponentus.

„Tik rusai“ yra sukūrę šios klasės nervus paralyžiuojančių medžiagų, sakė chemikas. „Jie jas slapta laikė ir tebelaiko“, – tvirtino jis.

Pasak chemiko, vienintelė kita galimybė – kad kažkas pasinaudojo formulėmis iš jo knygos ir pasigamino tokį ginklą.

„Pavojinga Kremliui“

V. Mirzajanovas sakė, jog rusai galėtų tvirtinti, kad tokias medžiagas galbūt susintetino kažkas kiti. Be to, Maskva galėtų kaltinti jį patį.

Šios medžiagos, kurioms sukurti prireikė 15 metų ir kurios buvo išbandytos su gyvūnais, Solsberyje buvo pirmą kartą panaudotos  kam nors nužudyti, sakė V. Mirzajanovas.

Atsakydamas į klausimą, kodėl tai įvyko dabar, V. Mirzajanovas nurodė manantis, kad Kremlius nori įbauginti žmones, pavyzdžiui, V. Putino priešus.

Jis hipotetiškai pasiūlė įsivaizduoti, kad kas nors išvyksta iš Rusijos su medžiaga, kuri kompromituoja prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) JAV tyrime dėl respublikono 2016 metų rinkimų kampanijos numanomo slapto susimokymo su Rusija, galbūt norėjusia padėti jam įveikti demokratų kandidatę Hillary Clinton (Hilari Klinton).

„Tai labai pavojinga Kremliui, nes tai sąmokslas prieš Ameriką, – sakė V. Mirzajanovas. – Taigi jie grasina tam žmogui ir sako: „Pažiūrėk, kas nutiko Skripaliui. Tas pats gali nutikti ir tau.“

Pasak chemiko, S. Skripalis nebegalėjo kelti Rusijai jokių problemų, bet Kremlius galbūt norėjo jį žiauriai nužudyti vien tam, kad įbaugintų potencialius oponentus.

Jokių priešnuodžių

Ataka panaudojant 10 kartų už VX stipresnius „Novičiok“ agentus būtų didžiulė, o jokių priešnuodžių nėra, sakė jis.

Pasak jo, pusės gramo tokios medžiagos pakanka nužudyti 50 kg sveriantį žmogų.

Pirmiausia paveiktam žmogui sutrinka regėjimas, o jei nesuleidžiama priešnuodžio, prasideda stiprūs traukuliai ir gali nutrūkti kvėpavimas.

„Esu matęs poveikį gyvūnams – triušiams, šunims. Tai baisu“, – sakė V. Mirzajanovas.

Net jei nemirs, S. Skripalis ir jo duktė kentės visą savo likusį gyvenimą, prognozavo jis.

Nervus paralyžiuojančias medžiagas lengva panaudoti, nes jos gaunamos sumaišius dvi medžiagas, kurios abi atskirai nėra pavojingos.

Todėl abu komponentus galima vežti be jokios rizikos, o tada sumaišius pagaminti ginklą purkštuve.

V. Mirzajanovo nuomone, kad ir kokia baisi buvo ataka Britanijoje, ji gali nulemti ir vieną gerą dalyką: JK ir kitų Vakarų valstybių reikalavimą „Novičiok“ įtraukti į Cheminio ginklo draudimo konvenciją, kaip jis ragina jau daugiau nei 20 metų.

Jei šie ginklai būtų buvę pradėti kontroliuoti, Solsberio atakos galėjo ir nebūti, sakė jis.

Dabar, kai V. Mirzajanovas atvirai kalba apie „Novičiok“, jo draugai socialiniame tinkle „Facebook“ ir kitur ragina jį būti atsargų, kad rusai nesiektų jam atkeršyti.

„Bet aš gyvenau gana netrumpą laiką. Jie negali manęs sustabdyti. Dirbsiu iki galo, kad „Novičiok“ būtų tarptautiniu mastu kontroliuojamas“, – sakė jis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
kremlius ,tai dar ne rusija,bet rysai nesusitvarko su savo carais,jie iki gyvos galvos gyvena kremliuje

nuomonė

nuomonė portretas
Vaikiškos kažkokio nukvakusio senio sapalionės jau peršamos kaip galutinė tyrimo išvada. Svarbu tik pliurpti nesąmones ir dar ką nors pavaryti ant tų rusų...toks lygis.

...

... portretas
CHA - pats slaptą formulę paviešino, o dabar - rusus kaltina.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių