Rusija teigia, kad JAV vilkina derybas dėl sukilėlių išvedimo iš Alepo

  • Teksto dydis:

Rusijos diplomatijos vadovas antradienį apkaltino Vašingtoną atšaukus planuotas derybas Ženevoje dėl sukilėlių išvedimo iš Alepo miesto Sirijoje, kad „laimėtų laiko“ kovojantiems su prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimu.

„Tai atrodo kaip bandymas laimėti laiko sukilėliams atsikvėpti, padaryti pertrauką ir papildyti savo rezervus“, – žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Jis sakė, kad Maskvai susidarė įspūdis, kad „rimta diskusija su mūsų amerikiečiais partneriais nevyksta“.

S.Lavrovas pirmadienį sakė, jog rusų ir JAV ekspertai turėjo susitikti Šveicarijoje antradienį arba trečiadienį, kad aptartų JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry (Džono Kerio) praėjusią savaitę pateiktą pasiūlymą visiškai išvesti sukilėlius iš karo nualinto antro didžiausio Sirijos miesto rytinės dalies.

Tačiau antradienį jis nurodė, kad Vašingtonas informavo trečiadienio derybose nedalyvausiąs ir atsiėmė J.Kerry pateiktus pasiūlymus.

Rytų Alepe esantys sukilėliai nesutinka su jokiomis derybomis dėl jų pasitraukimo, tačiau S.Lavrovas pareiškė, kad jie rizikuoja būti sunaikinti, jei atsisakys pasitraukti, esant kokiam nors susitarimui tarp Rusijos ir JAV.

„Bet kokiu atveju, jei kas nors atsisakys pasitraukti savanoriškai, jie bus sunaikinti“, – sakė jis.

Rusija ir JAV Sirijos konflikte palaiko skirtingas puses. Maskva remia B.al Assado režimą ir padeda antskrydžiais, o Vašingtonas siekia jį nuversti.

Režimo pajėgos iki šiol atsikovojo du trečdalius sukilėlių kontroliuojamos rytinės Alepo dalies. Miesto užėmimo operaciją jos pradėjo lapkričio viduryje.

Šis puolimas sukėlė pasipiktinimo tarptautinėje arenoje, tačiau Rusija ir Kinija pirmadienį vetavo JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, pagal kurią buvo siūloma paskelbti septynių dienų paliaubas Alepe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių