Rusija Sirijos sukilėlius kaltina cheminių ginklų naudojimu

  • Teksto dydis:

Rusijos kariškiai penktadienį paskelbė turintys įrodymų, kad sukilėliai apsiaustame Sirijos Alepo mieste naudoja cheminius ginklus.

„Ekspertai iš Rusijos gynybos ministerijos rado teroristams priklausančios nesprogusios artilerijos amunicijos ... su toksinėmis medžiagomis“, – sakoma kariškių pareiškime.

„Po greitos analizės mobiliojoje laboratorijoje nustatėme, kad toksinės medžiagos šioje sukilėlių amunicijoje, labai tikėtina, yra chloro dujos ir baltasis fosforas“, – sakoma pareiškime. Jame nurodoma, kad tokios amunicijos buvo rasta 1070-ajame rajone pietvakariniame Alepo pakraštyje.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad šią zoną Sirijos vyriausybės pajėgos iš sukilėlių atkovojo prieš kelias dienas.

Rusijos kariškių laboratorijoje, pripažįstamoje Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW), bus atlikta nuodugnesnė analizė, nurodė Rusijos gynybos ministerija.

Sirijos valstybinė žiniasklaida praėjusį mėnesį apkaltino sukilėlių grupuotes leidus sviedinius su toksinėmis dujomis į vyriausybės kontroliuojamas Alepo dalis ir nurodė, kad dėl to dešimtims žmonių, tarp jų – civiliams, prireikė gydymo.

Praėjusį mėnesį OPCW tyrimo grupė padarė išvadą, kad Sirijos vyriausybės pajėgos 2014 ir 2015 metais atakavo tris kaimus panaudodama chloro dujas.

Tačiau Rusija šias išvadas atmetė kaip „neįtikinamas“ ir sakė, kad Sirijai neturėtų būti paskelbtos jokios sankcijos.

Chloro, kaip ginklo, vartojimas yra draudžiamas pagal Cheminių ginklų konvenciją, prie kurios Sirija prisidėjo 2013 metais, spaudžiama savo sąjungininkės Rusijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių