Rusija: Sirijoje paliaubų laikomasi

  • Teksto dydis:

Rusija spaudžia Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą šeštadienį balsuoti už rezoliuciją, kuria išreiškiamas palaikymas Maskvos pastangomis Sirijoje paskelbtoms paliauboms, galiojančioms jau antrą dieną, nors jas retkarčiais sutrikdydavo pavieniai susirėmimai.

Maskva sako norinti, kad JT prisidėtų prie sausį planuojamų Kazachstane surengti taikos derybų tarp Damasko vyriausybės ir sukilėlių, nors Jungtinės Tautos veda derybas dėl atskirų pastangų sudaryti taiką.

Sukilėlių šalininkai Turkijoje ir pagrindinė Damasko režimo sąjungininkė Rusija, tarpininkavusios paliaubų susitarimui, sakė, kad Kazachstano sostinėje Astanoje vyksiančios derybos turi papildyti JT palaikomas taikos pastangas, o ne tapti jų alternatyva.

Maskva ir Ankara nori įtraukti į šį procesą svarbius regiono veikėjus – Egiptą, Saudo Arabiją, Katarą ir Jordaniją.

Rusijos ambasadorius prie JT Vitalijus Čiurkinas išreiškė viltį, kad Saugumo Tarybą šeštadienį balsuos dėl rezoliucijos projekto, kuriuo taip pat reiškiamas palaikymas planuojamoms deryboms Kazachstane, „ir vienbalsiai jį priims“.

Tačiau diplomatai sakė neįsivaizduojantys, kaip savaitgalį galėtų skubiai surengtas JT balsavimas, nes siūlomą rezoliuciją dar reikia „rimtai išnagrinėti“. Jie užsiminė, kad Rusijai gali būti sunku surinkti reikalingą devynių Saugumo Tarybos narių palaikymą, kad balsavimas įvyktų.

Krenta į akis, kad Vašingtonas į naująjį procesą nėra įtrauktas, bet Maskva išreiškė viltį, kad dėl Jungtinių Valstijų vaidmens pavyks susitarti, kai sausį darbą pradės išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija.

Padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad šeštadienį didžiojoje šalies dalyje buvo ramu.

Vis dėlto kai kur tęsėsi riboto masto susirėmimai – įskaitant Barados upės slėnį netoli Damasko ir pietinį Daraa miestą, kur žuvo vienas opozicijos kovotojas.

Barados slėnyje veikiantys sukilėliai atkirto vandens tiekimą sostinėje ir paliko be vandens 4 mln. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių