Ramiajame vandenyne rastos prieš 72 metus nuskendusio JAV kreiserio nuolaužos

  • Teksto dydis:

Tyrėjai paskelbė suradę Antrojo pasaulinio karo laikų Jungtinių Valstijų sunkiojo kreiserio „USS Indianapolis“, prieš 72 metus nuskandinto japonų povandeninio laivo torpedomis, nuolaužas.

Rastas 5,5 km gylyje

Nuskendęs laivas rastas Filipinų jūroje apie 5,5 km gylyje, sakė šiai civilinei paieškų ekspedicijai vadovavęs filantropas ir vienas iš bendrovės „Microsoft“ įkūrėjų Paulas Allenas (Polas Alenas).

Kreiseris buvo nuskandintas paskutiniosiomis karo dienomis; jis buvo ką tik atlikęs slaptą misiją – nugabenęs į amerikiečių bazę Ramiajame vandenyne atominės bombos, kuri vėliau buvo numesta ant Hirošimos, komponentus.

Laivas nuskendo vos per 12 minučių, todėl nespėta pasiųsti nelaimės signalo arba nuleisti į vandenį gelbėjimosi priemonių, nurodo JAV Karinių jūrų pajėgų istorijos skyrius.

Kai „Indianapolis“ nugrimzdo, apie 800 iš 1 196 jame buvusių jūreivių ir jūrų pėstininkų tebebuvo gyvi, bet kelias tolesnes dienas ryklių knibždančiuose vandenyse jų išgyveno tik 316. Nemažai žmonių mirė nuo troškulio arba nuskendo.

Šis įvykis tebėra visų laikų didžiausia JAV Karinių jūrų pajėgų katastrofa. Vis dėlto 22 iš išsigelbėjusiųjų tebegyvena, nurodė karinis laivynas.

„Galimybė pagerbti drąsius „USS Indianapolis“ vyrus ir jų šeimas laivo, atlikusio itin reikšmingą vaidmenį užbaigiant Antrąjį pasaulinį karą, suradimu yra išties kuklinanti“, – sakė P.Allenas.

„Mes, amerikiečiai, visi turime būti dėkingi šiai įgulai už jos drąsą, atkaklumą ir pasiaukojimą šiurpiausių aplinkybių akivaizdoje, – pridūrė jis. – Mūsų pastangos surasti likusią nuolaužų dalį tęsis, bet tikiuosi, kad kiekvienas, susijęs su šiuo istoriniu laivu, pajus tam tikrą paguodą dėl šio atradimo, kurio teko taip ilgai laukti.“

Savo „Twitter“ paskyroje P.Allenas paskelbė keletą aptiktų nuolaužų nuotraukų. Jose, be kita ko, matyti laivo inkaras ir varpas.

„Niekada nebus užmiršti“

Per savo paskutinę misiją „USS Indianapolis“ slapta nugabeno atominės bombos dalis į Tiniano salą, o vėliau išplaukė Filipinų link, pakeliui dar stabtelėjęs Guame.

1945 metų liepos 30 dieną kreiserį pastebėjo Japonijos imperatoriškųjų jūrų pajėgų povandeninis laivas I-58 ir paleido į jį šešias torpedas.

Viena jų pataikė į „Indianapolis“ pirmagalį, į kita – į šaudmenų bunkerį netoli degalų rezervuaro ir sukėlė didžiulį sprogimą bei gaisrą. Per 12 minučių kreiseris apvirto ir galiausiai dingo po bangomis.

„Indianapolis“ yra ieškojusios ankstesnės ekspedicijos, bet ilgai neaptikta jokių jo pėdsakų.

Vis dėlto praeitais metais JAV Karinio laivyno istorijos ir paveldo štabo istorikas Richardas Hulveris (Ričardas Hulveris) nustatė, kuris amerikiečių jūrų desanto laivas pranešė pastebėjęs kreiserį, likus kelioms valandoms iki jo nuskandinimo.

Tuomet tyrėjai nustatė apytikrę laivo nuolaužų paieškos teritoriją – 600 kv. mylių (1 554 kv. km) atviro vandenyno plotą.

JAV Karinės jūrų pajėgos šį laivo suradimas yra „reikšmingas“, juolab žinant „vandens gylį toje vietoje, kur laivas buvo prarastas“.

P.Allenas neseniai įsigijo 122 metrų tyrimų laivą „Petrel“ ir jį pertvarkė. Šiame laive esantys nardymo aparatai gali nusileisti į 6 km gylį.

Ekspedicijos komanda šiuo metu tyrinėja nuolaužų radimo vietą ir artimiausiomis savaitėmis ketina surengti tiesioginę vaizdo transliaciją iš vandenyno dugno. Nuskendęs laivas laikomas karo kapaviete, todėl yra saugomas JAV įstatymų ir negali būti trikdomas.

Paieškų laivo įgula per šią ekspediciją bendradarbiavo su karo laivyno pareigūnais. Planuojama surengti ceremoniją, per kurią būtų pagerbti tebegyvenantys „Indianapolis“ įgulos nariai ir žuvusiųjų artimieji.

„Net ir per didžiausius pralaimėjusius ir katastrofas būna narsos ir pasiaukojimo, kurie yra verti niekada nebūti užmiršti“, – sakė karo laivyno istorijos padalinio direktorius Samas Coxas (Semas Koksas).


Šiame straipsnyje: nuskendęs laivaskaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių