Radioaktyvumo padidėjimą virš Europos sukėlė avarija Rusijoje?

  • Teksto dydis:

Prancūzijos branduolinio saugumo tarnybos nuomone, nedidelė avarija kažkurioje Rusijos įmonėje galėjo sukelti neseniai virš didelės Europos dalies nustatyto radioaktyvumo lygio padidėjimą.

Radiologinės apsaugos ir branduolinio saugumo institutas (IRSN) nurodė, kad rutenio izotopo Ru-106 išmetimas į aplinką nekėlė grėsmės nei sveikatai, nei gamtinei aplinkai Europoje.

IRSN atmeta avarijos kuriame nors branduoliniame reaktoriuje galimybę, nes tuomet būtų išskirti kiti radionuklidai; veikiausiai rutenio šaltinis buvo branduolinio kuro apdorojimo gamykloje arba medicinos centre.

Pasak šio instituto, „tikėtina emisijos zona“ yra Uralo regione tarp Volgos ir Uralo kalnų – Rusijoje ar Kazachstane. Tokia išvada daroma, įvertinus iš įvairių šalių gautus duomenis ir oro masių judėjimą.

Aukščiausias rutenio lygis stebėtas rugsėjo pabaigoje ir spalio pradžioje, o vėliau jo nebeaptikta atmosferoje.

Spalio pradžioje Vokietijos Federalinis Apsaugos nuo radiacijos biuras pranešė, kad Vokietijoje, Italijoje, Austrijoje, Šveicarijoje ir Prancūzijoje nuo rugsėjo 29-osios fiksuojamas padidėjęs rutenio izotopo Ru-106 lygis.

Biuro atstovas Janas Henrikas Laueris tada pažymėjo, kad to izotopo šaltinis nėra žinomas, tačiau skaičiavimai rodo, kad jis galėjo būti išleistas Rytų Europoje.

Rutenio izotopas Ru-106 naudojamas radiacijoje akių vėžio gydymui. Kartais šis izotopas naudojamas kaip dirbtinių žemės palydovų energijos šaltinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kk.

kk. portretas
Kas rašo šituos straipsnius... nukirsiu plaštakas, joptvajumat. Gėda, klaidos.

..........................................................

.......................................................... portretas
"Rutenio izotopas Ru-106 naudojamas radiacijoje akių vėžio gydymui." Tai gal radiologijoje naudojamas, o ne radiacijoje? :D
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių