Princas Williamas aplankys per Kraistčerčo ataką nukentėjusius žmones

  • Teksto dydis:

Britų princas Williamas (Viljamas) kitą mėnesį aplankys per ataką Kraistčerčo mečetėse nukentėjusius žmones, ketvirtadienį paskelbė Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern).

Kalbėdama nacionalinių atminimo pamaldų šiame gedinčiame Pietų salos mieste išvakarėse, ji sakė, kad penktadienio renginio ir kitą mėnesį įvyksiančio karališkojo asmens vizito pagrindinis tikslas – paremti musulmonų bendruomenę, kurią pribloškė 50 gyvybių nusinešusi ataka.

Dviejose Kraistčerčo mečetėse šaudęs vyras vadina save baltųjų viršenybės šalininku.

J. Ardern kalbės per pamaldas vienybės intencija. Jas transliuos nacionalinė televizija.

Pasak ministrės pirmininkės, renginyje, į kurį gali susirinkti dešimtys tūkstančių žmonių, dalyvaus 59 valstybių atstovai, tarp jų Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas).

Pagrindinis dėmesys bus skiriamas musulmonų bendruomenei. Per renginį Haglio parke kalbės musulmonų lyderiai, dainuos britas Catas Stevensas (Ketas Stivensas). Pastarasis 8-ajame dešimtmetyje atsisakė šlovės, tapo musulmonu ir pasivadino Yusufu Islamu (Jusufu Islamu).

„Tai įvykis, labai paveikęs Naująją Zelandiją, bet šio neapykantos akto taikiniai buvo mūsų zelandiečiai musulmonai, – Kraistčerče reporteriams sakė J. Ardern. – Tai atsispindės per atminimo pamaldas.“

Pasak jos, Kembridžo kunigaikštis Williamas „labai nori pademonstruoti savo paramą miestui ir musulmonų bendruomenei... po šios atakos“.

„Beprasmiška ataka“

Williamas atstovaus savo senelei karalienei Elizabeth II (Elzbietai II), kuri yra oficiali Naujosios Zelandijos – buvusios britų kolonijos – valstybės galva.

„Vizitas bus dar vienas ženklas, kad ši šalis visuomet palaikys teroro atakų paveiktus žmones ir Kraistčerčo žmones“, – sakė J. Ardern.

Karališkieji asmenys anksčiau reiškė užuojautą dėl atakų.

„Kunigaikštis susitiks su atakos paveiktais žmonėmis ir pagerbs nepaprastą užuojautą ir solidarumą, kurį pastarosiomis savaitėmis pademonstravo Naujosios Zelandijos žmonės“, – sakoma Kensingtono rūmų pareiškime.

Pasak J. Ardern, Williamas jau iš anksčiau palaiko tvirtus ryšius Kraistčerču ir aplinkiniu Kenterberio regionu, kur lankėsi po 2011 metų žemės drebėjimo, nusinešusio 185 gyvybes.

Po to drebėjimo Williamas dvi dienas lankėsi Kraistčerče ir dalyvavo atminimo pamaldose. Jis ir jo žmona Kate (Keit) šiame mieste taip pat lankėsi 2014 metais.

Po atakos mečetėse Williamas, Kate, princas Harry (Haris) ir jo žmona Meghan (Megan) atsiuntė žinutę, kurios pabaigoje parašė „Kia kaha“ – maorių kalba tai reiškia „Būkite stiprūs“.

„Joks žmogus niekada neturėtų bijoti lankytis šventoje garbinimo vietoje“ – rašė karališkieji asmenys. – Ši beprasmiška ataka yra įžeidimas Kraistčerčo ir Naujosios Zelandijos žmonėms, ir platesnei musulmonų bendruomenei. Tai siaubingas gyvenimo būdo, įkūnijančio padorumą, bendruomenę ir draugystę, užpuolimas.“

J. Ardern vadovavo pastangoms po atakos paremti nedidelę, tvirtais ryšiais saistomą Naujosios Zelandijos musulmonų bendruomenę.

Be tokių simbolinių gestų, kaip užsidėta skara guodžiant atakos paveiktus žmones, premjerė taip pat stengėsi, kad būtų sugriežtinti ginklų kontrolės įstatymai, ir ragino socialinės žiniasklaidos milžines labiau kovoti su neapykantą kurstančiomis kalbomis.

Pasak jos, šalies gyventojai siekia išsaugoti savo pagrindines vertybes, o jos vyriausybė nori vadovauti užtikrinant, kad šis tikslas būtų pasiektas.

„Niekada nebuvome atsikratę rasizmo, niekada nebuvome atsikratę smurtinės ideologijos, – sakė ji. – Bet mūsų pagrindinės vertybės yra teisingumas, užuojauta ir įvairovė.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių