Prie Japonijos krantų įvykęs žemės drebėjimas sukėlė cunamio bangas

  • Teksto dydis:

Stiprus žemės drebėjimas, antradienį įvykęs prie Japonijos šiaurės rytinių krantų, sukėlė cunamio bangų, įskaitant metro aukščio bangą, pasiekusią anksčiau stichijos nuniokotą Fukušimos atominę jėgainę.

Nacionalinis transliuotojas NHK paragino gyventojus „nedelsiant bėgti“ į aukštesnes vietas, primindamas klausytojams „Didžiojo Rytų Japonijos žemės drebėjimo“.

2011 metų kovą vandenyno dugną supurtęs galingas 9 balų žemės drebėjimas sukėlė cunamį, per kurį žuvo arba dingo daugiau kaip 18 tūkst. 500 žmonių. Milžiniškos vandenyno bangos taip pat sugadino tris Fukušimos 1-osios elektrinės reaktorius ir sukėlė vieną didžiausių pasaulyje branduolinių katastrofų.

Vienas šią jėgainę valdančios bendrovės TEPCO pareigūnas per naujienų konferenciją sakė, kad elektrinę pasiekė metro aukščio banga, bet kompanijos atstovas naujienų agentūrai AFP nurodė, kad pranešimų apie padarytą žalą nėra.

Kelios kitos cunamio bangos, iš kurių didžiausia buvo 1,4 maukščio, buvo užfiksuotos kitose šiaurės rytinės pakrantės vietose, nurodė NHK.

Iškart po žemės drebėjimo buvo prognozuota, kad cunamio bangų aukštis gali siekti 3 metrus.

Didžiausia, 1,4 m aukščio banga smogė Sendajaus miestui, esančiam į šiaurę nuo Fukušimos. Tačiau, pareigūnų teigimu, nepranešta apie ten padarytus nuostolius.

Per NHK transliuojamame reportaže apie žemės drebėjimą viduryje ekrano pasirodė didelis užrašas: „Cunamis! Bėkite!“

Šalies meteorologijos agentūra paskelbė gautinį perspėjimą apie cunamį praėjus beveik 7 val. po žemės drebėjimo.

TEPCO anksčiau pranešė, kad kitos – Fukušimos 2-osios – atominės elektrinės vieno reaktoriaus aušinimo vandeniu sistema buvo trumpam automatiškai išsijungusi, bet dabar vėl veikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių