Prekyba žmonėmis įgauna pagreitį

Į Vakarų Europą prievarta atgabenama vis daugiau žmonių. Didžiosios Britanijos pareigūnų teigimu, 2015 m. vien šioje šalyje gyveno apie 3 tūkst. asmenų, tapusių prekybos žmonėmis gaujų aukomis.

Pelningas verslas

Prekyba žmonėmis – vienas pelningiausių juodųjų verslų, pagal savo mastus prilygstančių prekybai ginklais ar narkotikais.

Albanija ir nuo Serbijos atsiskyręs Kosovas seniai yra Europos valstybių pareigūnų, kovojančių su prekyba žmonėmis, akiratyje. Kita vertus, ir Rytų Europos regiono valstybės, tarp jų – Lietuva, kelia susirūpinimą.

Teigiama, kad lietuvaitės paprastai vežamos į Vokietijos, Nyderlandų, Didžiosios Britanijos arba Ispanijos viešnamius. Nors šiandien yra pastebimos ir kitos prekybos žmonėmis formos – aukos arba išvežamos į Vakarus vykdyti įvairių nusikaltimų, arba dirba nežmoniškomis sąlygomis menkai, o kartais ir visai neapmokamus darbus.

Pagaliau moterys gali būti verčiamos sudaryti fiktyvias santuokas su užsieniečiais, prieš jas panaudojant psichologinį arba fizinį smurtą.

Jie vagia laisvę

Vien iš Albanijos į Jungtinę Karalystę per pastaruosius metus buvo atgabenta keli šimtai dailiosios lyties atstovių. Dažniausiai jos būdavo įdarbinamos nelegaliuose viešnamiuose.

Negana to, kasmet nusikaltėlių aukos – vis jaunesnės. Teigiama, kad prekyba žmonėmis užsiimančių Balkanų šalių gaujų nariai šiandien taikosi net į dešimties–dvylikos metų mergaites.

Pagrobėjai ne tik parduoda savo aukas į sekso vergiją Vakaruose, tačiau ir patys jas prievartauja. Žurnalistams iš Didžiosios Britanijos pavyko pakalbinti kelias prekybos žmonėmis aukas – viena iš jų yra vardu Seya.

Iš Albanijos kilusi mergina pasakojo, kad ilgą laiką buvo sekso vergė. Jai buvo keturiolika metų, kai paliko savo šeimą.

Su prekeiviais žmonėmis ją supažindino jos draugas, su kuriuo ji mezgė artimus ryšius. Deja, pažintis baigėsi skaudžiai – Seyai teko ilgus mėnesius tenkinti, kaip ji sakė, tarptautinių klientų įgeidžius.

"Nekenčiau jų. Noriu, kad jie sulauktų tokios bausmės, kokios yra verti. Jie vagys. Jie vagia laisvę. Be atvangos naudojasi tavimi", – kalbėjo ji.

Anna, kuri šiuo metu gyvena Didžiojoje Britanijoje, kaip ir Seya, į prekybos žmonėmis tinklą pakliuvo per vieną savo draugą. Kai paliko namus ir apsigyveno su juo, jis ją netrukus pardavė į sekso vergovę.

Anna pasakojo, kad buvo įkalinta ir nuolat prievartaujama – drauge su jomis buvo ir daugiau jaunų merginų.

"Pamenu, kad mes gyvenome kažkur po žeme, lyg rūsyje. Nejaučiau, kad aplinkui būtų pasaulis. Mums neleido niekur išeiti. Mane netgi į pastatą atvedė užrištomis akimis", – pasakojo ji.

Kiekvieną dieną ją prievartaudavo po keliasdešimt vyrų. "Jie su manimi darė tokius dalykus, kad nenorėtumėte net įsivaizduoti", – prisipažino ji.

Annai pavyko pabėgti. Dabar ji yra apsistojusi viename paramos centre ir augina savo vaiką. "Mano vaikas – vienintelė motyvacija gyventi toliau", – pripažino Anna.

Jie su manimi darė tokius dalykus, kad nenorėtumėte net įsivaizduoti.

Verbavimo būdai

Europos pareigūnai skambina pavojaus varpais: prekybos žmonėmis mastai Senajame žemyne auga. Ir ši nusikalstama veika darosi vis brutalesnė.

"Aukų skaičius auga eksponentiškai", – konstatavo Anne Read, pagalbos organizacijos atstovė. Moteris teikia paramą prekybos žmonėmis aukoms. A.Read teigimu, Albanija kelia ypatingą susirūpinimą.

"Žmonių gyvenimą Albanijoje tiesiog apraizgė šis siaubingas verslas", – tvirtino aktyvistė.

Pareigūnai sako, kad skurdžių Europos regionų gyventojai prekybos žmonėmis aukomis tampa ypač dažnai. Nepasiturinčias moteris ir merginas nesunku suvilioti gražiais pažadais apie šviesų rytojų Vakaruose.

Paprastai siūlomi gerai apmokami darbai Vakaruose arba prabangus gyvenimas ten.

Tiesa, gali būti pasitelktos ir kitos verbavimo priemonės – tarkime, siūlant draugystę, meilę, įgaunant pasitikėjimą. Arba įstumiant į skolas ir primetant nebūtas skolas, šantažuojant dėl esą netinkamo elgesio, tam tikrų nusikalstamoms priskiriamų veikų.

Visuomenės abejingumas

Aktyvistai sako, kad aukų kilmės šalių pareigūnai neretai skiria menką dėmesį kovai su prekyba žmonėmis. Vis dėto kalta gali būti ir visuomenė, kuri abejingai žiūri į pažeidžiamiausius narius.

Pavyzdžiui, Albanijos visuomenėje gajus požiūris, esą moterys pačios kaltos, jei prieš jas smurtaujama.

"Albanijos kultūroje dominuoja vyrai. Jaunos moterys skursta, ypač kaimiškose vietovėse. Jos labai pažeidžiamos, prieš jas smurtauja netgi jų šeimų nariai. Natūralu, kad jos ieško išeičių. Moterys trokšta išvykti ir tokiu būdu tampa lengvu grobikų taikiniu", – kalbėjo vienas aktyvistas.

Dviejų vaikų tėvas Fatosas Kapplanis – vienas iš nedaugelio, kuris Albanijoje buvo nuteistas už tai, kad iš šalies į Graikiją veždavo merginas, kurias vėliau versdavo dirbti prostitutėmis.

"Kai sukausi šiame versle, daug kas tuo užsiėmė", – pripažino vyras. Tiesa, čia pat pridūrė: "Tai siaubingas dalykas. Jeigu tai nutiktų mano vaikams... Tai baisu."

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, vis dažniau atkreipiamas dėmesys į internetinių technologijų reikšmę prekybos žmonėmis srityje.

Įvairūs pažinčių portalai ir socialiniai tinklai tampa lengva ir sunkiai kontroliuojama žmonių verbavimo priemone.


Šiame straipsnyje: prekyba žmonėmisalbanija

NAUJAUSI KOMENTARAI

O tai kaip

O tai kaip portretas
su ta "demokratija" ir žmogaus teisių apsauga tose "senos kultūros" šalyse kaip Anglijos, Vokietijos, ar viskas OK?

...

... portretas
Tai kad ir čia: vyrams - juodas darbas, moterims - malonumai.

Sutinku su Kirviu

Sutinku su Kirviu portretas
Teismas ir mirties bausmė tokiems
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių