Pražūtingiausias Kalifornijos gaisras pareikalavo jau 42 žmonių gyvybių

  • Teksto dydis:

Šiaurės Kalifornijoje siaučiančio didžiulio gaisro aukų pirmadienį padaugėjo iki 42, tad jis dabar laikomas pražūtingiausiu per visą valstijos istoriją.

Tūkstančiai ugniagesių penktą kovos su stichija dieną kasė griovius, mėgindami suvaldyti liepsnas Siera Nevados šiaurines priekalnėse, esančiose kiek šiauriau Sakramento, o specialistų komandos ieškojo žuvusiųjų palaikų.

„Šiandien buvo aptikti dar 13 žmonių palaikai, taigi, iš viso (aukų) yra 42“, – per spaudos konferenciją sakė šerifas Kory Honea (Koris Honėja).

Pasak jo, šis gaisras yra „pražūtingiausias per visą Kalifornijos istoriją“.

Nors kyla problemų dėl ne visada buvusio nuoseklaus archyvinių duomenų saugojimo, Kemp Kriko gaisras veikiausiai yra pražūtingiausias per pastarąjį šimtmetį gamtinis gaisras Amerikoje nuo 1918 metų Klokėjaus gaisro Minesotoje, pražudžiusio apie 1 000 žmonių.

Kemp Kriko gaisras, kurstomas smarkių vėjų, kurių greitis siekė 100 km per valandą, yra didžiausias iš kelių gaisrų, privertusių ketvirtį milijono valstijos gyventojų palikti savo namus.

Kemp Kriko gaisras taip pat pirmauja pagal naikinimo mastą – ugnis supleškino apie 6 500 namų Paradaise ir iš esmės nušlavė šį miestelį nuo žemės paviršiaus.

Su liepsnomis kovoja daugiau kaip 5 100 ugniagesių, atvykusių net iš tokių valstijų kaip Vašingtonas ir Teksasas, o mobiliąją DNR tyrimų laboratoriją turinčios gelbėtojų ir antropologų komandos kruopščiai naršo apdegusius griuvėsius, mėgindami nustatyti aukų tapatybes, nors iš kai kurių žuvusiųjų tėra likusios kaulų nuolaužos.

Mažiausiai 44 žmonės žuvo ugnies apimtuose ruožuose šiaurinėje ir pietinėje Kalifornijos dalyse, kur tiršti dūmai uždengė dangų ir saulę.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) paskelbė, kad Kalifornijos valstiją ištiko didelio masto gaivalinė nelaimė ir nurodė skirti federalinį finansavimą valstijos, genčių teritorijų ir vietos lygmens pasekmių likvidavimo pastangoms nuo miškų gaisrų nukentėjusiose vietovėse, sakoma Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime.

Tai reiškia, kad pagalbos sulauks tokie gaisro nusiaubti Kalifornijos rajonai, kaip Bjuto, Los Andželo ir Ventūros apygardos.

Paradaise liepsnos pavertė automobilius sudarkytu metalo laužu, o ten, kur anksčiau stovėjo namai, dabar teliko krūvos rusenančių nuolaužų, tarp kurių stirkso keletas išlikusių mūrinių sienų ar dūmtraukių.

64-erių Glennas Simmonsas (Glenas Simonsas) kaimyniniame Čiko miestelyje pasakojo AFP, kad nuo ketvirtadienio nakvoja savo automobilyje, nes negali rasti vietos prieglaudoje.

„Planuoju persikelti už valstijos ribų ar galbūt į pietinę Kaliforniją... Viskas sudegė. Turiu drabužių ir kuprinę – tai, ko gera, viskas“, – sakė jis.

Kemp Kriko gaisras pavertė apie 45 kvadratinių km Bjuto apygardos teritorijos suanglėjusia dykyne. Šioje teritorijoje per pastarąsias 30 savaičių neiškrisdavo daugiau kaip 1 cm kritulių.

Šiuo metu liepsnos suvaldytos apie 25 proc. šios teritorijos, pranešė Kalifornijos miškininkystės ir priešgaisrinės apsaugos departamentas. Kovoje su ugnimi buvo sužeisti trys ugniagesiai.

Tuo metu valstijos piečiausioje dalyje dar trys gaisrininkai buvo sužaloti, kovodami su Vulsio gaisru (Woolsey Fire), sunaikinusiu daug vilų ir mobiliųjų namelių pakrantėje esančiame garsenybių pamėgtame Malibu kurorte.

Nors šios ugnies siautėjimas pagal savo dydį panašus į Kemp Kriko gaisrą, jis padarė kur kas mažiau materialinės žalos ir pražudė du žmones, rastus automobilyje viename privačiame kelyje.

„Naujoji anomalija“

Nors Malibu ir jo apylinkių gyventojams buvo leista sugrįžti namo vėlai sekmadienį, kiek toliau į šiaurės rytus nuo kurorto esančiame Kalabasaso mieste buvo paskelbta evakuacija.

„Tai nėra naujoji realybė – tai yra naujoji anomalija. Ir ši anomalija, be abejo, tęsis artimiausiais 10, 15 ar 20 metų“, – sekmadienį pareiškė Kalifornijos gubernatorius Jerry Brownas (Džeris Braunas), perspėjęs apie tikėtiną klimato kaitos poveikį.

„Deja, geriausi moksliniai tyrimai rodo, kad sausumas, šiluma, sausra – visi šie dalykai intensyvės“, – pridūrė jis.

Pietinėje Kalifornijoje Vulsio gaisras apėmė dalis Tausand Oukso miesto, kurio gyventojai tebėra sukrėsti šaudynių, trečiadienį viename bare surengtų vieno buvusio jūrų pėstininko.

Čia ugnis nuniokojo apie 37,6 tūkst. hektarų plotą ir sunaikino mažiausiai maždaug 370 pastatų, sekmadienį informavo Kalifornijos priešgaisrinė tarnyba ir pridūrė, kad gaisras buvo suvaldytas tik 30 proc. šios teritorijos.

Tarp pietinėje valstijos dalyje sunaikintų pastatų yra dainininkės Miley Cyrus (Maili Sairus) namai.

„Esu visiškai sukrėsta mano bendruomenę užklupusių gaisrų. Esu viena iš laimingųjų. Mano naminiai gyvūnai ir GYVENIMO MEILĖ išsigelbėjo, ir tai yra viskas, kas šiuo metu yra svarbu“, – parašė ji socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mano namų nebėra, bet mano prisiminimai, kuriais dalijuosi su šeima ir draugais, tebėra ryškūs“, – pridūrė ji.

Ugnies siaubiamoje teritorijoje gyvena daug arklių savininkų, taigi, „Twitter“ užplūdo žinutės, kuriose vietos gyventojai prašo ir siūlo pagalbą.

Aktorius Jamesas Woodsas (Džeimsas Vudsas), vienas iš nedaugelio konservatorių liberaliajame Holivude, skelbdamas pranešimus socialiniame tinkle, padėdavo žmonėms ieškoti dingusiųjų artimųjų, naminių gyvūnų ir arklių.

Gyvūnų prieglauda „Ventura County Humane Society“ paskelbė esanti „be galo dėkinga“ už 100 tūkst. JAV dolerių (89 tūkst. eurų) sumą, kurią gyvūnų gelbėjimui ir evakavimui paaukojo aktorė Sandra Bullock (Sandra Balok) ir jos šeima.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tos gyvybės ant vėjininkų sąžinės gula.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių