Prancūzų milijardierių klampina verslas Afrikoje

  • Teksto dydis:

Istorijas apie Afrikoje klestinčią korupciją papildė nauja. Netoli Paryžiaus suimtas žinomas Prancūzijos verslininkas, multimilijardierius Vicentas Bolloré'as, įtariamas Vakarų Afrikos politikų papirkimu.

"Bolloré Group" sudarė sutartis, pagal kurias gavo teisę valdyti Togo sostinės Lomės ir Gvinėjos sostinės Konakrio uostus. Tyrėjai bando išsiaiškinti, ar "Bolloré Group" neužsiėmė Afrikos šalių lyderių papirkinėjimu mainais už palankius sprendimus prancūzų įmonei.

Įtariama, kad "Bolloré Group" priklausanti antrinė viešųjų ryšių įmonė "Havas" dirbo Gvinėjos prezidentui Alpha Conde ir Togo vadovui Faure Gnassigbe. Mainais už tai buvo siekiama, kad pastarieji pasirašys uostų valdymo sutartis su V.Bolloré'o įmone.

Tapęs Gvinėjos prezidentu, A.Conde nutraukė tuometę Konakrio uosto valdymo sutartį ir pasirašė naują su "Bolloré Group".

Statybos, logistikos, žiniasklaidos, reklamos ir laivybos srityse veikianti grupė oficialiai paneigė, kad Afrikoje būta kokių nors pažeidimų. Tuo tarpu šaltiniai praneša, kad taip pat buvo sulaikyti grupės kontroliuojančiosios įmonės generalinis direktorius ir komunikacijos padalinio "Havas" tarptautinio skyriaus vadovas.

Tyrimas pradėtas dar 2012-aisiais, o "Bolloré" biuruose Piuto mieste ir Paryžiuje prieš dvejus metus buvo atliktos kratos. Likus kelioms dienoms iki antradienio arešto, V.Bolloré pasitraukė iš grupės "Vivendi" vykdomojo direktoriaus posto ir užleido jį savo sūnui Yannickui Bolloré. 38-erių verslininkas – vienas iš keturių vaikų, kurių susilaukė su rašytoja Anais Jeanneret.

Šeimos valdoma "Bolloré Group" yra stambūs investicijų ir pramonės konglomeratas, kuriam, be kita ko, priklauso žiniasklaidos grupė "Vivendi", kabelinė televizija "Canal Plus". Grupės apyvarta 2017-aisiais siekė 18,3 mlrd. eurų. Žurnalo "Forbes" vertinimais, Bolloré šeimos turto vertė balandžio 24 d. sudarė 5,9 mlrd. eurų. Grupės Afrikos logistikos padalinys šiame žemyne yra sudaręs kelias uostų ir geležinkelių koncesijos sutartis.

Įmonės "Bolloré" istorija prasidėjo dar 1822 m. – ji gamino cigarečių popierių ir spausdino Biblijas.

Pats V.Bolloré'as savo karjerą pradėjo investiciniame banke "Edmond de Rotschild", tačiau 1981 m. grįžo į šeimos verslą ir sunkumų slėgtą verslą pavertė milžiniška grupe. Joje šiandien dirba 80 tūkst. žmonių.

Milijardierius jau daugiau kaip 20 metų artimai draugauja su buvusiu Prancūzijos prezidentu Nicolas Sarkozy. Dėl savo draugystės jie Prancūzijos žiniasklaidoje neretai buvo apkaltinami korupcija. Be kita ko, N.Sarkozy prikaišiota, kad jis ilsėjosi šio multimilijardieriaus jachtoje ir su tuomete drauge Carla Bruni privačiu V.Bolloré lėktuvu skrido į Egiptą.

Tarp kitų įtakingų V.Bolloré draugų – ir buvęs Italijos premjeras Silvio Berlusconi.

Po naujienų V.Bolloré'o sulaikymą, "Bolloré Group" akcijos Paryžiaus biržose krito daugiau kaip 4 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as ir tu

as ir tu portretas
demagogija. komentaras --nesuvokiamos prasmes. nes tai gili tema ir labia gili ,,,kaupiama[ homo sapiu] nuo uzuomazgos!!!

is

is portretas
viso pasaulyje negali buti jokiu oligarchu miljardieriu ir karaliu nes tai jie melzia zmoniu krauja dar pasitelke religija tyciojasi is kaikuriu naivumo tai ateiviai melyno kraujo melynom akim su ropliu genais be gailescio saltai naikinantys zmones ir uz ju pinigus gaminantys ginklus tai l. protingi sadistiniai nieksai norintys uzvaldyti planeta........
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių