Po tragiško incidento Hagos teisme – raginimai susitaikyti

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų karo nusikaltimų teismo vyriausiasis prokuroras sekmadienį paragino Kroatijos lyderius susitaikyti su tuo, kas įvyko praeityje, ir siekti susitaikymo po to, kai teismo salėje nusižudė Bosnijos kroatų lyderis.

Kaip žinoma, trečiadienį Slobodanas Praljakas išgėrė nuodų po to, kai teismas Hagoje patvirtino jam skirtą dvidešimties metų kalėjimo bausmę už karo nusikaltimus, įvykdytus per Balkanų konfliktus dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

„Labai gaila, kad ponas Praljakas pasirinko nutraukti savo gyvenimą, – agentūrai AFP elektroniniu paštu atsiųstuose atsakymuose sakė Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiai Jugoslavijai vyriausiasis prokuroras Serge'as Brammertzas (Seržas Bramercas). – Tačiau jūs suprasite, kad mintimis esu su nusikaltimų, už kuriuos jis buvo nuteistas, aukomis ir nukentėjusiais.“

Preliminarios olandų prokurorų atlikto 72 metų S. Praljako skrodimo išvados rodo, kad jis veikiausiai mirė sustojus širdžiai po to, kai išgėrė kalio cianido.

Po šio precedento neturėjusio incidento olandų prokurorai pradėjo tyrimą dėl to, kaip jam pavyko gauti nuodų itin saugomame Hagos tribunole.

S. Praljakas nusinuodijo po to, kai buvo atmesta jo ir dar penkių buvusių Bosnijos kroatų politinių ir karinių lyderių apeliacija dėl nusikaltimų, dėl kurių jie kaltės nepripažįsta.

„Galutinė nutartis šioje byloje lieka galioti, – sakė S. Brammertzas. – Mūsų, kaip prokurorų, darbas yra nustatyti faktus ir atsakingus aukšto rangi pareigūnus, ką mes ir padarėme.“

Tai buvo paskutinis verdiktas Hagos tribunole. Gruodžio 31 d. 24 metus dirbęs teismas baigs savo darbą. Teisėjai patvirtino, kad S. Praljakas ir kiti penki kartu teisti asmenys priklausė „bendrai nusikalstamai grupei“, kuris vykdė etninį Bosnijos musulmonų valymą karo metu.

Tačiau Kroatijos pareigūnus papiktino tai, kad teisėjai patvirtino pirminio teismo išvadą, jog šios nusikalstamos grupės Bosnijoje tikslą palaikė ir velionis Kroatijos prezidentas Franjo Tudjmanas (Franjas Tudžmanas), laikomas šios šalies „tėvu“.

„Tikėtasi, kad Kroatijos pareigūnai ir žiniasklaida elgsis atsakingiau ir skatins faktų pripažinimą, tačiau, deja, matome, kad yra ne taip, – sakė prokuroras. – Priešingai, be kita, atsisakoma gerbti teisminį procesą ir įrodytus faktus bei teigiama, kad nuteisti karo nusikaltėliai iš tiesų yra herojai. Toks neigimas yra nepagarba aukoms.“

Po S. Praljako mirties kroatai Kroatijoje ir Bosnijoje miestų aikštės degė žvakutes jo garbei ir nešė gėlių. O Kroatijos premjeras Andrejus Plenkovičius pareiškė, kad Hagos teismo sprendimas yra „gili moralinė neteisybė“.

Tačiau S. Brammertzas pabrėžia, kad toks verdiktas yra „be galo svarbus“, ir pridūrė, kad „reikėtų tikėtis, kad ES valstybė narė daugiau dėmesio skirs susitaikyti ir pripažinti neseną praeitį“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių