Po Šiaurės Korėjos paleistos raketos – pasaulio politinių lyderių atsakas

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos penktadienį paragino Kiniją bei Rusiją imtis „tiesioginių veiksmų“, suvaldyti Šiaurės Korėją, Japonijos vyriausybės vadovas irgi pasisakė šiuo klausimu.

Japonija: negalime toleruoti

Japonijos vyriausybės vadovas Shinzo Abe (Šindzas Abė) penktadienį pareiškė, kad Tokijas negali toleruoti antrą balistinę raketą virš jo šalies paleidusios Šiaurės Korėjos „pavojingų provokacinių veiksmų, keliančių grėsmę pasaulio taikai“.

„Negalime toleruoti, kad Šiaurės Korėja pamynė tarptautinės bendruomenės tvirtą ir vieningą nusiteikimą siekti taikos, kuris buvo išreikštas Jungtinių Tautų rezoliucijose, ir vėl įvykdė tokį pasipiktinimą keliantį veiksmą“, – žurnalistams sakė Japonijos ministras pirmininkas.

„Jei Šiaurės Korėja ir toliau eis šiuo keliu, jos nelaukia šviesi ateitis. Privalome priversti Šiaurės Korėją tai suprasti“, – pridūrė jis.

Japoniją penktadienį paryčiais pažadino pavojaus signalas, skelbęs, kad Pchenjanas paleido balistinę raketą virš šiaurinės Hokaido salos; tai buvo jau antras raketos bandymas per mažiau nei mėnesį.

„Tarptautinei bendruomenei atėjo metas susivienyti“, – pabrėžė Sh.Abe.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį Japonijos ir JAV iniciatyva rengia skubų posėdį dėl naujausio Šiaurės Korėjos balistinės raketos bandymo.

JAV ragino Kiniją ir Rusiją

Jungtinės Valstijos penktadienį paragino Kiniją bei Rusiją imtis „tiesioginių veiksmų“, suvaldyti Šiaurės Korėją, išbandžiusią dar vieną balistinę raketą, kuri praskriejo virš Japonijos ir nukrito Ramiajame vandenyne.

„Kinija tiekia Šiaurės Korėjai beveik visą jos sunaudojamą naftą. Rusija yra stambiausia šiaurės korėjiečių darbdavė“, – sakoma JAV valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono (Rekso Tilersono) išplatintame pareiškime.

„Kinija ir Rusija privalo imtis tiesioginių veiksmų ir tokiu būdu aiškiai parodyti, kad jos netoleruos tokių neatsakingų raketų paleidimų“, – priduriama jame.

Ši raketa buvo paleista praėjus kelioms dienoms po to, kai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba vienbalsiai pritarė naujoms sankcijoms Šiaurės Korėjai, kuriomis siekiama nubausti šią uždarą valstybę už jos šeštą branduolinį bandymą, surengtą anksčiau šį mėnesį.

Tai yra jau aštuntas JT sankcijų paketas, paskelbtas Pchenjanui nuo 2006 metų, kai jis pirmąkart išbandė branduolinį užtaisą.

R.Tillersonas sakė, kad naujos baudžiamosios priemonės nėra „nei grindys, nei lubos tų veiksmų, kurių turėtume imtis“.

„Raginame visas šalis imtis naujų priemonių prieš Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) režimą“, – sakė valstybės sekretorius.

„Šios nesiliaujančios provokacijos tik gilina Šiaurės Korėjos diplomatinę ir ekonominę izoliaciją“, – pridūrė JAV diplomatijos vadovas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) kol kas nekomentavo naujausio Pchenjano balistinės raketos bandymo. Baltieji rūmai patikino, kad prezidentui buvo pranešta apie naują raketos paleidimą.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį 15 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku rengia skubų posėdį už uždarų durų, šaukiamą JAV ir Japonijos iniciatyva.

Pietų Korėjos gynybos ministerija nurodė, kad penktadienį paleista raketa veikiausiai nuskriejo apie 3 700 km ir pasiekė 770 km aukštį. Šie rodikliai yra gerokai didesni nei rugpjūčio pabaigoje paleistos raketos „Hwasong-12“, kuri taip pat praskriejo virš Japonijos teritorijos.

Rugsėjo 3 dieną Šiaurės Korėja atliko šeštą ir kol kas galingiausią branduolinį bandymą. Pchenjanas pareiškė, kad sėkmingai išbandė termobranduolinę bombą, kurią gali nešti tarpžemyninė balistinė raketa (ICBM).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bokis

Bokis portretas
Laikas ta parsa i garda vyti. Sis neismanelis jau nusibodo.

bbbb

bbbb portretas
Na ir ką jis tuo pasieks, tas nutukėlis. Manau jo dienos jau eina į pabaiga, čia karo nereikia, čia reikia tik viena nutukėli su savo draugais nukalti ir bus viskas

Anonimas

Anonimas portretas
Saunuoliai. NEturi branduolinio ginklo - NETURI LAISVES ir nepriklausomybes. Pabandykit paliesti Koreja tai sudegs VISAS pasaulis. Na piderasai, ar isdrysit nuzudyti 8 milijardus zmoniu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių