Po gaisro Dievo Motinos katedroje pasaulio vadovai solidarizuojasi su Prancūzija

  • Teksto dydis:

Po gaisro Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedroje pasaulis solidarizuojasi su Prancūzija ir siūlo savo pagalbą atstatant šią šventovę.

Pirmadienio pavakarę įsiplieskusi ugnis nusiaubė XII amžiaus pastato stogą, dėl gaisro įgriuvo katedros smailė. Žinia apie šią nelaimę Prancūzijos sostinės širdyje daugybei sukėlė liūdesį ir atgaivino prisiminimus apie savo apsilankymus šioje ankstyvosios gotikos katedroje. JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) šią katedrą pavadino „viena iš didžiųjų pasaulio brangenybių“.

Užuojautą dėl pastatą nuniokojusio gaisro išreiškė popiežius Pranciškus, Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šindzas Abė), Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Danijos ministras pirmininkas Larsas Loekke Rasmussenas (Larsas Liokė Rasmusenas), Norvegijos vyriausybės vadovė Erna Solberg (Erna Sulberg) ir Austrijos prezidentas Alexanderas van der Bellenas (Aleksandras van der Belenas).

Reikšdamas apgailestavimą dėl šio įvykio Libano ministras pirmininkas Saadas Hariri (Saadas Hariris) šią nelaimę pavadino „paveldo ir humanitarine katastrofa“. Pirmadienio vakarą paskelbtoje žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“ jis rašė, kad Libanas reiškia tvirtą solidarumą „draugiškai prancūzų tautai“.

Tarp žmonių, pasidalinusių savo prisiminimais apie paskutinius savo apsilankymus šioje katedroje, buvo Barackas ir Michelle Obamos (Barakas ir Mišelė Obamos). Buvęs JAV prezidentas B. Obama paskelbė seną nuotrauką, kurioje jo sutuoktinė Michelle su dukromis šioje katedroje dega žvakes. Michelle Obama pirmadienį pati buvo Paryžiuje, kur pristato savo naują knygą.

„Dievo Motinos katedros didybė – jos istorija, meistriškumas ir dvasingumas – atėmė mums žadą, pakylėjo, leisdama geriau suprasti, kas mes esame ir kas galime būti“, – parašė ji tviteryje.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pažadėjo prašyti pagalbos „didžiausių pasaulio talentų“, kad katedra būtų atstatyta. Pasak jo, prie šio svarbaus architektūrinio sumanymo planuoja prisidėti daugelis valstybių.

Austrijos prezidentas A. van der Bellenas nurodė virš prezidentūros Vienoje iškelti Prancūzijos vėliavą, demonstruodamas Austrijos solidarumą su šia šalimi. Socialiniame tinkle „Twitter“ jis parašė, kad Dievo Motinos katedra yra „svarbus mūsų bendros Europos kultūros simbolis“. Prezidentas taip pat įkėlė Vienoje iškeltų Prancūzijos ir ES vėliavų nuotrauką.

Japonijos vyriausybė pažadėjo svarstyti paramos galimybę.

„Padaryta žala yra netektis pasauliui ir mūsų širdžių skausmas“, – sakė Japonijos vyriausybės vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga).

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas  (Mun Džejinas) paragino tarptautinę bendruomenę susivienyti ir atstatyti vieną iš Paryžiaus simbolių.

„Mūsų meilė humaniškumui dar brandžiau atsispindės rekonstrukcijos procese“, – sakė jis.

Žinutę Kremliaus interneto svetainėje paskelbęs Rusijos prezidentas V. Putinas rašė apie tragediją, „užgavusią stygą rusų širdyse“. Paryžiaus Dievo Motinos katedrą jis pavadino „neįkainojamu krikščionybės ir pasaulio kultūros lobiu“ ir pareiškė, jog Rusija yra pasiruošusi siųsti savo „geriausius specialistus“, kad padėtų ją atstatyti.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) priminė, kad buvo atstatyta per Antrąjį pasaulinį karą vokiečių sugriauta Varšuva.

„Lenkija žino, ką reiškia per gaisrą netekti kultūros paveldo. Mes patys prikėlėme Varšuvą iš griuvėsių. Mes, europiečiai, kartu atstatysime ir Paryžiaus Dievo Motinos katedrą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

Niujorko arkivyskupas kardinolas Timothy Dolanas (Timotis Dolanas) pareiškė, kad niurjorkiečiai liūdi drauge su paryžiečiais, galinčiais „tikėtis mūsų meilės, maldų, paramos ir solidarumo. Didžioji savaite mus moko, kaip ir Jėzus Kristus, kad mirtis atneša gyvenimą. Tikime, kad šios dienos netektis atneš prisikėlimą“, – prie Šv. Patriko katedros Manhatane kalbėjo Th. Dolanas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai Dievo zenklas liberast-pide.rasinei- komunistinei Europai. Jusu ateitis.

...

... portretas
TUOJ ir krabas nepraleis progos pasireklamuot: "Siūlom VISUS ąžuolus iš Kauno ąžuolyno; paskui galėsit čia atvykt MANO biurų pastatais pasigrožėt".

TvartelioZinios

TvartelioZinios portretas
Tikiuosi vissos Prancuzijos kino kompanijos uzsifilmavo pakankamai medziagos ir daugiau maketu deginti nebereikes
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių