Pirmoji Kinijos naikintuvų J-10 pilotė žuvo per treniruotę

  • Teksto dydis:

Pirmoji moteris, skraidžiusi Kinijos naikintuvais J-10, žuvo per aukštojo pilotažo treniruotę, pirmadienį pranešė šalies valstybinė žiniasklaida.

30-metė Yu Xu (Ju Siu), Kinijos oro pajėgų aukštojo pilotažo „Rugpjūčio 1-osios“ parodomosios komandos narė, savaitgalį per treniruotę šiaurinėje Hebėjaus provincijoje katapultavosi iš savo lėktuvo, pranešė laikraštis „China Daily“.

Pilotę kliudė kito lėktuvo sparnas ir ji žuvo, bet antrasis pilotas, vyras, katapultavosi saugiai ir liko gyvas, sakoma pranešime.

„Jos, kaip vienos iš vos keturių šalies piločių moterų, galinčių skraidyti šalies gamybos naikintuvais, mirtis yra didžiulė netektis Kinijos oro pajėgoms“, - rašė laikraštis „Global Times“.

Iš Čongdžou pietvakarinėje Sičuano provincijoje kilusi Yu Xu Kinijos Liaudies išsivadavimo armijos (LIA) oro pajėgose pradėjo tarnauti 2005 metais, sakoma pranešimuose.

Po ketverių metų ji baigė pasirengimą kaip viena pirmųjų iš 16 Kinijos piločių moterų, galinčių skraidyti naikintuvais, o 2012 metų liepą tapo pirmąja moterimi, skridusia J-10, rašė „China Daily“. Dienraštis pridūrė, kad gerbėjai ją vadino „auksine pove“.

Yu Xu tapo eskadrilės vade ir, pasak „Global Times“, svajojo tapti astronaute.

Yu Xu buvo viena iš dviejų „Rugpjūčio 1-osios“ komandos, kuri yra pavadinta pagal LIA įkūrimo datą, narių moterų, nufotografuotų per Kinijos pagrindinį aviacijos šou Džuhajuje prieš dvejus metus.

Yu Xu anksčiau šį mėnesį pasirodė ir šiemetiniame šou, sakoma pranešimuose.

Oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“ citavo oro pajėgų atstovą Shen Jinke (Šen Dzinkė), sakiusį, kad visi oro pajėgų nariai „labai apgailestauja ir gedi“ dėl jos žūties.

J-10 yra Kinijos oro pajėgų darbinis arkliukas. Buvo pagaminta maždaug 400 šių naikintuvų, daugiausia – pačiai Kinijai, nurodo britų gynybos analitikų kompanija „IHS Janes“. Gruodžio mėnesį firma buvo paskelbusi, jog pasirodė pranešimų apie tris sudužimus per ankstesnius tris mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių