Pirmasis kosmose pabuvojęs amerikietis atidūrė ligoninėje

  • Teksto dydis:

Johnas Glennas (Džonas Glenas) – pirmasis aplink Žemę apskriejęs amerikietis ir pirmasis kosmose pabuvojęs senjoras – buvo hospitalizuotas, trečiadienį pranešė Ohajo valstijos universiteto jo vardo koledžo atstovas.

Detalių apie J. Glenno ligą ir būklę nepateikiama, bet Johno Glenno viešųjų ryšių koledžo atstovas Hankas Wilsonas (Henkas Vilsonas) naujienų agentūrai AFP sakė, kad buvęs astronautas prieš daugiau kaip savaitę buvo paguldytas į universiteto Jameso (Džeimso) onkologijos ligoninę.

„Įspėju, kad nors senatorius Glennas guli Jameso (ligoninėje), tai nebūtinai reiškia, kad jis serga vėžiu“, – sakė H. Wilsonas.

Ligoninės atstovės pateikta informacija prieštarauja H. Wilsono žodžiams: ji sakė, kad J. Glenno nėra šios onkologijos ligoninės pacientų sąraše.

95-erių metų J. Glenno sveikata jau silpsta: 2014 metais jam buvo atlikta širdies vožtuvo pakeitimo operacija, jis yra patyręs insultą, nurodė Ohajo mieste Klivlande leidžiamas laikraštis „The Plain Dealer“, kuris paskelbė, kad jis buvo paguldytas į ligoninę šioje valstijoje.

J. Glenas po 23 metus trukusios karjeros JAV ginkluotosiose pajėgose ir kosmoso programoje 24 metus kaip demokratų senatorius atstovavo Ohajui.

1962 metais jis tapo pirmuoju JAV astronautu, apskriejusiu Žemę. Tas skrydis truko mažiau nei penkias valandas.

Į kosmosą jis vėl nuskrido po kelių dešimtmečių, jau būdamas 77-erių metų, ir tapo seniausiu kosmose pabuvojusiu astronautu.

Barackas Obama (Barakas Obama) 2012 metais apdovanojo J. Glenną Prezidento laisvės medaliu – aukščiausiu civiliniu šalies apdovanojimu.

„Johnas Glennas, pirmasis Žemę apskriejęs amerikietis, tapo didvyriu visomis šio žodžio prasmėmis“, – įteikdamas apdovanojimą sakė prezidentas.

J. Glennas kariavo Antrajame pasauliniame ir Korėjos karuose, o 1957 metais atliko pirmąjį viršgarsinį skrydį be sustojimų iš Los Andželo į Niujorką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
Siandien mire.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių