Ukraina žada netrukus pasiųsti karo laivų Kerčės sąsiauriu

  • Teksto dydis:

Ukrainos gynybos ministerija penktadienį perspėjo Rusiją, kad netrukus siųs karo laivų Kerčės sąsiauriu, kur Rusija prieš dvi savaites apšaudė ir užėmė tris ukrainiečių karinio laivyno laivus.

Pranešimas sudaro sąlygas dar vienam galimam nuo 2014 metų rusenančio Rusijos ir Ukrainos konflikto žybsniui po lapkričio 25-osios incidento, kai Rusijos pasieniečiai Kerčės sąsiauryje apšaudė ir užėmė tris ukrainiečių karinio laivyno laivus ir sulaikė jų įgulas.

Ukraina atsakydama dalyje šalies įvedė 30 dienų karo padėtį, nors tokio žingsnio nesiėmė net 2014-aisiais, kai Maskvos ir Kijevo santykiai pašlijo Rusijai atplėšus nuo Ukrainos ir aneksavus Krymo pusiasalį, o paskui ėmus remti separatistus Rytų Ukrainoje.

Įvedusi karo padėtį Ukraina pastiprino savo pajėgas pasienyje su Rusija ir pašaukė atsargos karių dalyvauti mokymuose.

Ukrainos gynybos ministras Stepanas Poltorakas penktadienį žurnalistams sakė, kad jo šalis ketina netrukus pasiųsti per Kerčės sąsiaurį karinio laivyno laivų, nes „antraip Rusija visiškai okupuos Azovo jūrą“.

Ukraina turi uostų ir prie Juodosios jūros, ir prie Azovo jūros, kurias jungia Kerčės sąsiauris, tuo pačiu skiriantis Krymą nuo Rusijos.

Penktadienį abiejose sąsiaurio pusėse dėl Rusijos vykdomų perteklinių patikrinimų ir vėlavimo buvo įstrigę daugiau kaip 140 laivų, paskelbė Ukrainos pasienio apsaugos tarnyba, kuri apkaltino Rusiją kuriant kliūtis ukrainiečių laivams ir neleidžiant jiems praplaukti.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų susitikime Milane Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atmetė užuominas, kad Rusija galėtų paleisti arba išmainyti 24 per minėtų laivų užėmimą sulaikytus ukrainiečių jūrininkus.

Pasak S. Lavrovo, kol nebaigtas Rusijos tyrimas ir kol neįvyko ukrainiečių jūreivių teismas už Rusijos sienos pažeidimą, per anksti kalbėti apie kokius nors pasiūlymus apsikeisti kaliniais.

S. Lavrovas taip pat reagavo į Vokietijos užsienio reikalų ministro Heiko Maaso (Heiko Maso) pasiūlymą išplėsti ESBO stebėtojų misiją į Azovo jūrą ir sakė, kad Rusijai nereikia jokių tarpininkų ar stebėtojų šiame rajone.

Rusijos žmogaus teisių įgaliotinė Tatjana Moskalkova rusų naujienų agentūroms penktadienį sakė, jog aplankė tris ukrainiečių jūrininkus, kurie per incidentą Kerčės sąsiauryje buvo sužeisti ir dabar yra Maskvos kalėjimo ligoninėje. Pasak T. Moskalkovos, ji pasikalbėjo su jais ir jai „susidarė įspūdis“, jog įgula „nežinojo daranti nusikaltimą“.

Tuo tarpu Krymo teismas penktadienį skyrė penkių parų laisvės atėmimo bausmę teisininkui Emiliui Kurbedinovui, kuris atstovauja vieno sulaikyto ukrainiečių laivo vadui. Teismas pripažino E. Kurbedinovą kaltu dėl ekstremistinės medžiagos skleidimo vienu 2013 metų įrašu socialinėje žiniasklaidoje.

Ukraina kaltina Rusiją toliau vykdant Kerčės sąsiaurio blokadą

Ukraina penktadienį kaltino Rusiją tęsiant Azovo ir Juodąją jūras jungiančio Kerčės sąsiaurio blokadą.

Ukrainos pasienio apsaugos tarnyba nurodė, kad abiejose sąsiaurio pusėse dėl Rusijos vykdomų perteklinių patikrinimų ir vėlavimo įstrigo daugiau kaip 140 laivų. Pareigūnai apkaltino Rusiją kuriant kliūtis ukrainiečių laivams ir neleidžiant jiems praplaukti.

Sulaikyti ukrainiečių jūreiviai bus teisiami

Rusija penktadienį tvirtino, kad ukrainiečių jūreiviai, kuriuos ji sulaikė užėmusi tris Ukrainos karinio laivyno laivus, bus teisiami už jūrų sienos pažeidimą, nors tarptautinė bendrija ragina juos paleisti.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad 24 ukrainiečių jūreiviai, šiuo metu laikomi tardymo izoliatoriuje, bus apkaltinti Rusijos ir tarptautinės teisės pažeidimais.

„Kai tyrimas bus baigtas, vyks teismas“, – sakė jis per Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikimą Milane.

Rusijos diplomatijos vadovas užsiminė, kad po verdikto galėtų būti imtasi priemonių jūreivių padėčiai pagerinti, tačiau nesakė, ar jiems galėtų būti suteikta malonė ir ar jie galėtų būti paleisti per apsikeitimą su Kijevu.

„Kai tik teismas baigsis, turėsime įvairių galimybių pagal Rusijos įstatymus, – nurodė jis. – Tada bus įmanoma pasakyti, kaip palengvinti jų gyvenimą, ar sutarti dėl konkrečių žingsnių. Tačiau tai bus padaryta tik kai baigsis teismo procesas.“

Praėjusio mėnesio pabaigoje Rusijos pasieniečiai Kerčės sąsiauryje apšaudė ir užėmė tris ukrainiečių karinio laivyno laivus, plaukusius iš Juodosios jūros į Azovo jūrą.

24 įgulų nariai buvo sulaikyti. Trys jų yra sužeisti.

Nors tarptautinė bendrija ragina jūrininkus paleisti, teismas nurodė dviem mėnesiams juos sulaikyti. Šiuo metu jie yra laikomi Maskvoje.

Už neteisėtą Rusijos sienos kritimą įgulų nariams gresia įkalinimas iki šešerių metų.

Kremliaus kritikai perspėjo, kad Rusija rengia parodomąjį jų teismo procesą.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka tvirtino, kad šie jūreiviai yra karo belaisviai ir turėtų būti tuojau pat paleisti.

Rusijoje kalinama daug ukrainiečių, įskaitant kino kūrėją Olehą Sencovą, kuris anksčiau šiais metais kolonijoje Arktyje paskelbė bado streiką ir tęsė jį 145 dienas.

Incidentas Kerčės sąsiauryje yra pavojingiausia šių kaimynių konfrontacija pastaraisiais metais.

Abiejų šalių santykiai pašlijo 2014-aisiais, kai Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymo pusiasalį, o paskui ėmė remti separatistus Rytų Ukrainoje. Per šį konfliktą žuvo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

JAV sunerimusios dėl agresyvios Rusijos atakos 

Vašingtonas giliai susirūpinęs dėl Rusijos įvykdytos atakos prieš ukrainiečių laivus tarptautiniuose vandenyse, pareiškė JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojo padėjėja Laura Cooper (Laura Kuper).

„Neseniai mes tapome liudininkais neteisėtos ir nepagrįstos Rusijos agresijos prieš Ukrainą, vandens transportui plaukiant per Kerčės sąsiaurį“, – sakoma L. Cooper pareiškime, penktadienį išplatintame JAV ambasados Azerbaidžane po jos apsilankymo šalyje.

„JAV yra giliai susirūpinusios dėl namo grįžtančių ukrainiečių laivų atakos tarptautiniuose vandenyse, nes tai yra tarptautinės teisės pažeidimas“, – pabrėžė L. Cooper.

L. Cooper gruodžio 4-6 dienomis viešėdama Azerbaidžane susitiko su šalies prezidentu Ilhamu Aliyevu (Ilchamu Alijevu), gynybos ministru generolu pulkininku Zakiru Gasanovu ir pasienio tarnybos vadovu generolu pulkininku Elčinu Gulijevu.

Ukrainiečiai sako, kad Rusija pradėjo naują agresijos etapą, o Maskva tvirtina, kad Ukrainos laivai neteisėtai įplaukė į jos teritorinius vandenis.

Rusijos Federalinės Saugumo Tarnybos (FSB) pareiškė, kad ukrainiečių laivai Kijevo nurodymu įplaukė į Rusijos teritorinius vandenis, ir šį incidentą pavadino Ukrainos saugumo tarnybos darbuotojų koordinuota provokacija.

Maskva taip pat tvirtino, kad Kijevas įprasta tvarka neinformavo Rusijos apie savo karinių jūrų pajėgų laivų planus perplaukti Kerčės sąsiaurį. Simferopolio teismas leido suimti 24 ukrainiečių jūrininkus iki 2019 metų sausio 25 dienos.

Tuo metu Kijevas Rusijos pasieniečių veiksmus laiko neteisėtais. Pasak Ukrainos, Rusija pažeidė JT Jūrų teisės konvenciją bei Rusijos ir Ukrainos susitarimą dėl bendradarbiavimo plaukiojant Azovo jūroje ir Kerčės sąsiauryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chi chi

Chi chi portretas
reiškia ir toliau paraša niokos šalį savo gaujos vagiu naudai? Taikos niekam nereikia? Va prasides didelis karas tai gal amerikė dar numes pienionsu o grybas ir kiti laukiantys rusu padidins ginklu tiekima ir ukrainieciu pas save priėmima

Tikiu

Tikiu portretas
Ukraina laimės. Sėkmės jiems.

to:KALEDOS

to:KALEDOS portretas
Herojam sala!
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių