Pchenjanas ruošiasi dar vienam raketų bandymui?

  • Teksto dydis:

Pentagonas mato ženklus, kad Šiaurės Korėja ruošiasi dar vienam raketų bandymui, antradienį pranešė Jungtinių Valstijų gynybos pareigūnas.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad jeigu bandymas iš tikrųjų įvyks, tai greičiausiai nutiks liepos 27 dieną, minint 64-ąsias Korėjos karo pabaigos metines.

Branduolinį ginklą turinčioje Šiaurės Korėjoje liepos 27-oji yra valstybinė šventė – Pergalės diena.

Pareigūnas nurodė, kad Pchenjanas išbandys arba vidutinio nuotolio, arba tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM), žinomą kaip „KN-20“ arba „Hwasong-14“.

Tai būtų antras kartas, kai Šiaurės Korėja išbando ICBM raketą. Pirmą kartą tai nutiko liepos 4-ąją ir sukėlė nerimo visame pasaulyje.

Ekspertai teigia, kad liepos pradžioje išbandyta raketa gali pasiekti Aliaską. Taip būtų įgyvendinta ilgus metus besitęsusi Pchenjano svajonė turėti raketą, galinčią branduoline galvute smogti Jungtinėms Valstijoms.

Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ citavo neįvardytą vyriausybės šaltinį, kuris nurodė, kad Seulas Šiaurės Korėjos teritorijoje pastebėjo padidėjusį paleidimo įrangą vežiojančių automobilių aktyvumą.

„Jie kažkam ruošiasi“, - naujienų agentūrai AFP sakė kitas gynybos pareigūnas.

„Gana rimtos sankcijos“

Po liepos 4-ąją įvykdyto ICBM bandymo JAV spaudė Jungtines Tautas dar labiau griežtinti sankcijas Pchenjanui.

JAV ambasadorė Nikki Haley (Niki Heili) antradienį teigė, kad derybose su Kinija dėl „gana rimtų“ Jungtinių Tautų sankcijų buvo pasiektas proveržis.

Vašingtonas dėl šių priemonių su Pekinu derasi beveik tris savaites. N. Haley nurodė, kad dėl galimų sankcijų atskirai taip pat derasi Kinija ir Rusija.

„Manau, kad pasiekėme progreso“, - sakė diplomatė.

„Tai nevyksta taip greitai, kaip norėčiau, tačiau kalbame apie gana rimtas sankcijas. Todėl manau, kad apie tai daug galvojama“, -pridūrė ji.

N. Haley Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai liepos pradžioje sakė besitikinti, kad naujos sankcijos bus patvirtintos per kelias dienas.

Šiaurės Korėja pirmąjį atominį užtaisą išbandė 2006 metais. Nuo tada jai buvo paskelbti šeši Jungtinių Tautų sankcijų paketai. Pchenjanui labiausiai pakenkė pastarosios dvi priemonės, patvirtintos pernai.

N. Haley teigė, kad svarstant naujas sankcijas bus atskleistas Rusijos vaidmuo sureguliuojant šią krizę. Maskva laikosi pozicijos, kad liepos 4-ąją paleista raketa nebuvo tarpžemyninė.

Ji taip pat buvo pareiškusi, kad sankcijos nėra tinkamas atsakymas Šiaurės Korėjai, o su Pchenjanu reikia derėtis.

„Atidžiai stebime“

Anot JAV televizijos „CNN“, padidėjęs paleidimo įrangą vežiojančių automobilių aktyvumas buvo pastebėtas penktadienį ties Kusongu.

Iš šios vietovės vyko pastarieji Pchenjano raketų bandymai.

Šiaurės Korėja praėjusią savaitę atmetė Seulo pasiūlymus imtis dialogo tam, kad būtų sumažinta įtampa.

„Mes atidžiai stebime Šiaurę dėl galimų provokacijų“, - naujienų agentūrai AFP sakė Pietų Korėjos gynybos ministerijos atstovas spaudai.

Vietos naujienų agentūra „Yonhap“ taip pat citavo kitą Seulo vyriausybės šaltinį, kuris pasakė, jog naujasis Pchenjano raketos bandymas gali įvykti iš didžiausio Šiaurės Korėjos povandeninio laivo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kažkam didžiai nejauku.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių