Pasauliui smogusią kibernetinę ataką surengė Šiaurės Korėja?

  • Teksto dydis:

Pietų Korėjos kibernetinio saugumo ekspertai antradienį perspėjo, kad po pastarosiomis dienomis pasauliui smogusios didžiulio masto kibernetinės atakos gali būti surengta ir daugiau išpuolių ir kad už juos atsakinga gali būti Šiaurės Korėja.

Šimtai tūkstančių kompiuterių daugiau kaip 150 šalių nuo penktadienio buvo paveikti vartotojų failus užšifruojančio viruso atakos, laikomos didžiausiu kada nors surengtu tokio pobūdžio kibernetiniu puolimu.

Išpirkos reikalaujantis virusas „WannaCry“ paveikė bankų, ligoninių, vyriausybinių institucijų kompiuterines sistemas ir daugybę kitų taikinių. Programišiai reikalauja, kad jų aukos sumokėtų išpirką virtualiąja valiuta – bitkoinais – jeigu nori susigrąžinti prieigą prie informacijos. Pasak ekspertų, atakos organizatoriai pasinaudojo bendrovės „Microsoft“ senesnių operacinių sistemų „Windows“ žinomomis saugumo spragomis.

Pasak Seulo interneto saugumo kompanijos „Hauri“ direktoriaus Simono Choi (Saimono Čoi), programa, panaudota per minėtą kibernetinę ataką, turi daug panašumų su ankstesniais išpuoliais, dėl kurių kaltinamas Pchenjanas – pavyzdžiui, prieš kino studiją „Sony Pictures“ ir Bangladešo centrinį banką.

S.Choi, kuris turi sukaupęs daugybę duomenų apie Pchenjano programišių veiklą, pernai viešai perspėjo, kad Šiaurės Korėja gali surengti kibernetinių atakų, panaudodama išpirkos reikalaujančius virusus.

„Pernai pastebėjau ženklų, kad Šiaurės Korėja ruošė išpirkos reikalaujančių virusų atakas ar net pradėjo jas vykdyti, taikydamasi į kai kurias Pietų Korėjos kompanijas“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Jis paminėjo pernai surengtą stambią ataką, per kurią buvo pavogta per 10 mln. Seule įsikūrusios internetinės parduotuvės „Interpark“ vartotojų duomenų. Programišiai už tuos duomenis reikalavo bitkonų už maždaug 3 mln. dolerių (2,7 mln. eurų).

Dėl tos atakos Seulo policija kaltino Šiaurės Korėjos pagrindinę žvalgybos agentūrą.

Pasak S.Choi, galima tikėtis ir daugiau atakų, „ypač žinant, kad kitaip nei per raketų ar branduolinius bandymus, jie gali neigti esą susiję su atakomis kibernetinėje erdvėje ir išsisukti (nuo atsakomybės)“.

JAV, Rusijos ir Izraelio saugumo ekspertai taip pat pranešė apie galimas Šiaurės Korėjos sąsajas su naujausia kibernetine ataka, nors įtikinamų įrodymų nėra.

„Google“ ekspertas Neelas Mehta (Nilas Mehta) internete pademonstravo panašumus tarp viruso „WannaCry“ ir Pchenjanui priskiriamų kibernetinių atakų.

Manoma, kad izoliuota ir branduolinį ginklą turinti valstybė valdo tūkstančių programišių armiją, veikiančią tiek pačioje Šiaurės Korėjoje, tiek Kinijoje. Pchenjanas kaltinamas dėl daugybės stambių kibernetinių atakų.

2014 metų lapkritį Holivudo kino studija „Sony Pictures Entertainment“ tapo didžiausios kada nors prieš JAV kompanijas surengtos kibernetinės atakos taikiniu. Tas išpuolis siejamas su 2014-ųjų pabaigoje pasirodžiusiu filmu „Interviu“ (The Interview), kuris pašiepia Pchenjano režimą.

Dėl kibernetinės atakos prieš „Sony Pictures“ Vašingtonas kaltino Pchenjaną, tačiau šis tokius kaltinimus neigė. Visgi Šiaurės Korėja smerkė minėtą juostą, vaizduojančią išgalvotą sąmokslą nužudyti Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną (Kim Čen Uną).

Europolas: apie ryšį kalbėti dar per anksti

Europos Sąjungos policijos agentūra antradienį pareiškė, kad dar per anksti kalbėti, ar Šiaurės Korėja yra susijusi su didžiulio masto failus šifruojančio kompiuterinio viruso „WannaCry“ ataka, sukėlusia sumaištį visame pasaulyje.

„Esame atviri tyrimams visomis kryptimis, bet nespekuliuojame ir negalime šito patvirtinti. Dar per anksti kažką sakyti“, – sakė Europolo atstovas Janas Op Gen Oorthas (Janas Op Gen Ortas).

„Dirbame šiuo klausimu. Vykdomas tyrimas, – jis sakė naujienų agentūrai AFP. – Tai galėjo ateiti iš bet kur, iš bet kurios šalies.“

Kibernetinio saugumo specialistai, tiriantys „WannaCry“ ataką, antradienį pranešė aptikę galimų ryšių su Šiaurės Korėja, o vienas ekspertas perspėjo, kad ateityje gali būti daugiau tokių puolimų.

„Google“ ekspertas Neelas Mehta (Nilas Mehta) internete paskelbė kompiuterinės programos blokų, atskleidžiančių panašumus tarp viruso „WannaCry“ ir Pchenjanui priskiriamų kibernetinių atakų.

Atrodo, kad naujausia išpirkos reikalaujančio viruso ataka slopsta: naujausiais Europolo duomenimis, pasaulyje buvo 163 745 šio puolimo paveikti kompiuterių IP adresai. Sekmadienį tokių adresų buvo apie 226 000.

„WannaCry“ atakos aukų kompiuterių ekranuose įsižiebdavo pranešimas, reikalaujantis sumokėti sumą bitkoinais, atitinkančią 300 JAV dolerių arba 275 eurus.

„Oi, jūsų failai buvo užšifruoti!“ – skelbia pranešimo užrašas.

Žinutėje reikalaujama sumokėti reikalaujamą sumą per tris dienas, nes kitaip ji bus padvigubinta, o jeigu išpirka nebus gauta per savaitę, paveikti failai esą bus ištrinti.

Europolas nurodė, kad nuo atakos pradžios į programišių nurodytas sąskaitas buvo atlikti 243 mokėjimai ir pervesta iš viso apie 63 tūkst. dolerių (57 tūkst. eurų) suma.

Vis dėlto olandų kibernetinės žvalgybos vadovas Robas Bertholee (Robas Bertolė), dalyvaujantis Hagoje vykstančioje kibernetinio saugumo konferencijoje, atsisakė kelti kokių nors prielaidų apie pastarosios atakos kaltininkų tapatybę.

Pasak jo, Nyderlandai jau anksčiau yra įvardiję Pchenjaną kaip potencialiai keliantį grėsmę nacionalinėms skaitmeninėms sistemoms.

„Kiekvienas valstybės lygmens veikėjas gali būti veikėjas kibernetinėje erdvėje. Tačiau mums ypatingą nerimą kelia ribotas skaičius valstybės lygmens veikėjų. Mūsų „mėgstamiausių“ valstybių sąraše galima rasti Rusiją, Kiniją, Iraną“, – sakė R.Bertholee.

„Ir, manau, galbūt turime labai pajėgų priešininką Šiaurės Korėjoje“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
JEI tai būtų buvusi Š.Korėja, tai labiausiai būtų nukentėjusios JAV, mažiausiai Kinija, o Rusija išvis nepaliesta būtų likusi; deja, įspūdis toks kad atakos kryptis buvo kaip tik iš priešingos pusės.

idomu

idomu portretas
Susipainiojo propagandistai, vieną dieną pučia miglą esą Š Korėjoje dar ant ožkų jodinėja, o kitą dieną pasaulines kibernetines atakas rengia :)))

NA NA

NA   NA portretas
jei tai tiesa ,_______tai šiaurės Korėjos komunistai , padės Putinui globalizacijos problemose ,,,,sėkmės, kur du pešasi trečias laimi ,,,,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių