Pasaulio bankas: Sirijos karo kaina – 226 mlrd. JAV dolerių

  • Teksto dydis:

Jau šešerius metus trunkantis karas Sirijoje suniokojo šalies infrastruktūrą ir padarė jos ekonomikai žalos, kuri vertinama 226 mlrd. JAV dolerių. Tokius skaičius pirmadienį paskelbė Pasaulio bankas.

Per karą nuo 2011 metų kovo jau žuvo daugiau nei 320 tūkst. žmonių, o daugiau nei pusė šalies gyventojų teko palikti savo namus. Pasaulio bankas pažymi, kad padaryta žala yra gerokai didesnė, nei galima įvertinti žuvusiųjų skaičiais ar infrastruktūrai padaryta žala.

„Karas Sirijoje naikina šalies socialinę ir ekonominę sandarą, – sakė Pasaulio banko viceprezidentas Artimiesiems Rytams ir Šiaurės Afrikai Hafezas Ghanemas (Hafezas Ganemas). – Žuvusiųjų skaičius yra siaubingas, tačiau karas taip pat naikina institucijas ir sistemas, kurių visuomenei reikia, kad ši funkcionuotų, ir atkurti jas bus gerokai sunkiau nei atstatyti infrastruktūrą. Ir karui tebesitęsiant, šis iššūkis tik didės.“

Pasaulio banko ataskaitoje nurodoma, kad bendras Sirijos BVP nuostolis nuo karinio konflikto pradžios „vertinamas 226 mlrd. JAV dolerių, o tai yra keturis kartus daugiau nei Sirijos BVP buvo 2010 metais“.

Pasaulio bankas skaičiuoja, kad konfliktas sunaikino 27 proc. būsto objektų ir maždaug pusę medicinos ir švietimo įstaigų. Taip pat skelbiama, kad nuo 2010 iki 2015 metų šalyje buvo prarastas vidutiniškai 538 tūkst. darbo vietų. Šiuo metu daugiau nei trys iš keturių darbingo amžiaus sirų – maždaug 9 mln. žmonių – niekur nedirba ir nesimoko.

„Ilgalaikė šio neaktyvumo pasekmė yra bendras žmogiškojo kapitalo praradimas ir įgūdžių netekimas Sirijoje“, – skelbiama Pasaulio banko ataskaitoje.

Ekspertai taip pat skaičiuoja, kad jeigu karinis konfliktas Sirijoje pasibaigtų šiais metais, šalies BVP 41 proc. prieškarinio lygio galėtų pasiekti per ketverius metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Kažkas uždirbo 226 milijardo dolerių, ką apie tokius pelnus mano sorososų klanai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių