Papua Naujojoje Gvinėjoje – stiprus žemės drebėjimas

  • Teksto dydis:

Prie Papua Naujosios Gvinėjos krantų šeštadienį įvykęs smarkus 7,9 balo žemės drebėjimas didesnės žalos veikiausiai nepadarė – nebuvo jokių pranešimų apie aukas, o paskelbtas cunamių pavojus vėliau buvo atšauktas.

Kaip nurodo JAV Geologijos tarnyba (USGS), 10 val. 51 min. Grinvičo (12 val. 51 min. Lietuvos) laiku užfiksuotų požeminių smūgių epicentras buvo už 46 km į rytus nuo Tarono gyvenvietės Latangajaus saloje.

Žemės drebėjimo židinys buvo giliai, 103 km gylyje, todėl iš anksto buvo prognozuojama, kad jis padarys mažiau žalos negu tokio stiprumo seklūs smūgiai.

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras buvo paskelbęs, kad didelės bangos gali smogti Papua Naujosios Gvinėjos pakrančių rajonams, Saliamono saloms, Indonezijai, Nauru ir kitoms saloms per tris valandas nuo žemės drebėjimo.

Vis dėlto praėjus dviem valandoms centras paskelbė, kad pavojus praėjo, nors mažų cunamio bangų kai kur buvo užfiksuota.

Naujosios Zelandijos civilinės gynybos ministerija irgi buvo trumpam buvo paskelbusi cunamių pavojų visose šalies pakrantėse.

Tačiau Australijos agentūros „Geoscience Australia“ seismologas Danas Jaksa (Denas Džaksa) sakė, kad požeminių smūgių stiprumo nereikėtų sureikšminti, nes dėl didelio židinio gylio cunamių susidarymo tikimybė – menka.

Neramus ugnies žiedas

„Be to, šis PNG regionas yra labai atokus ir labai retai apgyventas“, – pridūrė jis.

„Aišku, kratymas bus juntamas. Iš tikrųjų užfiksavome, kad smūgiai buvo juntami net už 3,4 tūkst. km – tai yra, ir dideliuose gyvenamuosiuose centruose, tokiuose kaip Rabaulas (Naujosios Britanijos saloje), – aiškino ekspertas. – Visgi jie pakankamai toli, kad smūgiai nebebūtų stiprūs.“

USGS savo tinklalapyje nurodė, kad „gali būti aukų ir sugriovimų, bet poveikis turėtų būti gana mažo masto“.

JAV Geologijos tarnyba pridūrė, kad tame regione vėliau buvo užfiksuoti keli pakartotiniai smūgiai, iš kurių stipriausias buvo 6,3 balo.

Papua Naujoji Gvinėja priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno ugnies žiedui, pasižyminčiam aktyvia seismine ir vulkanine veikla.

2013 metais kaimyninėms Saliamono saloms smogė niokojantis cunamis, sukeltas 8 balų žemės drebėjimo. Didžiulės bangos nusinešė mažiausiai dešimties žmonių gyvybių, sunaikino šimtus namų ir paliko be pastogės tūkstančius gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Papua Naujojoje Gvinėjoje – stirpus žemės drebėjimas" - kas čia per 'tirpus' drebėjimas???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių