Papua Naująją Gvinėją sukrėtė 7,9 balo žemės drebėjimas

  • Teksto dydis:

Papua Naująją Gvinėją (PNG) sekmadienį sukrėtė 7,9 balo žemės drebėjimas, pranešė JAV geologijos tarnyba (USGS); regiono šalims buvo paskelbtas cunamio pavojus, bet vėliau jis buvo atšauktas.

Požeminių smūgių židinys buvo PNG teritorijoje 40 km į vakarus nuo Pangunos 153 km gylyje; stipriausias smūgis užregistruotas 15 val. 30 min. vietos (6 val. 30 min. Lietuvos) laiku, nurodė USGS.

Iš pradžių Ramiojo vandenyno regiono cunamių perspėjimo centras nurodė, kad pavojingos, nuo 0,3 ik 1,0 metro aukščio bangos gali padaryti šiek tiek žalos Bugenvilio salai, PNG, Indonezijos, Nauru, Vanuatu, Saliamono salų pajūrio vietovėms.

Kai USGS sumažino smūgių stiprumą nuo 8,0 iki 7,9 balo, maždaug po valandos cunamių centras atšaukė pavojų.

„Nors jis (židinys) yra gana giliai, 150 kilometrų, dėl savo stiprumo šis žemės drebėjimas suvirpins ir paviršių“, – sakė naujienų agentūrai AFP įstaigos „Geoscience Australia“ seismologas Spiras Spiliopulas (Spiro Spiliopoulos) ir pridūrė, kad žalos galima tikėtis.

Pagalbos grupė „Save the Children“ greta Bugenvilio salos esančio Bukos saloje turi savo biurą. Jo vadovė Jennifer El-Sibai (Dženifer El Sibai) patvirtino, kad žemės drebėjimas buvo „tikrai stiprus“, bet pranešimų apie padaryta žalą iki šiol negauta.

Connie Wihongi-Stevens (Koni Vihongi-Stivens) feisbuke parašė, kad jos vyras, dirbantis Aravoje, apie 46 km į vakarus nuo epicentro, yra saugus, bet stiprų drebėjimą jutęs.

„Namas, kuriame vyras buvo, tirtėjo baisiai, žmonės visur lakstė, automobiliai riaumojo, ... tikiuosi iš jo gauti žinutę, kai vėl atsiras elektra“, – rašė ji.

Ir gruodžio viduryje netoli PNG buvo 7,9 balo žemės drebėjimas, bet ir tada niekas nenukentėjo, cunamio pavojus taip pat buvo atšauktas.

Žemės drebėjimai dažni ties Papua Naująją Gvinėja, kurios teritorija priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno ugnies žiedui – aktyviai tektoninei zonai, kurioje dažnai įvyksta žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.

Šiame regione 2007 metais 8 balų žemės drebėjimas Saliamono salose sukėlė 10 metrų aukščio cunamį, nusinešusį 52 žmonių gyvybes ir tūkstančius gyventojų palikusį be pastogės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių