Pakistane per Talibano mirtininkų išpuolį žuvo penki žmonės

  • Teksto dydis:

Mažiausiai penki žmonės žuvo trims Talibano mirtininkams sprogdintojams antradienį atakavus vieną teismo kompleksą Pakistano šiaurėje, pranešė pareigūnai.

Vienas sprogdintojas įsiveržė į Čarsados rajono Tangio mieste esančio komplekso vidų, bet buvo nukautas policijos praėjus apie 20 min. nuo atakos pradžios, sakė pareigūnai.

Išpuolio pradžioje saugumo pajėgos nukovė kitą sprogdintoją, o trečias susisprogdino prie pagrindinių komplekso vartų.

"Iki šiol žuvo penki žmonės, 15 buvo sužeisti", - naujienų agentūrai AFP sakė rajono policijos vadas Suhailas Khalidas (Suchailas Chalidas). Pasak jo, tarp aukų buvo vienas teisininkas.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė Pakistano Talibano frakcija „Jamaat-ul-Ahrar“ (JuA).

Čarsados rajono meras Bahaduras Yaras (Bahadūras Jaras) valstybinei televizijai sakė: „Esu įvykio vietoje, vieno sprogdintojo lavonas guli prie pagrindinių teismo komplekso vartų, antro sprogdintojo lavonas yra komplekso (teritorijoje).“

Kol kas neaišku, kiek žmonių buvo komplekso viduje, tačiau tokiuose rajonų teismų kompleksuose kasdien paprastai būna šimtai žmonių, tarp jų – advokatai, teisėjai ir paprasti piliečiai.

Po praėjusios savaitės atakų, per kurias žuvo daugiau kaip 100 žmonių, Pakistano saugumo pajėgoms galioja aukšto rango parengtis. Atakų banga taip pat išprovokavo nuogąstavimus dėl kovotojų atsigavimo.

„JuA“ pareiškė, kad yra atsakinga už kelias iš praėjusios savaitės atakų, tarp jų – už galingą sprogimą šalies rytuose esančiame Lahoro mieste, per kurį žuvo 14 ir buvo sužeista dar dešimtys žmonių.

Ši grupuotė, kuri priklauso „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP, Pakistano Talibanui), anksčiau šį mėnesį pažadėjo surengti naują puolimą prieš taikinius Pakistane, įskaitant teismų sistemą.

Tačiau atsakomybę už kruviniausią praėjusios savaitės ataką – ketvirtadienį įvykdytą mirtininko išpuolį sūfijų šventovėje Sindo provincijoje – prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS). Per tą išpuolį žuvo 90 ir buvo sužeista dar šimtai žmonių.

IS pasirodymas ir TTP atsigavimas būtų rimtas smūgis Pakistanui, kur 2014 metais prasidėjus kariškių vadovaujamai operacijai saugumo padėtis pastaruosius dvejus metus buvo labai pagerėjusi.

Advokatai ir teismų sistema Pakistane dažnai tampa išpuolių taikiniais. Tarp praėjusios savaitės atakų yra bombos sprogimas Pešavare, taikantis į teisėjų mikroautobusą. Per tą sprogimą žuvo vairuotojas.

Pernai rugpjūtį „JuA“ drauge su IS prisiėmė atsakomybę už mirtininko išpuolį šalies pietvakariuose esančioje Kvetoje, per kurį žuvo 73 žmonės, tarp jų – daug teisininkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių