Pakistane mečetės prižiūrėtojas nužudė 20 maldininkų

  • Teksto dydis:

Pakistane, rytinėje Pandžabo provincijoje vienos mečetės prižiūrėtojas anksti sekmadienį nužudė 20 maldininkų, tarp kurių buvo ir keturios moterys, pranešė policija.

Prižiūrėtojas ir du jo bendrininkai buvo areštuoti dėl 20 tikinčiųjų apnuodijimo ir nužudymo lazdomis bei peiliais.

Toks užpuolimas buvo įvykdytas sūfijų šventovėje Mohammadui Ali (Mohamadui Aliui). Motyvas neaiškus, bet kai kurie pareigūnai sakė, kad pagrindinis įtariamasis turėjo psichikos problemų ir kad jis anksčiau smurtu siekdavo „apvalyti“ maldininkus.

„50-metis šventyklos prižiūrėtojas Abdulas Waheedas prisipažino nužudęs šiuos žmones, nes bijojęs, kad jie atėjo jo užmušti“, –naujienų agentūrai AFP sakė regiono policijos viršininkas Zulfiqaras Hameedas (Zulfikaras Hamidas).

„Atrodo, kad įtariamasis yra paranojikas ir psichiškai nesveikas, arba tai gali būti susiję su konkuravimu dėl šventovės kontrolės“, – sakė jis ir pridūrė, kad tyrimas dėl šių nužudymų netoli Sargodos miesto tęsiamas.

Vietos policijos nuovados viršininkas Shamshiras Joya (Šamširas Džoja) sakė, kad aukoms, kurių drabužiai buvo sudraskyti ir kruvini, tikriausiai buvo duota kažkokių svaiginamų medžiagų.

„Įtariame, kad aukoms prieš jas nužudant buvo duota kažkokių svaiginamų medžiagų, bet palauksime teismo medicinos ataskaitos“, – pridūrė jis.

Pasak Sh.Joyos, šventykla tame rajone buvo pastatyta prieš maždaug pustrečių metų. Po užbaigimo ją perėmė A.Waheedas, kuris vienu metu yra dirbęs Nacionalinėje rinkimų komisijoje.

Vietos gelbėtojų tarnybos pareigūnas Mazharas Shahas (Mažaras Šahas) sakė, kad A.Waheedas kartą ar du per mėnesį susitikdavo su tikinčiaisiais ir „gydydavo“ juos smurtu. „Vietos žmonės sako, kad A.Waheedas mušdavo lankytojus, atėjusius pas jį gydytis įvairių fizinių ar dvasinių ligų. Kartais jis nurengdavo savo lankytojus ir sudegindavo jų drabužius“, – žurnalistams sakė M.Shahas.

Televizijos reportaže buvo matyti baltai nudažytos šventovės kieme išmėtyti batai, drabužiai ir paklodės, policijos mašinos ir komandosai. Šventovė stovi tarp žalių dirbamų laukų.

Sūfijų tradicija

Šventovių lankymas ir neturtingųjų šelpimas – ir grynieji prižiūrėtojams – Pakistane tebėra labai populiarus paprotys. Daugelis tiki, jog tai prisidės prie to, kad jų maldos būtų išklausytos.

Pandžabo religinių reikalų ministras Zaeemas Qadri (Zaimas Kadris) sakė, kad žvalgybos agentūros drauge su policija ir vietos vyriausybe tiria visus bylos aspektus. Pasak Z.Qadri, jo departamentas peržiūri maždaug 552 šventoves provincijoje, bet minima šventovė nebuvo užregistruota departamente. „Tyrėjai taip pat aiškinsis, kaip buvo leista šią šventovę įkurti privačioje žemėje“, – sakė jis.

Pakistanas šimtmečius buvo sufizmo – asketinės mistinės islamo atšakos – žemė. Klajojantys sūfijai XIII amžiuje padėjo skleisti islamą visame Indijos subkontinente.

Sūfijai tiki šventaisiais, kurie gali tiesiogiai užtarti juos prieš Dievą. Jie neturi hierarchijos ar organizacijos ir dvasinio bendravimo siekia per muziką ir šokį šventųjų šventovėse.

Manoma, kad sūfizmo sekėjų Pakistane vis dar yra keli milijonai, nors pastaraisiais dešimtmečiais viršų paėmė konservatyvesnės islamo versijos.

Radikalizmo šalininkai, kaip Talibanas ar „Islamo valstybė“, rengė dideles atakas prieš sūfijų šventoves, nes laiko jas erezija.

Vasario mėnesį 88 žmonės žuvo, dar šimtai buvo sužeisti Pietų Pakistano Sindo provincijoje, kai tarp tikinčiųjų vienoje sūfijų šventovėje susisprogdino mirtininkas.


Šiame straipsnyje: Pakistanasnužudyti žmonės

NAUJAUSI KOMENTARAI

isileiskit

isileiskit portretas
daugiau tu /runkeliniu/ pabegeliu/ tai greit pamatysit ta pati ar ne taip svetimu globotiniu padurkas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių