Olandijos teismas: Krymo lobis turi būti grąžintas Ukrainai

  • Teksto dydis:

Neįkainojami Krymo meno lobiai, kurie prieš pat Rusijos 2014 metais įvykdytą pusiasalio aneksiją buvo paskolinti vienam Amsterdamo muziejui, turėtų būti sugrąžinti Ukrainai, trečiadienį nusprendė Olandijos teismas, bet Maskva šį sprendimą pasmerkė kaip „itin neigiamą precedentą“.

Keturi Krymo muziejai 2014 metų lapkritį drauge pradėjo teisę kovą už tai, kad Allardo Piersono (Alardo Piersono) muziejus sugrąžintų istorinę archeologijos radinių kolekciją, kuri buvo eksponuojama parodoje „Krymas: auksas ir paslaptys iš Juodosios jūros“.

Kijevas taip pat reikalavo sugrąžinti kolekciją ir olandų teisėjai nusprendė, kad ji turi grįžti į „Ukrainą, šių eksponatų kilmės šalį“, pranešė Olandijos naujienų agentūra ANP.

Tačiau teisėjai „nepriėmė nutarties dėl teisėto kolekcijos savininko“ ir nurodė, kad tai yra klausimas Ukrainos teismams, sakoma ANP pranešime.

Krymas buvo senovinių prekybos kelių kryžkelėje. Gausi eksponatų, apimančių laikotarpį nuo 2-ojo amžiaus pr. m. e. iki vėlyvųjų viduramžių, kolekcija minėtam Amsterdamo muziejui buvo paskolinta mažiau nei mėnuo prieš Krymo aneksiją 2014 metų kovą.

Kijevas sako, kad Rusija neteisėtai aneksavo šį Juodosios jūros pusiasalį. Tai įvyko praėjus mėnesiui po Maskvos remto Ukrainos prezidento nušalinimo per proeuropietiško kurso šalininkų protestus.

Kijevas taip pat kaltina Maskvą remiant prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose, kur konfliktas nuo 2014 metų balandžio pareikalavo beveik 10 tūkst. gyvybių.

Rusija piktinasi

Rusijos kultūros ministerija Amsterdamo apylinkės teismo sprendimą dėl „skitų aukso“ kolekcijos perdavimo Ukrainai pavadino itin neigiamu precedentu.

„Rusijos Federacijos kultūros ministerija mano, kad šis sprendimas yra itin neigiamas precedentas, priimtas prieštaraujant tarptautinės teisės normoms dėl kultūros vertybių apsaugos. Šis sprendimas yra kultūros įstaigų teisių pažeidimo ir muziejinių kolekcijų vientisumo griovimo pavyzdys. Jis ne tik prieštarauja ... sutartims, bet ir šiurkščiai pažeidžia tarptautinių mainų tarp muziejų principus ir Krymo liaudies teisę į prieigą prie savo pačios kultūros paveldo“, – trečiadienį žurnalistams sakė ministerijos atstovas.

Ministerijos spaudos tarnybos vertinimu, Amsterdamo teismas ignoravo archeologinių radinių nenutraukiamo ryšio su kilmės vietovės istorija ir kultūra išsaugojimo principą.

„Muziejiniai dalykai turi grįžti į Krymą, kur buvo rasti ir kur dešimtmečius buvo saugojami bei tyrinėjami“, – pažymėjo ministerija.

Anksčiau šią savaitę Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) sakė, kad pritaria ES sankcijų, kurios Rusijai buvo įvestos dėl Ukrainos konflikto, pratęsimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
koks ten buvo teismas,ten makeinas su norkomanu baidenu pasidarbavo,o vagims tik pretekstas

g

g portretas
tie,kas dabar ukrainos valdžioje,išsitasys tuos lobius labai greit.

Haaa

Haaa portretas
Merkel nieko nepritaria,o ypač prancūzas,blefas eilinis
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių