Norvegijoje iš muziejaus pavogti neįkainojami vikingų laikų dirbiniai

  • Teksto dydis:

Apie 400 vikingų dirbinių buvo pavogti iš vieno muziejaus Norvegijoje kažkuriuo metu ankstesnį savaitgalį, rugpjūčio 11–13 dienomis, sekmadienį pranešė šios įstaigos direktorius.

„Jeigu pavogti daiktai nebus grąžinti, tai bus visų baisiausias įvykis per Norvegijos muziejų 200 metų istoriją“, – naujienų agentūrai AFP sakė šalies pietvakariuose įsikūrusio Bergeno universiteto direktorius Henrikas von Achenas (Henrikas fon Achenas) ir pridūrė, kad prarasti eksponatai yra „neįkainojami“.

Direktorius sakė, kad dauguma pavogtų daiktų yra maži metaliniai dirbiniai, pavyzdžiui, papuošalai, bet paties jų metalo kaina „yra gana maža“.

„Vis dėlto šis didžiulė ir neišmatuojama netektis susijusi su tų daiktų reikšme kultūros istorijai, daug kartų viršijančia jų piniginę vertę“, – pridūrė H.von Achenas.

Vagys į septintame aukšte esantį muziejų pateko pastoliais, įrengtais ant pastato fasado.

Pavogti daiktai buvo ten laikinai saugomi prieš rugpjūčio 14-ąją planuotą perkėlimą į saugesnę vietą.

Saugumo „priemonės nebuvo pakankamos – mums derėjo pasirūpinti papildomais apsaugos elementais“, pripažino direktorius.

Norvegijos policija tiria šį nusikaltimą ir bendradarbiaują su kolegomis užsienyje.

Tuo metu muziejus tikslina, kurie eksponatai buvo pavogti ir skelbia jų nuotraukas socialiniuose tinkluose, „kad šie daiktai taptų gerai žinomi ir kad juos tokiu būdu būtų sunkiau parduoti bei lengviau pastebėti“, aiškino H.von Achenas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių