Nesugaunamasis džihadistų lyderis pabėgo iš Mosulo

  • Teksto dydis:

„Islamo valstybės“ (IS) grupuotės lyderis Abu Bakras al Baghdadi (Abu Bakras Bagdadis) pabėgo iš Mosulo ir galimai perdavė mūšio dėl miesto taktinę kontrolę vietiniams vadams, trečiadienį pranešė vienas JAV gynybos pareigūnas.

Jis sakė, kad nesugaunamas IS lyderis, viešai pasirodęs Mosule 2014-ųjų liepą, kai paskelbė ten „kalifatą“, pabėgo iš buvusios savo tvirtovės dar prieš miestą apsupant Irako saugumo pajėgoms, siekiančioms jį atsikovoti.

„Jis buvo Mosule kurį laiką prieš operaciją. Žinome, kad jis ten buvo, – žurnalistams sakė tas pareigūnas. – Jis išvyko prieš mums apsupant Mosulą ir Tal Afarą.“

Pastarasis miestas yra į vakarus nuo Mosulo.

Manoma, kad A.B.al Baghdadi nebedaro jokios taktinės įtakos kovos veiksmams Mosule, sakė amerikiečių pareigūnas.

„Tikriausiai jis perdavė plačias strategines gaires ir paliko jas mūšio lauko vadams“, – teigė jis.

IS lyderį sučiupti bando įvairios grupės, įskaitant JAV specialiųjų operacijų pajėgas, o prieš džihadistus nukreipta koalicija yra susitelkusi ties mūšio lauko vadų žudymu.

IS jau prarado didžiąją dalį savo kontroliuotų teritorijų Irake ir Sirijoje, bet grupuotė vis dar tikisi išsaugoti savo „kalifato“ likučius, tvirtino pareigūnas.

Nuo 2014-ųjų vasaros, prieš JAV vadovaujamos koalicijos karą su teroristais, kai IS buvo pasiekusi savo galios viršūnę, grupuotė prarado 65 proc. teritorijų, kurias ji užėmė šiaurės Sirijoje ir Irake.

IS dabar žiūri į tolesnes perspektyvas, ir svarsto, kas bus neišvengiamai praradus Mosulo ir Rakos tvirtoves Irake ir Sirijoje.

Kuria planus

„Nemanau, kad jie jau atsisakė savo kalifato vizijos“, – sakė gynybos pareigūnas, ir pažymėjo, kad IS dar tikisi išlaikyti kelias teritorijas rytų Sirijoje ir Vakarų Irake.

„Jie tebemano, kad gali veikti, ir kuria planus funkcionuoti kaip pseudovalstybė Eufrato upės slėnyje“, – teigė jis.

Mosule Irako saugumo pajėgos, remiamos Vakarų aviacijos, jau atsikovojo rytinę miesto dalį, ir kruvinoje kovoje siekia išlaisvinti ir vakarines jo teritorijas.

IS džihadistai suvokia, kad jų dienos Mosule jau suskaičiuotos, ir, nors praleido dvejus metus įrenginėdami gynybines priemones Rakoje, jie supranta, kad šį bastioną irgi praras, sakė pareigūnas.

„Logiška, kad bet kuris iš tų lyderių pažiūrėtų į tokią situaciją ir iš karinės perspektyvos pasakytų, kad galbūt mums nepavyks atsilaikyti“, – teigė pareigūnas.

„Raka veikiausiai nebus paskutinis mūšis su ISIS (IS)... ISIS vis dar yra likusiame Eufrato upės slėnyje, ir su ja dar reikia susidoroti“, – sakė jis

Irake ir Sirijoje tebėra apie 15 tūkst. IS kovotojų, iš jų apie 2 tūkst. 500 yra Mosule ir kaimyniniame Tal Afare, o dar apie 4 tūkst. – Rakoje, sakė JAV gynybos pareigūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių