Nepale per audrą žuvo devyni Pietų Korėjos alpinistai

  • Teksto dydis:

Nepalo gelbėjimo tarnybos šeštadienį patvirtino visų devynių Pietų Korėjos alpinistų ekspedicijos narių žūtį per smarkią pūgą, nuniokojusią jų bazinę stovyklą prie Gurdža Himalo viršukalnės šalies centrinėje dalyje.

Anksčiau šeštadienį viena gelbėtojų komanda pastebėjo aštuonių žmonių – keturių alpinistų iš Pietų Korėjos ir keturių jų vedlių nepaliečių – kūnus, gulinčius tarp nuolaužų jų bazinėje stovykloje, bet paieškas trikdė nepastovūs orai ir plikšala.

Penktasis korėjietis alpinistas iš pradžių laikytas dingusiu, bet pareigūnai patvirtino, kad jis per audrą buvo stovykloje, todėl irgi veikiausiai žuvo.

„Kalnų ekspedicija, sudaryta iš penkių Pietų Korėjos piliečių ir keturių užsieniečių, buvo nublokšta smarkaus vėjo savo bazinėje stovykloje per kopimą į Gurdžos kalną. (Jie) nukrito nuo skardžio ir žuvo“, – sakoma Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Vienas sraigtasparnis sugebėjo nusileisti kiek aukščiau ant šlaito, virš ekspedicijos stovyklavietės, bet negalėjo paimti žuvusiųjų kūnų.

„Viskas dingę – visos palapinės nupūstos. Tačiau apledėjimas buvo per didelis, kad būtų galima tęsti paieškas“, – AFP sakė orlaivio pilotas Siddartha Gurungas (Sidarta Gurungas).

Nepalo turizmo departamentas pranešė, kad šeštadienio popietę į nelaimės vietą buvo pasiųstas antrasis sraigtasparnis.

„Sraigtasparnis buvo pasiųstas į antrąją gelbėjimo operaciją, bet nesame tikri, ar jis galės priartėti prie incidento vietos“, – sakė departamento atstovė Mira Acharya (Mira Ačarja).

Pražūtingas incidentas

Ši audra – daugiausiai gyvybių pareikalavęs alpinizmo incidentas Nepale nuo 2015 metų, kai 18 žmonių žuvo Everesto bazinėje stovykloje per galingo žemės drebėjimo sukeltą laviną.

Tuo tarpu 2014-aisiais 16 šerpų žuvo ant Everesto šlaitų, lavinai nusiritus per Khumbu ledokritį

Ekspediciją organizavusios bendrovės „Trekking Camp Nepal“ atstovas Wangchu Sherpa (Vangču Šerpa) sakė, kad pavojus buvo paskelbtas, kai su žygeiviais beveik parą nepavyko užmegzti ryšio.

„Kadangi su jais nuo vakar nepavyko susisiekti, pasiuntėme žmonių iš kaimo ir sraigtasparnį jų ieškoti“, – nurodė jis.

Ekspedicijos dalyviai nuo spalio pradžios buvo apsistoję stovykloje, įrengtoje 7 193 metrų Gurdža Himalo kalno papėdėje ir laukė, kol orai pakankamai pagerės, kad galėtų pasiekti viršūnę.

Tarp jų buvo garsus Pietų Korėjos alpinistas Kim Chang-ho (Kim Čangho), 2013 metais tapęs žmogumi, kuris per trumpiausią laiką įkopė į 14 aukščiausių pasaulio viršukalnių nenaudodamas deguonies atsargų, sakoma Nepalo vyriausybės išduotame leidime kopti, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

Leidime išvardyti keturių Pietų Korėjos alpinistų vardai, bet prie šios komandos vėliau prisidėjo penktasis narys, sakė „Trekking Camp Nepal“ atstovas Sureshas Dakalas (Surešas Dakalas).

Gurdžos viršukalnė, į kurią retai kopiama, priklauso Daulagirio masyvui. Į 8 167 metrų aukštį virš jūros lygio iškilusi Daulagirio 1-oji viršukalnė yra septintas pagal aukštį kalnas pasaulyje. 1990 metais į ją įkopė lietuvių alpinistas Dainius Makauskas, bet leisdamasis žemyn žuvo.

1969 metais į Gurdža Himalą pirmieji įkopė japonų alpinistai, bet pastaruosius 22 metus ant šios viršukalnės niekas nebuvo užlipęs, rodo Himalajų duomenų bazė.

Pietų korėjiečių komanda planavo kopti dar niekada neišbandytu maršrutu, pranešė Korėjos alpinizmo federacija.

Gurdžos viršūnę sėkmingai pasiekė 30 alpinistų, o keturi žuvo ant šio kalno šlaitų, neskaitant per penktadienio audrą gyvybių netekusių žmonių.

Į Nepalą, kuriame yra aštuonios iš 14 aukščiausių pasaulio viršukalnių, kasmet atvyksta tūkstančiai alpinistų. Kalnų turizmo sektorius yra svarbus pajamų šaltinis šiai neturtingai valstybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių