Naujojoje Zelandijoje miškų gaisrai niokojo namus

  • Teksto dydis:

Naujosios Zelandijos Kraistčerčo mieste didelis miškų gaisras sunaikino mažiausiai 11 namų, ir privertė šimtus išsigandusių gyventojų evakuotis, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

Civilinės gynybos pareigūnai vėlų trečiadienį šiame Pietų salos mieste paskelbė nepaprastąją padėtį, nes kelias dienas liepsnoję du gaisrai susiliejo į vieną didžiulį gaisro frontą.

Kraistčerčo miesto taryba nurodė, kad Port Hilse išdegė didesnė nei 1 800 hektarų teritorija. Dėl kalnuoto reljefo ugniagesiams sudėtinga pasiekti miesto centro rytinę dalį.

Buvo evakuota apie tūkstantis žmonių. Prognozuojama, kad pakils dar stipresnis vėjas ir dar labiau pakurstys liepsnas, pareigūnai įspėjo gyventojus palikti savo namus, pastebėjus pirmuosius pavojaus ženklus.

„Suprantame, kad žmonėms sunku palikti savo namus, tačiau gaisras gali pakeisti savo kryptį ir plisti neįtikėtinai greitai“, – sakė vyresnysis policijos seržantas Ashas Tabbas (Ešas Tabas).

„Jei esate sunerimę – neišvykite pernelyg vėlai: geriau būti saugiems, o ne gailėtis“, – pabrėžė jis.

Kadangi virš Kraistčerčo yra pakibęs tirštas dūmų debesis, gyventojams, turintiems kvėpavimo sutrikimų, patariama likti viduje.

Naujojoje Zelandijoje tokie smarkūs miško gaisrai reti, nes reguliariai prapliumpančios liūtys neleidžia jiems pasiekti tokio intensyvumo, koks būna Australijoje ar vakarinėje JAV pakrantėje.

Šalies premjeras Billas Englishas (Bilas Inglišas) ketvirtadienį iš sraigtasparnio apžiūrėjo nelaimės vietą, ir sakė, kad gaisrai galėjo būti sukelti tyčia.

„Gavau tik labai trumpą apibūdinimą, kad gaisras prasidėjo dviejose vietose maždaug tuo pačiu metu, ir tai man atrodo įtartina“, – sakė jis žurnalistams.

„Tačiau tyrimai vis dar tęsiami“, – sakė jis.

Kol kas liepsnos pasiglemžė tik vieną gyvybę: antradienį vienam sraigtasparniui gesinant gaisrą, orlaivis sudužo ir žuvo jį valdęs pilotas Steve‘as Askinas (Stivas Askinas), nusipelnęs specialiųjų pajėgų veteranas.

Civilinės gynybos duomenimis, supleškėjo 11 namų, tačiau situacija išlieka sparčiai kintanti.

Pareigūnai teigė, kad su liepsnomis kovoti padeda 14 sraigtasparnių ir trys lėktuvai – daugiausia orlaivių, kiek vienu metu gali saugiai būti šalia gaisro fronto.

Gaisrą taip pat gesina apie 200 ugniagesių, naudojančių 45 vandens pompas ir vandens cisternas. Policija ir kariuomenė irgi prisideda prie kovos su šia stichine nelaime.

Civilinė gynyba nurodė, kad penktadienį oro sąlygos turėtų tapti palankesnės, o gaisro plitimas turėtų sulėtėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių