Naujojoje Zelandijoje nustatytas užsikrėtimo PAR atrastos koronaviruso atmainos atvejis

Naujojoje Zelandijoje nustatytas pirmasis per daugiau kaip dviejų mėnesių laikotarpį užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejis, nesusijęs atvykėlių izoliavimosi režimu, taip pat buvo nustatyta, kad užsikrėsta lengviau plintančiu patogenu, pirmąkart aptiktu Pietų Afrikoje, pirmadienį pranešė pareigūnai.

56 metų moteriai, neseniai sugrįžusiai į Europos, užkrečiamesnio koronaviruso varianto infekcija buvo nustatyta šeštadienį, praėjus 10 dienų po privalomos dviejų savaičių izoliacijos laikotarpio pabaigos.

Naujoji Zelandija buvo plačiai giriama dėl savo sėkmingos kovos su COVID-19 pandemija. Šalyje, turinčioje apie 5 mln. gyventojų, nuo pandemijos pradžios patvirtinti tik 1 927 koronavirusinės infekcijos atvejai, 25 užsikrėtusieji mirė.

Vėliausias nustatytas užsikrėtimo atvejis yra pirmasis nuo lapkričio vidurio, aptiktas bendruomenėje.

„Užkratas yra Pietų Afrikos varianto, o užsikrėtimo šaltinis veikiausiai buvo kitas sugrįžėlis“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Chrisas Hipkinsas (Krisas Hipkinsas).

Kaimyninės Australijos sveikatos apsaugos ministras Gregas Huntas (Gregas Hantas) sakė, kad šis atvejis kelia „rimtą susirūpinimą“ ir kad dėl patogeno išplitimo rizikos Kanberos vyriausybė mažiausiai trims paroms įšaldė netrikdomo keleivinio susisiekimo su Naująja Zelandija režimą.

„Tai bus padaryta dėl atsargumo, kol bus daugiau sužinota apie šį įvykį ir atvejį“, – žurnalistams Kanberoje sakė ministras.

„Šie pokyčiai įsigalioja nedelsiant“, – pridūrė G. Huntas.

Jis taip pat paragino Naujosios Zelandijos žmones, planavusius per artimiausias tris dienas vykti į Australiją, „persvarstyti savo kelionės būtinumą“. Ministras sakė, kad atvykėliams iš Naujosios Zelandijos dabar teks iki 14 dienų izoliuotis viešbučiuose, kaip ir iš kitų šalių atvykstantiems žmonėms.

Manoma, kad naujausias užsikrėtimo atvejis yra susijęs su kitu asmeniu, kuris buvo karantinavęsis tame pačiame viešbučio aukšte, kur buvo apsistojusi minima moteris. Jam koronaviruso infekcija buvo nustatyta praėjus dviem dienoms po tos moters išvykimo.

Baigusi karantiną 56 metų pacientė keliavo po Nortlando regioną netoli Oklando. Ligos simptomai jai pasireiškė kelios dienos prieš pasidarant testą.

Vėliau ištyrus du šios moters artimos aplinkos žmones, įskaitant jos vyrą, testų atsakymai buvo neigiami. Naujosios Zelandijos sveikatos apsaugos generalinė direktorė Ashley Bloomfield (Ašli Blumfild) sakė, kad jiems tikriausiai pavyko išvengti infekcijos dėl užkrato pobūdžio.

Pasaulio sveikatos organizacija nurodė, kad kol kas neturima aiškių įrodymų, jog Pietų Afrikoje atrastos atmainos koronavirusas pacientus sunkiau susargdina arba didina mirties riziką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių