Naujasis JT vadovas sieks, kad 2017-ieji būtų taikūs

  • Teksto dydis:

Naujasis Jungtinių Tautų (JT) vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) sekmadienį – pirmąją Naujųjų metų dieną ir pirmą savo darbo šiame poste dieną – sakė norintis pasiekti, kad 2017-aisiais didžiausia svarba būtų teikiama taikai.

Buvęs Portugalijos premjeras JT generalinio sekretoriaus pareigas iš Ban Ki-moono (Ban Kimuno) perėmė drauge su sudėtingomis krizėmis Sirijoje, Pietų Sudane, Jemene, Burundyje, Šiaurės Korėjoje ir kitur.

„Kaip galime padėti milijonams žmonių, įtrauktų į konfliktus, nepaprastai kenčiančių per karus, kurių galo nematyti?“ – klausė 67 metų A.Guterresas.

„Civiliai bombarduojami mirtina jėga. Moterys, vaikai ir vyrai žudomi ir žalojami, išvaromi iš namų, praranda nuosavybę ir skursta. Niekas nelaimi šių karų; visi pralaimi“, – sakė jis.

Sutikdamas 2017-uosius, A.Guterresas paprašė pasaulio padaryti „vieną bendrą Naujųjų metų sprendimą“: pasiryžti „į pirmą vietą iškelti taiką“.

„Padarykime 2017-uosius metais, per kuriuos visi mes – piliečiai, vyriausybės, lyderiai – sieksime įveikti savo nesutarimus“, – sakė jis.

A.Guterreso, kuris kaip JT pabėgėlių komisaras dešimtmetį kovojo už migrantų teises, vienbalsis išrinkimas suteikė energijos JT diplomatams, kurie jį laiko prityrusiu politiku, galbūt galinčiu įveikti šią tarptautinę organizaciją paralyžiuojančius nesutarimus.

„Taika privalo būti mūsų tikslas ir mūsų vedlys, – sakė jis. – Visa, ko kaip žmonių šeima siekiame, orumas ir viltis, pažanga ir klestėjimas, priklauso nuo taikos. Bet taika priklauso nuo mūsų.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
nebus juodo babuino,greitai nebus ir bestijos ir pasaulyje įsivyraus taika ir ramybė,o xaxolai banderas ir patys išdusins

Anonimas

Anonimas portretas
Obama taip pat žadėjo tapti "taikos balandžiu", tačiau tapo karo ir žmonių žudymo "mašina", kuri sugriovė Iraką, Siriją, Libiją, Ukrainą. Griauna iš vidaus ES.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių