Monako milijardierės nužudymu įtariamą lenką prašo įkalinti iki gyvos galvos

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prokurorai penktadienį paprašė skirti įkalinimą iki gyvos galvos buvusiam Lenkijos konsului Monake, kaltinamam užsakius vienos milijardierės, savo buvusios partnerės motinos, nužudymą.

Monako 77 metų turtuolė ir paveldėtoja Helene Pastor (Helen Pastor) 2014-ųjų gegužės 6 dieną netoliese esančiame Prancūzijos Nicos kurorte buvo nušauta savo automobilyje iš nupjautavamzdžio šautuvo. Šis nusikaltimas sukrėtė turtingą Prancūzijos Rivjeros bendruomenę.

Užsakymu nužudyti kaltinamas Wojciechas Janowskis (Voicechas Janovskis), H. Pastor dukters Sylvios (Silvijos) buvęs partneris. Nužudymo metu jis buvo Lenkijos garbės konsulas Monake.

W. Janowskis yra kaltinamas pasisavinęs didelę dalį pinigų, kuriuos H. Pastor davė savo dukrai. Įtariama, kad šiomis lėšomis jis apmokėjo samdomų žudikų „paslaugas“.

Tyrėjai mano, kad jis ryžosi tokiam žingsniui, nes nuogąstavo, kad tuo metu vėžiu sirgusi Sylvia gali mirti prieš paveldėdama motinos turtus, o jo pinigų upelis išseks.

Prokuroras Pierre Cortes (Pjeras Kortesas) taip pat paragino nuteisti kalėti iki gyvos galvos du samdomus žudikus, figūruojančius šioje Prancūzijos Rivjeros dėmesį prikausčiusioje byloje.

Nusikaltimas sukrėtė mažytę Monako kunigaikštystę, kur H. Pastor šeima yra pastačiusi maždaug 4 tūkst. butų.

Ji ir jos vairuotojas, 64 metų Mohammedas Darwichas (Mohammedas Darvišas), nuo patirtų sužeidimų mirė. Prieš mirtį H. Pastor aplankė vienoje ligoninėje savo sirgusį sūnų.

Manoma, kad W. Jankowskis pažadėjo žudikams sumokėti 140 tūkst. eurų už paveldėtojos nužudymą, o jų vairuotojui – papildomus 20 tūkst. eurų.

Sąryšis su Marseliu

Šiuo metu Prancūzijos Provanso Ekso miestelyje teisiami 10 žmonių.

Kaltintojų teigimu, jie priklauso nusikalstamam „tinklui“, apimančiam „tiek Monako didybę, tiek Marselio lūšnynus“, kur galimai buvo užverbuoti žudikai.

Iš pradžių W. Janowskis apklausiamas policijos pripažino užsakęs žmogžudystę, kad galėtų pasinaudoti H. Pastor turtu, kuris vertinamas 12 mlrd. eurų.

Laisvai angliškai kalbantis lenkas vėliau atšaukė savo prisipažinimą ir tvirtino, kad klaidingai suprato klausimus.

Prieš teismą stojo ir W. Jankowskio asmeninis treneris Pascalis Dauriacas (Paskalis Doriakas), pripažinęs, kad buvęs bosas paprašė jo pagalbos ieškant žmogaus, kuris padėtų „atsikratyti tos senės“.

Prokurorai prašo skirti jam 30 metų laisvės atėmimo bausmę.

P. Dauriacas tvirtino, kad W. Janowskis, norėdamas jį palenkti, primygtinai siūlė jam dovanų ir mėgino įtikinti, kad jis padarytų Sylviai paslaugą, jei padėtų atsikratyti nuo „despotiškos motinos“.

W. Janowskis yra kaltinamas nuslėpęs didelę dalį pinigų, kuriuos H. Pastor davė savo dukrai.

„Taip negali tęstis, Sylvios liga pablogėjo, mes turime atsikratyti tos senės. Ar gali man padėti?“, – P. Dauriacas citavo jam adresuotus W. Janowskio žodžius.

P. Dauriacas sakė, kad galiausiai pasidavė ir paprašė Marselyje gyvenančio svainio Abdelkadero Belkhatiro (Abdelkadero Belchatiro) padėti surasti žmogų „dideliam darbui“ už 140 tūkst. eurų.

Buvęs treneris pareiškė, kad jo svainis surado du vyrus – Al Hairą Hamadi (Hairą Hamadį), kuris esą stebėjo padėtį, ir įtariamą žudiką Samine'ą Saidą Ahmedą (Sameną Saidą Ahmedą).

W. Janowskis atmetė šią įvykių versiją ir teigė, kad iš tikrųjų už šią žmogžudystę atsakingas P. Dauriacas, kuris esą grasino jo šeimai ir reikalavo pinigų.

Planuojama, kad bylos nagrinėjimas truks iki spalio 19 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių