Mirė ukrainiečių disidentas nepriklausomybės simbolis L. Lukjanenka

  • Teksto dydis:

Disidentas, 26 metus praleidęs sovietų kalėjimuose ir tapęs vienu Ukrainos nepriklausomybės simbolių, šeštadienį Kijeve mirė, pranešė šalies prezidentas.

Levko Lukjanenkai buvo 89 metai.

„Mirtis atėmė iš mūsų Levko Lukjanenką, gyvąjį ukrainiečų dvasios nenugalimumo simbolį ir vieną iš tų, kas iškovojo mums nepriklausomybę XX amžiuje“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė prezidentas Petro Porošenka.

„Šis žmogus visą savo gyvenimą nugyveno tarnaudamas Ukrainai, kovodamas už laisvę ir nepriklausomybę“, – pridūrė premjeras Volodymyras Groismanas (Volodymyras Hroismanas).

L. Lukjanenka mirė Kijevo ligoninėje po ilgos ligos, pranešė Ukrainos žiniasklaida.

1928 metais tuomet sovietinės Ukrainos šiaurinio Černigovo regiono kaime gimęs L. Lukjanenka yra vienas 1991 metų rugpjūčio nepriklausomybės deklaracijos, paskelbtos subyrėjus Sovietų Sąjungai, autorių.

1961 metais L. Lukjanenka už „antisovietinę propagandą“ buvo nuteistas mirti sušaudant, bet paskui bausmė buvo pakeista įkalinimu 15 metų.

Netrukus po to, kai 1976-aisiais išėjo į laisvę, jis padėjo įsteigti Ukrainos Helsinkio grupę – žmogaus teises propagavusią organizaciją.

Po metų jam buvo paskirta 10 metų įkalinimo ir penkeri metai tremties. Jis buvo paleistas tik 1988-aisiais.

2005 metais L. Lukjanenkai buvo suteiktas aukščiausias šalies apdovanojimas: Ukrainos didvyrio vardas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių