Minske per opozicijos mitingą sulaikyta daugiau kaip 400 dalyvių, daugelis sumušti

  • Teksto dydis:

Minske per opozicijos šeštadienį mėgintą surengti nesankcionuotą mitingą „Valios diena“ policija sulaikė daugiau kaip 400 aktyvistų, kurių daugelis buvo sumušti, pranešė žmogaus teisių gynimo grupė „Viasna“.

Demonstrantai tikėjosi pasinaudoti kylančia nepaklusnumo autoritariškai prezidento Aleksandro Lukašenkos vyriausybei banga. Maždaug 700 žmonių bandė žygiuoti pagrindine Minsko gatve, bet lazdomis ginkluoti policininkai ją blokavo. Po priešpriešos prasidėjo areštai.

„Jie muša dalyvius, velka moteris už plaukų į autobusus. Man pavyko nubėgti į kiemą netoliese“, – sakė demonstrantas Aleksandras Ponomariovas.

Tatjana Revjako iš organizacijos „Viasna“ naujienų agentūrai AP sakė, kad buvo areštuota daugiau kaip 400 žmonių ir kad „daugelis areštuotųjų buvo sumušti, jiems reikia medicininės pagalbos“.

Policija atsisakė komentuoti areštus ir mušimą.

Tarp areštuotųjų yra maždaug 20 žurnalistų, nurodė Baltarusijos žurnalistų asociacija.

„Jie čiupo visus nesirinkdami, jaunus ir senus. Su mumis buvo elgiamasi labai šiurkščiai“, – AP sakė „BBC Belarus“ korespondentas Sergejus Kozlovskis.

Dar prieš susirenkant protestuotojams, policija surengė reidą žmogaus teisių centro „Viasna“ biure. Šio centro duomenimis, per reidą buvo sulaikyti iš viso 57 žmonės.

Prieš kratą „Viasna“ paskelbė, kad dienomis prieš šeštadienio demonstraciją daugiau kaip 100 opozicijos šalininkų gavo nuo trijų iki 15 parų kalėjimo.

Taip pat pranešta, kad policija anksti šeštadienį sulaikė iš Lenkijos grįžtantį vieną svarbiausių opozicijos lyderių Vladimirą Nekliajevą; pasienyje jis buvo išvesdintas iš traukinio ir nugabentas į sulaikymo centrą.

Antivyriausybiniuose protestuose Breste ir Gardine taip pat dalyvavo šimtai žmonių. Apie areštus ten kol kas nepranešta.

Pastaruosius du mėnesius Baltarusijoje vyko neįprastai pastovūs protestai prieš prezidentą A.Lukašenką, šią buvusią sovietinę respubliką valdantį nuo 1994 metų. Valdžia, toleravusi pradinius protestus, ėmėsi griežtų priemonių. A.Lukašenka šią savaitę užsiminė, kad kažkokia užsienio remiamų agitatorių „penktoji kolona“ bando jį nuversti.

Šeštadienio protesto dalyviai skandavo „Gėda“ ir „Užteks“, išskleidė raudonos ir baltos spalvų opozicijos vėliavą. Šią vėliavą iš pradžių naudojo 1918 metais trumpai gyvavusi nepriklausoma Baltarusijos Liaudies Respublika, vėliau ji buvo naudojama šaliai tapus nepriklausoma nuo Sovietų sąjungos, bet 1995 metais, A.Lukašenkai atėjus į valdžią, ji buvo pakeista.

Per 23 prezidentavimo metus A.Lukašenka smaugė opoziciją bei laisvą žiniasklaidą ir išsaugojo didelę dalį sovietinio stiliaus komandinės ekonomikos.

Šiemetiniai protestai iš pradžių vyko pirmiausia dėl prieštaringai vertinamo „veltėdžių“ mokesčio, kurį turi mokėti mažiau kaip šešis mėnesius per metus dirbantys žmonės, tačiau vėliau virto bendru nepasitenkinimu dėl A.Lukašenkos valdymo.


Šiame straipsnyje: MinskasBaltarusijaprotestas

NAUJAUSI KOMENTARAI

eq

eq portretas
Jau pamirsote kaip buvo Lietuvoje 2009m? Bet tada Lietuvoje, tai buvo tikras zmoniu balsas, o ne kaip dabar Minske uz Soroso babkes nupirktas eismas...

Anonimas

Anonimas portretas
Soroso fasistu perversmo Baltarusijoje NEBUS. Geriau issaudyti koki tukstanti fasistuojanciu Soroso ,,revoliucionieriu,, nedu paskui zutu simtai tukstanciu. Cha cha cha ... nepraeis Baltarusijoje globalistiniu DERMOKRATU perversmas.

Siaip

Siaip portretas
Mes taip pabandytume pries valdziazmogiu tautos genocida vagystes ir visa kita paprotestuoti butu lygiai tas pats. Karta jau buvo bandyta policija lygiai taip pat elgesi, zmones buvo nuteisti o naujus langus kaip ir viska ka valdziazmogiai perka isistate auksinius.... Ir arkliui aisku kad vyksta teritorijos dalybos ir po Ukrainos vel bandoma maidanus amerikenu pinigais kartoti Baltarusijoje.... O kadangi vel nepavyksta tai purvasklaida vel eilini karta purva pila ir vel meluoja kaip ten baisu ir liaudis laisves nori... Mes jau kiek metu ale laisvi, daug kas is musu laisvi jauciames nuo vienu kitiems parsidave? Tas pats galas tik kitoje rankoje.... Ir kaip melavo mums taip ir toliau meluoja. ...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių