Meksikos kalėjime per riaušes nužudyti 28 kaliniai

  • Teksto dydis:

Meksikos kalėjime ketvirtadienį kilo didžiulės riaušės, per kurias kaliniai negailestingai talžė vieni kitus ir švaistėsi peiliais, o per neramumus žuvo 28 žmonės ir dar trys buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.

Las Kruseso kalėjimo griežčiausio apsaugos režimo bloke, virtuvėje, kieme ir ilgalaikiams pasimatymams skirtoje zonoje po ketvirtadienį apyaušriu kilusių riaušių aptikta kelios dešimtys nužudytų kalinių kūnų, sakė Gerero valstijos saugumo pareigūnas Roberto Alvarezas (Robertas Alvaresas).

„Incidentą išprovokavo ilgą laiką besitęsiantis konfliktas tarp priešiškų kalėjimo grupuočių“, – sakė pareigūnas spaudos konferencijoje.

Valstijos policija, padedama federalinės policijos ir armijos, įrengusios apsaugos užtvaras už kalėjimo teritorijos, numalšino riaušes.

Gubernatorius nurodė pradėti tyrimą, kurio metu, be kita ko, bus vertinami ir kalėjimo personalo veiksmai, sakė R.Alvarezas.

Iš pradžių skelbta, kad per riaušes žuvo penki žmonės, o visos aukos buvo subadytos ir sumuštos.

Kalėjimo sargai nurodė, kad kai kuriems iš nužudytųjų perrėžtos gerklės, rašoma valstijos policijos vidaus ataskaitoje. Joje taip pat nurodoma, kad griežčiausio apsaugos režimo bloke aidėjo šūviai ir kad šaudė veikiausiai kaliniai.

Kariai ir riaušių policija apsupo visą kalėjimo komplekso teritoriją; virš jos ratus suko du sraigtasparniai.

Prie kalėjimo susirinko dešimtys sunerimusių kalinių artimųjų, reikalavusių suteikti jiems kokių nors žinių apie kalinčius jų šeimų narius.

Perpildytuose Meksikos kalėjimuose neretai kyla riaušės, taip pat dažni kalinių pabėgimo atvejai.

2016 metų vasarį per riaušes šalies šiaurės rytuose esančio Monterėjaus kalėjime žuvo 49 žmonės.

Daugelyje Meksikos kalėjimų kaliniai faktiškai yra perėmę jų kontrolę. Kaliniai nesunkiai prasimano ne tik narkotikų, bet ir šaunamųjų ginklų, o ekspertai sako, kad organizuoto nusikalstamumo tinklų nariai sėkmingai vykdo savo veiklą būdami kalėjimuose.

Po praėjusių metų riaušių Monterėjaus kalėjime policija kamerose aptiko dešimtis peilių, kokaino ir plokščiaekranių televizorių.

Meksikos Ramiojo vandenyno pakrantėje esantis Akapulko kurortas pastaraisiais metais buvo krečiamas tarpusavyje konkuruojančių priešiškų narkotikų kartelių smurto.

Nuo 2006 metų, kai vyriausybė pasitelkė kariuomenę narkotikų karteliams tramdyti, žuvo daugiau kaip 170 tūkst. žmonių, o dar apie 30 tūkst. – dingo be žinios.


Šiame straipsnyje: Meksikariaušės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių