Meksikoje per mokyklos Kalėdų šventę nušautas žurnalistas

  • Teksto dydis:

Meksikoje į pradinės mokyklos Kalėdų šventę antradienį įsiveržę užpuolikai nušovė reporterį Gumaro Perezą (Gumarą Peresą).

Jis tapo mažiausiai dešimtu šiemet Meksikoje nužudytu žurnalistu. Apžvalgininkai padėtį šalyje vadina žodžio laisvės krize.

Verakruso valstijos saugumo koordinatoriaus pareiškime sakoma, kad nežinomi užpuolikai nušovė G. Perezą per renginį, kuriame buvo dešimtys tėvų ir vaikų.

Paties reporterio vaikas lanko tą mokyklą Akajukano mieste.

34 metų G. Perezas virtinei vietos žiniasklaidos priemonių rašė apie nusikalstamumą, yra įkūręs naujienų svetainę „La Voz del Sur“, taip pat dirbo vietos valdžiai.

Jis dalyvavo tam tikromis „rizikingomis“ temomis rašančių žurnalistų valstijos lygio apsaugos programoje, atskiroje nuo „mechanizmu“ vadinamos federalinės vyriausybės programos, pagal kurią reporteriams siūlomos tokios priemonės kaip pagalbos mygtukai jų mobiliuosiuose telefonuose ir namų apsauga.

„Jis šios Komisijos prevencinei programai dėl saugaus nušvietimo priklausė nuo 2015 metų ... Vis dėlto, deja, jis mums nepranešė, kad būtų gavęs kokių nors pavojų keliančių grasinimų“, – sakoma Verakruso valstijos Žurnalistų apsaugos komisijos pareiškime.

Komisijos pirmininkė Ana Laura Vazquez (Ana Laura Vaskes) sakė, kad jos grupė stebės, kaip tiriamas šis nusikaltimas. Ji paragino prie Meksikos įlankos esančios valstijos vyriausybę patraukti žurnalisto žudikus atsakomybėn.

G. Perezo našlė Adelina Mendoza (Adelina Mendosa) interviu, kurį paskelbė internetinio leidinio „E-Consulta“ vietos padalinys, sakė, kad pastaraisiais metais maldė vyro mesti žurnalistiką ir atidaryti su ja restoraną, bet jis nesutiko.

Tinklalapiui E-Veracruz.mx ji sakė, kad G. Perezas antradienį laiku atvyko į šventę ir ketino pabūti su jųdviejų sūnumi, kad ji galėtų išeiti anksčiau.

G. Perezas liko viduje. „(Tuomet) išėjau ir mano sūnus su mažaisiais draugais išėjo iš salės. Apkabinau jį, pabučiavau, nes rengiausi išeiti, ir kaip tik tada išgirdau šūvius. Pamaniau, kad tai petardos, kurių atsinešė koks nors vaikas“, – pasakojo A. Mendoza.

Gubernatorius Miguelis Angelis Yunesas (Migelis Anchelis Junesas) pasmerkė nužudymą ir sakė nurodęs valstijos policijai saugoti žurnalisto šeimą.

JAV ambasadorė Meksikoje Roberta Jacobson (Roberta Džeikobson) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad ją užgavo „bailių žudikų“ įvykdyta G. Perezo žmogžudystė.

„Tiesos negalima nužudyti žudant žurnalistus“, – rašė ji.

Meksika žurnalistams yra viena pavojingiausių pasaulio valstybių, o padėtis narkotikų gaujų smurto ir korupcijos krečiamame Verakruse laikoma blogiausia. Šiemet Verakruse buvo nužudyti keli žurnalistai.

Kaip nurodo Niujorke įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Committee to Protect Journalists“, nuo 1992 metų Meksikoje buvo nužudyti iš viso 95 žurnalistai. Tiriant 43 šių nužudymų buvo patvirtinta, kad motyvas buvo tiesiogiai susijęs su aukų darbu. Šiemet tokių atvejų buvo šeši – daugiau nei bet kuriais kitais minėto periodo metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vadakste

Vadakste portretas
Visgi zurnalisto peofesija yra pavojinga , nes i gyvybe gali pasikesinti kas tik nori, nes yra neapsaugotas nuo ivairiu pavoju. Cia kaip antra pavojinga profesija po kariskiu. Uzuojauta Meksikai ir jos zmonesms , bei jo artimiesiems.Kzkokie parazitai ateme gyvvybe jaunam zmogui.Nesinori ir rasyti , kad ilsekis ramybeje , nes visas gyvenimas jam dar buvo pries akis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių