Meksika po „El Chapo“: naujoji karta atneša dar daugiau smurto

Kaip galima spręsti iš vieną Meksikos regionų užtvindžiusios smurto bangos, jei „El Chapo“ ir turėjo kokį nors valdžios perdavimo planą, visa tai peraugo į tikrą chaosą, o Sinaloa tapo viena iš pavojingiausių Meksikos valstijų, dienraščio „The Guardian“ interneto svetainėje rašo Meksikoje dirbantis žurnalistas Davidas Agrenas.

Naujoji narkobaronų karta pradėjo įnirtingą kovą dėl teisės kontroliuoti Sinaloa kartelį, kuris nugrimzdo į karą dėl valdžios po to, kai buvo suimtas ir į JAV išsiųstas Joaquinas Guzmanas, pravarde „El Chapo“.

„Prasidėjo kartų kaita, ir atrodo, kad reikalai klostosi nelabai sklandžiai, – sako Sinaloa laikraščio „Noroeste“ redaktorius Adrianas Lopezas. – O kadangi „El Chapo“ sėdi JAV kalėjime, tai nebeliko arbitro, kuris galėtų išspręsti kylančius ginčus.“

Dėl tų ginčų Sinaloa – Ramiojo vandenyno pakrantės paplūdimiais ir pušimis apaugusiais kalnais garsėjantis regionas – 2017 m. tapo viena pavojingiausių Meksikos valstijų. Tačiau smurto proveržio aidas nuvilnijo per visą šalį.

Prieš keletą dienų buvęs policininkas, kuris vadintas J. Guzmano dešiniąja ranka, buvo suimtas Meksike po konflikto „El Chapo“ sūnumis. Federalinės valdžios atstovai teigia, kad Damaso Lopezas Nunezas, kartą padėjęs „El Chapo“ pabėgti iš kalėjimo, bandė užmegzti ryšius su nauju karteliu „Jalisco New Generation“ (JNG), kuris kėsinasi į Sinaloa kartelio teritorijas Ramiojo vandenyno pakrantėje.

Manoma, kad smurto banga Sinaloa kilo dėl Lopezo Nunezo karo su Guzmano sūnumis – Ivanu Archivaldo Guzmanu Salazaru ir Jesusu Alfredo Guzmanu Salazaru.

„El Chapo“ yra kilęs iš atšiaurių Sierra Madre kalnų apylinkių, kur, prieš tapdamas vienu iš įtakingiausių veikėjų Sinaloa kartelyje, išaugo visiškame skurde. Pernai kartelio „Beltran Leyva“ smogikai nusiaubė senyvos J. Guzmano motinos namus La Tunos kaimelyje. Po to smurtas persikėlė į saulės išdegintos slėnius netoli Kuliakano ir svarbių kelių kryžkelėje esančio Vila Chuareso miesto, kur besivaržančiose grupuotės konfliktuoja dėl prekybos narkotikais zonų.

Per vieną incidentą į Vila Chuaresą sunkvežimių konvojumi atvažiavę smogikai atidengė ugnį degalinėje. Žuvo keturi žmonės, įskaitant nėščią moterį. Praėjus trims mėnesiams vietiniai gyventojai vis dar nenori apie tai kalbėti. „Aš nenoriu į tai veltis, – teigė vienas degalinės darbuotojas. – Visas tas smurtas primena Afganistaną ar ką nors tokio.“

Kalbėdamas jis viena akimi stebėjo pro šalį dūzgiančius motociklus, kuriais dažniausiai naudojasi kartelių informatoriai.

Kaip galima spręsti iš smurto bangos, jei „El Chapo“ ir turėjo valdžios perdavimo planą, jis žlugo ir visa tai peraugo į tikrą chaosą. 2016 m. žurnale „Rolling Stone“ paskelbtame interviu Ivanas buvo įvardytas kaip savo tėvo įpėdinis. 2005 m. kalėjime sudarytame psichologiniame profilyje teigiama, kad jaunesnysis Guzmanas „yra linkęs į psichologinį smurtą prieš tuos, kas, jo nuomone, jam neprilygsta socialiniu ir ekonominiu atžvilgiu“.

Tačiau kartelio veiklą stebintys ekspertai teigia, kad prabangoje išaugę J. Guzmano sūnūs Ivanas ir Jesusas Alfredo nėra pasirengę perimti savo tėvo imperijos. „Jie sugeba tik leisti „El Chapo“ pinigus, – sako buvęs JAV kovos su narkotikais administracijos tarptautinių operacijų vadovas Mike`as Vigilas. – Jiems niekada nereikėjo teptis rankų. Jie neturi tokių išgyvenimo įgūdžių kaip El Chapo.“

M. Vigilas atkreipė dėmesį į keistą incidentą praėjusiais metais, kai smogikai, greičiausiai priklausantys karteliui JNG, pagrobė Jesúsą Alfredo, kuris buvo paleistas tik pasiekus kažkokį susitarimą. „Jiems labai pasisekė, kad jie liko gyvi“, – sako M. Vigilas.

Tačiau vietiniai teigia, kad Ivanas turi svarbų pranašumą prieš kartelį NJG ir Lopezo Nuneso grupuotės likučius. Žmonės valstijoje vis dar palankiai vertina jo tėvą, kuris buvo pasirengęs suteikti apsaugą ir užsiimdavo labdara, todėl daugelis kaimo gyventojų ir varguolių jį garbina kaip kokį Robiną Hoodą.

„Šis miestas priklauso jam“, – sako žurnalistas, rašantis apie Kuliakano organizuotą nusikalstamumą. Pasak jo, manoma, kad Ivanas Guzmanas Kuliakane turi tikrą smogikų armiją ir šnipų visuose sektoriuose – nuo informatorių ant motociklų iki automobilių langus valančių uždarbiautojų prie miestų sankryžų ir viešbučių darbuotojų.

Ir mažai kas abejoja, kad Ivano Guzmano žodis mieste yra įstatymas – vietinis gyventojas teigė matęs, kaip kartelio apsaugininkai sustabdė eismą, kad „El Chapo“ sūnus galėtų prie sankryžos pasimėgauti spurgomis savo baltame „Nissan GT-R“.

Kitaip nei pirmoji kartelio baronų karta, naujosios kartos atstovai dažnai turi universitetinį išsilavinimą ir mieliau renkasi laisvus itališkus drabužius ir „Jaguar“ markės automobilius, o ne stručių odos kaubojiškus batus ir „Hummerius“, kuriems pirmenybę teikė jų tėvai.

Tačiau skirtumai tarp kartų neapsiriboja materialiniais dalykais. Vienas buvęs kartelio smogikas su apmaudu teigė, kad jaunesni narkobaronai neturi jokių etinių normų, ir prisiminė laikus, kai narkotikų prekeiviai buvo „garbingi“.

„Prieš 15 ar 20 metų, jei norėdavome ką nors nužudyti, o tas žmogus pasirodydavo su savo žmona ir vaikais, negalėdavome nieko padaryti. Tiesiog negalėdavome jo paliesti“, – sako vyras, kuris kažkada tarnavo „El Chapo“ laikų narkobaronui Ismaeliui Zambadai, pravarde „El Mayo“.

Per dešimtmečius Sinaloa gyventojai priprato prie to, kad organizuotas nusikalstamumas visada šalia; tačiau dabar daugelis baiminasi, kad artėja kažkokie pokyčiai ir kad jie neišvengiamai atneš dar daugiau smurto.


Šiame straipsnyje: El ChapoMeksikanarkotikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių