Maskvoje per taikų opozicijos protestą sulaikyti dešimtys žmonių

  • Teksto dydis:

Rusijos vidaus reikalų ministerija sekmadienį pranešė, kad Maskvoje buvo sulaikytas 31 opozicijos protesto dalyvis.

Apie naujus areštus pranešta praėjus savaitei po to, kai šimtai žmonių buvo sulaikyti per mitingą, kurį organizavo aršus Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas.

Ministerija nurodė, kad protestuotojai buvo sulaikyti dėl viešosios tvarkos pažeidimo per nesankcionuotą demonstraciją. Tinklalapis „OVD Info“, renkantis informaciją apie aktyvistų areštus, pranešė, kad buvo sulaikyti 56 asmenys, tarp jų keturi nepilnamečiai.

Opozicijos aktyvistai taikias eitynes Tverės gatve pradėjo apie 10 val. 30 min. Grinvičo (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku nuo centrinės metro stoties. Ši akcija buvo organizuota per socialinius tinklus.

Greitai eitynių dalyvius, kurių buvo apie 100, sustabdė policininkai su šalmais ir neperšaunamomis liemenėmis.

Naujienų agentūros AFP fotografas iš įvykio vietos pranešė, kad žmonės buvo sulaikyti tiesiog už tai, kad ėjo gatve neskanduodami jokių šūkių. Pirmasis buvo sulaikytas plakatą laikęs vyras.

Panašios akcijos buvo organizuotos ir keliuose kituose šalies miestuose, tačiau ten jos vyko gavus vietos valdžios leidimus. Maždaug 400 žmonių dalyvavo eitynėse trečiajame pagal dydį Rusijos mieste Novosibirske, o 650 žmonių – Samaroje.

Vidaus reikalų ministerija informavo, kad per nesankcionuotą protesto akciją Sankt Peterburge buvo sulaikytas vienas asmuo.

Navalnas „absoliučiai nieko nežino“

Kovo 26 dieną A.Navalno iniciatyva įvairiuose Rusijos miestuose buvo organizuoti masiniai protestai prieš korupciją; dauguma šių akcijų buvo nesankcionuotos.

Didžiausias protestas vyko Maskvoje. Jo metu, policijos duomenimis, buvo sulaikyti 500 opozicijos aktyvistų. Tuo tarpu „ OVD Info“ pranešė, kad buvo areštuota beveik 1 000 protestuotojų.

Šių protestų iniciatorius A.Navalnas kiek anksčiau paskelbė išsamią ataskaitą, kurioje apkaltino ministrą pirmininką Dmitrijų Medevdevą, kad šis per šešėlinį pelno nesiekiančių organizacijų tinklą kontroliuoja didžiulį turtą. Ši ataskaita „YouTube“ pažiūrėta jau per 16 mln. kartų.

Tarp sekmadienio eitynių dalyvių buvo ir 16-metis Pavelas Diatlovas, tapęs jaunimo protesto simboliu po kovo 26-osios mitingo, per kurį buvo nufotografuotas lipantis gatvės žibinto stulpu ir vėliau sulaikomas policijos.

P.Diatlovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad sekmadienį vėl atėjo į protesto akciją, sužinojęs apie ją socialiniuose tinkluose. Jis sakė, kad protesto tikslas – paraginti vyriausybę atsistatydinti arba organizuoti pirmalaikius prezidento rinkimus.

„Judėjome Raudonosios aikštės link, bet tuomet policija ėmė mus stumti atgal“, – sakė jaunuolis, kurį netrukus vėl sulaikė policijos pareigūnai.

Liudininkai pasakojo, kad policija siekė sulaikyti asmenis, nufotografuotus per ankstesnę protesto akciją.

„Nuo pat pradžių mačiau, kad jie sulaiko vaikus ir „veidus iš žiniasklaidos“ – buvo aišku, kad jie veikia tikslingai“, – sakė 70-metė Natalija Ponomarenko iš Maskvos regiono, dalyvavusi ir kovo 26-osios mitinge.

„Atėjau čia antrąkart, kad pamatyčiau, kokie bus kovo 26-osios rezultatai“, – sakė ji ir pabrėžė, kad visi eitynių dalyviai elgėsi taikiai.

Kol kas neaišku, kas organizavo eitynes, kuriose įtakingi opozicijos veikėjai nedalyvavo.

Žinutėse socialiniame tinkle „Facebook“ pastarasis protestas siejamas su mažai žinomu nacionalistiniu judėjimu „Naujoji opozicija“, raginusiu žmones susirinkti pademonstruoti palaikymo praėjusią savaitę sulaikytiems aktyvistams.

A.Navalnas, šiuo metu atliekantis jam skirtą 15 parų arešto bausmę už nepaklusimą policijai per kovo 26-osios demonstraciją, atsiribojo nuo sekmadienio akcijos.

„Jis apie tai absoliučiai nieko nežino“, – „Twitter“ parašė opozicionieriaus atstovė spaudai Kira Jarmyš.

Anksčiau sekmadienį sostinės valdžia sutelkė gausias policijos pajėgas, ruošdamasi nesankcionuotam protestui Raudonojoje aikštėje. Tačiau žurnalistai pranešė ten matę tik nedidelę grupelę aktyvistų, dalis kurių reiškė palaikymą Vladimirui Putinui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
Kas būtų tokio "taikaus" mitingo dalyviams Vilniuje?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių