Maskva sako perdavusi Varšuvai L. Kaczynskio lėktuvo juodosios dėžės įrašus

  • Teksto dydis:

Maskva yra perdavusi Varšuvai prie Smolensko sudužusio lėktuvo, kuriuo skrido tuometis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačynskis), juodosios dėžės garso įrašus, kuriuose girdimi pokalbiai pilotų kabinoje, pirmadienį pranešė Rusijos ambasada Lenkijoje.

„Lenkų prezidentinio lėktuvo savirašių įrašai keliskart buvo tikrinami dalyvaujant Lenkijos atstovams ir ekspertams, o papildomai panaikinus triukšmą jie buvo perduoti Lenkijai, kad būtų atlikta fonoskopinė ekspertizė ir sudarytos pokalbių stenogramos“, – sakoma pranešime, paskelbtame Rusijos ambasados tinklapyje.

Jame pažymima, kad Rusijos užsienio reikalų ministerija pateikė Lenkijos ambasadai Maskvoje oficialų išaiškinimą, atsakydama į Varšuvos notą dėl Rusijos lyderio Vladimiro Putino komentarų, išsakytų per spaudos konferenciją 2016 metų gruodžio 23 dieną ir susijusių su lenkų prezidentinio lėktuvo katastrofa prie Smolensko 2010 metų balandžio 10 dieną.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad „savo pasisakymuose apie šią katastrofą Rusijos Federacijos prezidentas rėmėsi žinomais faktais, kurie atitinka įvykio tyrimo rezultatus ir išvadas, padarytas oficialių rusų ir lenkų komisijų ir organų“.

„Esminius faktus, kuriuos paminėjo RF prezidentas savo kalboje, patvirtina lenkų prezidentinio lėktuvo įgulos pokalbių garso įrašų iššifravimas, o autentišką šių pokalbių garso įrašą turi lenkų pusė“, – sakoma pranešime.

„Kokių nors kitų papildomų garso įrašų, susijusių su pokalbiais lenkų prezidentinio lėktuvo Tu-154 įgulos kabinoje, Rusija neturi“, – nurodė ambasada.

Ankstesnė Lenkijos liberalų vyriausybė dėl Rusijos gamybos lėktuvo Tu-154 katastrofos kaltino prastas oro sąlygas ir lenkų pilotų bei rusų skrydžių kontrolierių klaidas.

Tačiau 2015 metų lapkritį į valdžią atėjusios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vadovaujama vyriausybė atmetė šias išvadas kaip numanomo sąmokslo priedangą ir pradėjo savo tyrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių