Maltoje palaidota nužudyta žurnalistė, ES reikalauja teisingumo

  • Teksto dydis:

Maltoje penktadienį vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo, pagerbiant praėjusį mėnesį susprogdintą žurnalistę Daphne Caruaną Galizią (Dafnę Karuaną Galiciją) jos laidotuvių dieną.

Tuo metu Europoje skamba nauji raginimai rasti už šį žiaurų išpuolį atsakingus asmenis.

Kampanijas prieš korupciją rengusi moteris po pamaldų buvo palaidota Mostoje, netoli vietos, kur spalio 16 dieną sprogo tinklaraštininkės automobilyje paslėpta bomba. Ši reta ataka pateko į pasaulio žiniasklaidos pirmuosius puslapius.

„Mes vis dar nežinome, kas nužudė Daphne“, – sakė arkivyskupas Charlesas Scicluna (Čarlzas Šikluna) susirinkusiems žurnalistės artimiesiems ir draugams per privačią laidotuvių ceremoniją.

„Tiems, kas tame dalyvavo, aš pasakysiu: kad ir kaip išradingai besistengtumėte išvengti žmonių teisingumo, Dievo teisingumo jūs niekada neišvengsite“, – sakė jis.

53 metų D. Caruana Galizia ne vienerius metus rašė apie korupciją premjero Josepho Muscato (Džozefo Muskato) artimoje aplinkoje, o pastaruoju metu jos žurnalistinių tyrimų taikiklyje buvo atsidūrusi ir opozicija.

Po žurnalistės nužudymo jos artimieji apkaltino J. Muscatą, kad šis atvėrė sukčiams kelią į vyriausybę ir leido įsivyrauti nebaudžiamumo atmosferai, dėl kurios Malta tapo „mafijos sala“.

D. C. Galizios šeima sakė nenorintys, kad laidotuvių ceremonijoje dalyvautų premjeras ar Maltos prezidentas, ir žurnalistų taip pat paprašė neateiti.

Po pamaldų prie katalikų bažnyčios susirinkusios minios žmonių aplodismentais pasitiko baltomis gėlėmis užklotą žurnalistės karstą, kurį išnešė trys nužudytosios sūnūs: 31 metų Matthew (Metjus), 26 metų Andrew (Endrius) ir 21 metų Paulas (Polas).

„Jokio pasigailėjimo“

Atsisveikinimo pamaldose dalyvavo Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani (Antonijus Tajanis) ir ESBO atstovas žiniasklaidos laisvės klausimais Harlemas Desiras (Harlemas Deziras). Tuo metu Briuselyje prie Europos Komisijos būstinės plėvesuojančios vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo.

„Žurnalistų teisė tirti, užduoti nepatogius klausimus ir veiksmingai atlikti savo darbą yra mūsų vertybių pagrindas ir privalo būti užtikrintas“, – penktadienį pareiškė Europos Komisija.

H.Desiras pareiškė, kad „šio bjauraus nusikaltimo vykdytojams ir organizatoriams“ negali būti „jokio pasigailėjimo“.

Aštuonios didžiausios pasaulinės naujienų organizacijos Komisiją ragina ištirti nužudymą ir sako, kad negalima leisti, jog žudikai pasiektų „aiškų tikslą nutildyti jos tyrimą dėl korupcijos Maltos aukščiausiuose lygmenyse“.

Po šiuo raginimu pasirašė BBC žinių ir naujienų direktorius Jamesas Hardingas (Džeimsas Hardingas), prancūzų dienraščio „Le Monde“ vadovas Jerome'as Fenoglio (Žeromas Fenoljas), britų laikraščio „The Guardian“ vyriausioji redaktorė Katherine Viner (Ketrin Vainer) ir „The New York Times“ vyriausiasis redaktorius Deanas Baquetas (Dinas Baketas).

Savo laiške Komisijos vicepirmininkui Fransui Timmermansui (Fransui Timmermansui) ketvirtadienį žiniasklaidos atstovai taip pat ragino pradėti tyrimą dėl žiniasklaidos Maltoje nepriklausomybės, atkreipdami dėmesį į nerimą keliančias EK išvadas, kurios leidžia manyti, kad Malta „yra vienintelė ES valstybė, kurioje politinės partijos valdo tokią didelę dalį žiniasklaidos“.

„Europos akys nukrypusios į Maltos valdžią“, – pareiškė F.Timmermansas, ragindamas juos išsiaiškinti, kas yra atsakingas už šį „žiaurų ir brutalų nužudymą“, „nepaliekant akmens ant akmens“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ko

ko portretas
noret teisingumo is pasaulio /politiniu/ ir kitokiu nieksu kurie ir tarpusavy riejasi del valdzios ir turtu ir komunizmas gal buvo geras tikslas bet kapitalistine /tiesa/ paverte ji keiksmazodziu kuri ir mes kaip bezdziones kartojam nors neseniai vos pries 30 m buvo atvirksciai....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių