Malio šiaurėje atakuotos šalies ir užsienio karinės bazės

Trijuose šiauriniuose Malio miestuose pirmadienį minosvaidžių sviediniais ir raketomis buvo apšaudytos maliečių ir užsienio karinės bazės, sakė šaltiniai kariuomenėje.

Atakos Menakoje, Gao ir Kidalyje atrodo kaip retas koordinuotas puolimas prieš Malyje veikiančias užsienio pajėgas. Apie aukas nepranešama.

„Aukų nebuvo, bet padaryta materialinės žalos“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Malio karininkas.

Malis kovoja su šiaurėje prasidėjusiu islamistų sukilimu, kuris išplito į centrinę šalies dalį ir į kaimynines valstybes Burkina Fasą ir Nigerį.

Prancūzija Sachelio regione yra dislokavusi apie 5 tūkst. savo karių, dalyvaujančių operacijoje „Barchanas“ („Barkhane“) prieš džihadistus. Malyje taip pat yra tūkstančiai Jungtinių Tautų taikdarių.

Europos misijoje „Takuba“ dalyvauja specialiųjų operacijų kariai iš kelių valstybių, patarinėjantys ir padedantys Malio pajėgoms.

„Teroristai nesėkmingai bandė įvykdyti koordinuotą akciją prieš „Barkhane“, JT taikdarių stovyklas, prieš Europos pajėgas „Takuba“ ir Malio kariuomenę Gao, Menakoje ir Kidalyje“, – sakė vienas užsienio kariškis.

„Padėtis valdoma“, – pridūrė jis.

Šaltinis JT misijoje Kidalyje pranešė apie keliolika sviedinių, „nuo kurių niekas nežuvo“, bet pridūrė, kad „vertinama padaryta žala“.

Toje pačioje stovykloje yra dislokuotos ir prancūzų pajėgos „Barkhane“.

Pareigūnai prancūzų Generaliniame štabe kol kas neatsakė į prašymus pateikti informacijos.

Prieš ataką Kidalyje aplink stovyklą priešaušriu važinėjo motociklininkų grupė, sakė vienas stovyklos saugumo pareigūnas.

„Jiems pravažiavus prasidėjo apšaudymas raketomis ir iš kulkosvaidžių. Niekas nežuvo, bet padaryta reikšminga materialinė žala“, – sakė jis.

Šiaurės Malis nuo 2012-ųjų yra smurto ir džihadistų atakų epicentras, nors regione dislokuota tūkstančiai JT, prancūzų ir kitų užsienio karių.

Džihadistai vienu metu kontroliavo Šiaurės Malį, o vėliau buvo sutriuškinti per prancūzų karinę operaciją, bet dabar persigrupavo. Didelių šalies teritorijos dalių vyriausybė vis dar nekontroliuoja.

Žuvo tūkstančiai karių ir civilių, šimtai tūkstančių gyventojų dėl kovų, taip pat pakursčiusių etninę įtampą ir susirėmimus, turėjo trauktis iš savo namų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Tuoj gaus atgal - per mažai nepasirodys. :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių