Makedonijoje šturmuotas parlamentas: sužeista per 100 žmonių

  • Teksto dydis:

Daug žmonių buvo sužeisti prasiveržus smurtui prie Makedonijos parlamento, kai nacionalistai protestuotojai šturmavo pastatą, įtūžę dėl naujo jo pirmininko rinkimų, penktadienį pranešė vidaus reikalų ministras.

Ketvirtadienio vakarą sostinės Skopjės centre kilo didelė sumaištis: dešimtys demonstrantų, tarp kurių buvo grupė kaukėtų vyrų, prasiveržė per parlamentą apsupusius policininkus ir įžengė į pastatą, kur mojavo Makedonijos vėliavomis, šūkavo ir giedojo nacionalinį himną.

Parlamento spaudos konferencijų salėje įsiplieskė muštynės; kaip matyti filmuotoje medžiagoje, ten buvo svaidomos kėdės ir į darbą paleisti kumščiai.

Pagrindinės opozicinės Socialdemokratų partijos vadovui Zoranui Zajevui buvo sukruvintas veidas. Viena SDSM deputatė buvo tampoma už plaukų, o kita moteris gelbėdamasi nuo smurto nulipo iš balkono.

Penktadienį paskelbtame Vidaus ministerijos pranešime sakoma, kad miesto ligoninėse gydomi 102 per šį smurtą nukentėję žmonės; tarp jų esama deputatų ir policininkų.

Vidaus reikalų ministras Agimas Nuhiu anksčiau žiniasklaidai sakė, kad buvo sužeista 10 deputatų, keli policininkai ir žurnalistai.

Šį smurtą pasmerkė Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos.

Ministerija nurodė, kad penktadienio rytą padėtis „normalizavosi“, bet buvo imtasi „papildomų priemonių ir veiksmų piliečių saugumui užtikrinti“.

Šią Balkanų šalį politinė krizė krėtė pastaruosius dvejus metus. Po gruodį įvykusių rinkimų, neišaiškėjus tvirtų nugalėtojų, nacionalistai demonstrantai, palaikantys konservatyviąją partiją VMRO-DPMNE, kiekvieną vakarą rengdavo demonstracijas.

Jie nepritaria Z.Zajevo Socialdemokratų partijos (SDSM) koalicijai su etniniais albanais, anot protestuotojų, keliančiai grėsmę nacionalinei vienybei.

VMRO-DPMNE lyderis Nikola Gruevskis dešimtmetį vadovavo Makedonijos vyriausybei, bet pernai turėjo palikti postą.

Pasak vietos žiniasklaidos, ketvirtadienio incidentas kilo SDSM ir albanų partijoms nubalsavus už naują parlamento pirmininką, nors buvęs pirmininkas jau buvo užbaigęs posėdį.

Jų pasirinktas pirmininkas Talatas Xhaferi (Talatas Džaferis) yra etninis albanas.

ES vėliau sakė, kad teigiamai įvertino T.Xhaferi išrinkimą.

Dauguma sužeistų deputatų – SDSM nariai, bet albanas Ziadinas Sela buvo tarp sunkiausiai nukentėjusių.

Galiausiai policija susigrąžino kontrolę parlamente. Vaikant protestuotojus buvo sprogdinamos kurtinamosios granatos.

Prezidentas Gjorge Ivanovas (Giorgė Ivanovas) ketvirtadienį vakare pasakė trumpą kalbą per televiziją ir paragino išsaugoti ramybę, taip pat pakvietė partijų vadovus penktadienį susitikti ir aptarti padėtį.

Raginimas laikytis rimties

Makedonijoje prieš balsavimą dėl naujo parlamento pirmininko protestuojantys demonstrantai ketvirtadienį šturmavo Makedonijos parlamentą ir užpuolė parlamentarus, tarp jų opozicijos lyderį.

Policija po kelių valandų susigrąžino parlamento pastato kontrolę, bet lauke liko maždaug 2-3 tūkst. protestuotojų.

„Raginu nuslopinti įtampą ir nesigriebti smurto“ – per televiziją sakė prezidentas Gjorge Ivanovas (Giorgė Ivanovas). , kuris pakvietė politinių partijų lyderius penktadienį atvykti į prezidentūrą ir aptarti situaciją.

„Niekas iš užsienio neišspręs mūsų problemų“, – sakė jis.

Dešimtmetį iki praėjusių metų Makedoniją valdė konservatyvi VMRO-DPMNE ir jos lyderis Nikola Grujevskis.

Per gruodžio rinkimus ši partija gavo 51 iš 120 vietų parlamente – dviem daugiau už SDSM, bet konservatoriams nepavyko susitarti su albanų partijomis, nuo kurių priklauso jėgų pasiskirstymas.

Nors Z.Zajevas vėliau susitarė su albanų grupėmis, G.Ivanovas atsisakė suteikti jam mandatą formuoti vyriausybę.

Prezidentas, N.Grujevskio šalininkas, išreiškė susirūpinimą dėl prieštaringai vertinamo albanų partijų reikalavimo, kad albanų kalba būtų oficiali visoje Makedonijoje.

Šio reikalavimo kritikai baiminasi, kad tai gali nulemti mažos, maždaug 2 mln. gyventojų turinčios šalies skilimą. Etniniai albanai sudaro maždaug ketvirtadalį šalies gyventojų.

Po septynis mėnesius trukusio albanų sukilimo 2001 metais, kai žuvo daugiau kaip 100 žmonių, buvo pasiektas taikos susitarimas, kuriuo šiai mažumai buvo suteikta daugiau teisių.

„Kelia nerimą“

ES ir Jungtinės Valstijos ragino G.Ivanovą atšaukti savo sprendimą ir suteikti Z.Zajevui mandatą.

Makedonijos opozicija taip pat perspėjo savo varžovus konservatorius, jog jie, naudodamiesi etnine korta, kad liktų valdžioje, žaidžia su ugnimi.

Gruodį vykę rinkimai turėjo užbaigti dvejus politinių neramumų, kuriuos išprovokavo didžiulis pasiklausymo skandalas, metus, bet tik dar labiau padidino krizę Makedonijoje, kuri siekia įstoti į NATO ir ES.

SDSM ir VMRO-DPMNE po ketvirtadienio smurto kaltino viena kitą įtampos provokavimu.

Europos Tarybos atstovas sakė, kad šis incidentas „kelia nerimą“, o Albanijos premjeras Edi Rama (Edis Rama) išreiškė susirūpinimą „tikrai dramatiška“ situacija.

Makedonija anksčiau šį mėnesį kritikavo Albaniją dėl „atviro kišimosi“ į jos vidaus politiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
makedonijos parlamentas,taip parodė,kaip myli banditų nato

Jogaila Išganytojas

Jogaila Išganytojas portretas
Makedonijoje vyksta ES/JAV fašistine politika atimpti nuo Makedonijos visa vakaru Makedonija ir ikurti Didžiaja Albanija ir del to žmones ir protestuoja
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių