Lietuvis išsiveržė iš Talibano gniaužtų: pavojus jo gyvybei grėsė mažiausiai keturis kartus

  • Teksto dydis:

Du Afganistane buvę Lietuvos piliečiai sėkmingai išvyko iš šios šalies, kurios kontrolę per kelis mėnesius perėmė Talibanas, praneša LNK.

Kabule prekes viešbučiams tiekęs lietuvis Edvinas vakar atskrido iš Afganistano į Kirgiziją. Iš šalies, kurios valdžią perėmė Talibanas, lietuvis ištrūkti bandė jau nuo pirmadienio. Tą dieną viešbutį palikęs Edvinas atvyko į Kabulo oro uostą, kuris jau buvo apsuptas talibų kovotojų.

Edvinas skrydžio iš Afganistano laukė vienoje iš oro uosto bazių. Joje susirinko piliečiai iš įvairiausių šalių, tarp jų ir diplomatai. Edvinas buvo vienintelis iš Lietuvos. Vyras sakė: visi manė, jog bazėje laukti skrydžio bus saugiau, tačiau netrukus joje pasidarė labai baisu.

„Turbūt šeštą ryto pakėlė visus: „būkit pasiruošę pagrindinius daiktus, nes gali tuoj įsiveržti“. Ir turbūt iki pietų jie pradėjo veržtis, pradėjo šaudyt viduj, mes atsisėdom į bunkerį. Iš pradžių pabėgo vietinė apsauga, paskui ir užsieniečiai pabėgo ir paliko vienus. Vienas amerikietis pasiliko, jis išėjo tartis, paprašė, kad neliestų ir davė mums laiko išvažiuoti į saugią vietą ir viskas. Mes išvažiavome į kitą vietą“, – pasakojo Edvinas.

Iš bazės į greta esatį viešbutį lietuvis galėjo išvykti tik su talibų palyda. Edvinas pasidalijo užfiksuotais vaizdais.

Stop kadras.

Ir bazėje, ir atvykęs į bazę Edvinas nesijautė saugus, nemiegojo dvi naktis, buvo pasiruošęs gintis, jeigu kartais talibai įsiveržtų. Visą tą laiką jis laukė žinių iš Užsienio reikalų ministerijos (URM). Ir jos atėjo. Parašius oficialų prašymą, lietuviui atsirado vietos Kazachstano lėktuve, skrydžiui į Kirgiziją. Edvinas dar sykį iš viešbučio patraukė link oro uosto.

„Stovėjo galbūt 40 automobilių. Mes pirmi gavom leidimą išvažiuoti. Išvažiavo šeši ar septyni automobiliai, o visi kiti pasiliko. Kas važiavo po mūsų, aš girdėjau, kad juos ištraukė iš mašinų ir išsivežė kažkur, ir daugiau sunku pasakyti, kas su jais“, – kalbėjo Edvinas.

Per visą evakuaciją iš Afganistano pavojus jo gyvybei grėsė mažiausiai keturis kartus. Tačiau URM skelbė, kad dabar tiek Edvinas, tiek dar vienas lietuvis yra saugūs. Abu jie išskraidinti iš Afganistano į kaimynines šalis, kuriose pavojaus nebėra.

„Vietos atsirado. Vienas iš jų per Kazachstaną iškeliavo į Kirgiziją, o kitas su vokiečių lėktuvu su techniniu nusileidimu Uzbekistane yra jau pakeliui į Lietuvą“, – sakė Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

Kadangi ministerijos pagalbos lietuviai daugiau neprašė, į gimtuosius kraštus jie sugrįš jau savarankiškai artimiausiomis dienomis.

Jie pradėjo veržtis, pradėjo šaudyt viduj, mes atsisėdom į bunkerį. Iš pradžių pabėgo vietinė apsauga, paskui ir užsieniečiai pabėgo ir paliko vienus.

„Jeigu kiltų kažkokių problemų, tuomet, be abejo, URM padėtų su grįžimu, bet, manau, galbūt to neprireiks“, – teigė M. Adomėnas.

URM greitu metu išsiųs padėkos notas trims šalims, padėjusioms išgabenti Lietuvius: Kazachstanui, Kirgizijai ir Vokietijai.

Daugiau duomenų apie pavojuje atsidūrusius lietuvius ministerija neturi. Nors naujienų agentūra „Interfax“, cituodama Kazachstano gynybos ministeriją, skelbė, kad vienas Lietuvos pilietis buvo tarp 42 iš Afganistano evakuotų žmonių. Pasak pranešimo, jis atvyko į Kazachstano ambasadą ir pasiprašė pagalbos.

„Jeigu turite žinių apie Lietuvos piliečius, kuriems reikia pagalbos išvykti iš Afganistano, tai prašome kreiptis į URM. Mes kiek įmanydami padėsime rasti būdą evakuotis“, – sakė M. Adomėnas.

Kol lietuviai pakeliui namo, vis dar drama išlieka dėl Lietuvos kariams talkinusių vertėjų ir jų šeimos. Maždaug šimtas jų įstrigę Afganistane.

Trečiadienį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sakė, kad derybos dėl jų pargabenimo sudėtingos: „Kalbėjau su Ispanijos reikalų ministru, Sutarėme, kad jie turi atliekamų vietų savo keliuose lėktuvuose, kurie leidžiasi Kabule. Nusileidus tos vietos staiga pradeda trupėti, jų mažėja“.

Lietuva diplomatinės atstovybės Afganistane neturi, todėl dabar visas žvilgsnis krypsta į sąjungininkus. Prezidento patarėja Asta Skaisgirytė sakė, jog kalbamasi su JAV ir Ukraina: „Lietuvos ir Ukrainos kariuomenės palaiko labai artimą ryšį. Žinoma, tam reikia ir politinių sprendimų, tai tų politinių sprendimų paieška yra ir mūsų reikalas. Badysim bendrom jėgom veikti“.

Kad lietuviams iš Talibano gniaužtų reikėjo vaduotis kelias dienas, o vertėjai iki šiol pagalbos nesulaukė, politologas Linas Kojala Lietuvos valdžios diplomatijos nekaltino: „Lietuva šiuo atveju neišsiskiria iš tarptautinio konteksto. Reikia pripažinti, kad tam, kas įvyko Afganistane, Vakarai nebuvo tinkamai ir efektyviai pasiruošę“.

Talibanas karinę pergalę prieš Afganistano vyriausybę iškovojo vos per dešimt dienų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dim.

Dim. portretas
Nepamokina Talibaniečių niekas,neturi būti paleisti belaisviai,jie taip turėtų vadintis.Juk tiek metų jų pačių piliečiai savo šalyje dirbo pašaliečiams amerikonams o Amerikiečiai byvo svetimšaliai jų šalyje ,galima sakyti užgrobę dalį jų šalies.Visi kurie dirbo su amerikiečiais karo metu būtų vadine juos savo šalies išdavikais.Keista,kaip Talibanas juos išleidžia.

o ką ten pametė

o ką ten pametė portretas
kad reikėjo maltis į tą Afganistaną?

pertekliniai kostiumuoti

pertekliniai kostiumuoti portretas
Cha,,ko briaunasi ,ta Afganistana???? o gi --money ,money ; zinoma pinigelius "kalantys" [[[Dievo pamirshtose valstybese]]] turetu savo leshomis "kapstytis"namo:: Juk -tokie-- savo valstybeje nesukure --nieko naudingo ;; isikure ,kur viduramziu durneliai dirba uz centus;;tai ir ropoti namo piniguociai turetu savo leshomis[[[nieko nedavet ,,,tai ir neimkite]]
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių