Lenkijos alpinistai išgelbėjo ant Himalajų viršukalnės įstrigusią prancūzę

  • Teksto dydis:

Grupė elitinių Lenkijos alpinistų išgelbėjo ant Nanga Parbato viršukalnės Pakistane strigusią prancūzę per itin rizikingą misiją, tačiau sekmadienį pareigūnai paskelbė atšaukiantys antrojo dingusio alpinisto paieškas.

Grupė gelbėtojų, padedant Pakistano kariškiams, šeštadienio popietę rado prancūzę Elisabeth Revol (Elizabet Revol) apie 6 km aukštyje ir pradėjo leisti su ja į 4 850 m aukštyje esančią pirmąją stovyklą, bet nesugebėjo pasiekti aukščiau įstrigusio lenko Tomaszo Mackiewicziaus (Tomašo Mackevičiaus).

8 126 metrų aukščio Nanga Parbatas, viena aukščiausių pasaulio viršukalnių, yra pramintas „kalnu žudiku“, nes žūsta itin daug į jį mėginančių įkopti alpinistų.

„Deja, Tomaszo išgelbėti neįmanoma – dėl orų ir aukščio gelbėtojų gyvybėms kiltų milžiniškas pavojus“, – vienoje iš savo „Facebook“ žinučių rašė E. Revol draugas Ludovicas Giambiasi (Liudovikas Žiambjazi).

„Sprendimas baisus ir skausmingas“, – pridūrė jis.

Gelbėjimo misijoje dalyvavo keturi alpinistai, nuskraidinti Pakistano kariuomenės sraigtasparniais iš K2 – antrosios aukščiausios pasaulyje viršukalnės – bazinės stovyklos.

„K2 alpinistai, sustabdę savo istorinį mėginimą pasiekti K2 viršūnę žiemą, nusileis su Elisabeth Revol – viena gyvybė išgelbėta“, – sakoma sekmadienį paskelbtame Pakistano alpinizmo klubo atstovo Kararo Haideri (Kararo Haiderio) pranešime.

Gelbėtojai ir E. Revol per 5,5 val. grįžo į pirmąją stovyklą. Juos ruošiamasi sraigtasparniais evakuoti į ligoninę netoliese esančiame Skardu mieste.

E. Revol „patyrė nušalimų ir dalinį sniego aklumą“, sakė ekspediciją į K2 padėjusios organizuoti kompanijos „Jasmine Tours“ atstovas Asgharas Ali Porikas (Ašgaras Ali Porikas).

Ryšį su ekspedicijos nariais palaikantis Pakistano alpinistas Karimas Shahas (Karimas Šachas) sakė, kad šios gelbėjimo pastangos neturi precedento alpinizmo istorijoje: komanda nusileido 1 200 metrų visiškoje tamsoje, pavojingu maršrutu, nesinaudodami pritvirtintu lynu.

„Tokio kopimo dar niekas nėra atlikęs, – AFP sakė K. Shahas. – Daugeliui žmonių tam reikėtų 2–3 dienų, o jie tai atliko per aštuonias tamsos valandas.“

Gelbėjimo misija buvo organizuota, kai penktadienį buvo nustatyta įstrigusių alpinistų buvimo vieta. Vienas alpinistas per žiūronus pastebėjo E. Revol, mėginančią nusileisti žemyn, o T. Mackiewiczius atrodė įstengiantis tik ropoti – veikiausiai dėl patirtų nušalimų.

Daugiau kaip 30 alpinistų žuvo mėgindami įkopti į Nanga Parbatą, esantį šiaurės Pakistane, kol 1953 metais devintoji aukščiausia pasaulio viršukalnė buvo galiausiai įveikta.

Pernai liepą mėgindami įkopti į šį kalną dingo ir veikiausiai žuvo du alpinistai iš Ispanijos ir Argentinos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mantas

Mantas portretas
Nesupranti, nesuvoki, neišsivaizduoji, tai geriau nerašyk tokių nesamoningų komentarų.!

kaip

kaip portretas
jei matė žmogų ropojanti , vadinasi gyvą, tai kaip galėjo jį paaukoti? Kito žodžio nerandu. Reikėjo dėt visas imanomas pastangas jį išgelbėti. O aplamai į tokius pavojingus, ekstremalius kalnus reik kopimą uždraust dėl pačių kopiančiųjų saugumo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių