Lenkijoje sulaikytas Paryžiaus teroro atakų sumanytojo parankinis

  • Teksto dydis:

Vienas Maroko pilietis, laikomas 2015 metais pražūtingas teroro atakas Paryžiuje organizavusio džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojo Abdelhamido Abaaoudo (Abdelhamido Abaudo) bendrininku, buvo suimtas Lenkijoje ir apkaltinas dalyvavimu teroristinėje veikloje, trečiadienį pranešė lenkų prokurorai.

„Per savo tyrimą nustatėme, kad nuo 2014 metų gruodžio iki 2016 metų rugsėjo Mouradas T. (Muradas T.) buvo susijęs... su ginkluota nusikalstama organizacija – „Islamo valstybe“ vadinama tarptautine teroristine organizacija", – sakoma pietinio Katovicų miesto prokuratūros pranešime.

Kasablankoje gimęs Mouradas T., kuriam dabar 28 metai, buvo sulaikytas 2016 metų rugsėjo mėnesį Lenkijoje. Jeigu Katovicų teismas pripažins jį kaltu, jam gresia nuo šešerių iki aštuonerių metų nelaisvės.

Pasak prokurorų, Mouradas T. bendrininkavo su A. Abaaoudu, kuris suplanavo 130 žmonių gyvybių nusinešusias 2015 metų lapkričio mėnesio atakas Paryžiuje.

Manoma, kad Mouradas T. su A. Abaaoudu susipažino Edirnėje, Turkijoje, 2014 metų pabaigoje. Ten jis sutiko ir Sofiane'ą Amgharą (Sofianą Amgarą) bei Khalidą Ben Larbi (Chalidą Ben Larbį) – du džihadistus, kurie buvo nukauti per antiteroristinį reidą Belgijoje 2015 metais.

Naudodamasis keliais padirbtais asmens dokumentais Mouradas T. lankėsi ir ES šalyse – Austrijoje, Graikijoje, Vengrijoje, taip pat šiam blokui nepriklausančiose Turkijoje ir Serbijoje.  

Prokurorai taip pat informavo radę sprogmenų gaminimo instrukcijų, be to,  Mouradui T. priklausančiame telefone rasta galimų išpuolio taikinių adresų.

Šis Lenkijos pareigūnų tyrimas yra pirmasis susijęs su „Islamo valstybės“ nariu. Lenkijos vidaus saugumo agentūra (ABW) tyrimo ėmėsi sulaukusi informacijos iš kitų ES kolegų.

Tačiau anot vietos žiniasklaidos, pirmoji žvalgybinė informacija lenkus pasiekė iš Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tik astuo ni?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių