Latvijoje pradėtas tyrimas dėl nutekintų egzamino rašinių temų

  • Teksto dydis:

Latvijos policija pradėjo baudžiamąjį procesą dėl latvių kalbos egzamino, kuris buvo laikomas gegužės 16 dieną, rašinio temų nutekinimo.

Baudžiamasis procesas pradėtas dėl neskelbtinos informacijos, kuri nesudaro valstybės paslapties, paviešinimo, kai tai padarė asmuo, kuris nėra valstybės tarnautojas ir pagal įstatymą yra atsakingas už šios informacijos saugumą, nurodė Latvijos valstybinės policijos atstovė Gita Gžibovska.

Prieš gegužės 16-ąją vykusį centralizuotą latvių kalbos egzaminą kai kurios mokyklos pranešė, kad buvo nutekintos rašinio temos.

Valstybinis švietimo išlaikymo centras (VISC) operatyviai pakeitė rašinių temas atsarginėmis, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jos irgi buvo nutekintos.

Už šį nusikaltimą gali būti baudžiama laisvės atėmimu iki vienerių metų, trumpalaikiu laisvės atėmimu (areštu), gali būti skirti viešieji darbai arba piniginė bauda.

Policija toliau aiškinasi rašinio temų nutekėjimo aplinkybes.

Švietimo ir mokslo ministras Karlis Šadurskis anksčiau pranešė, kad centralizuoto latvių kalbos egzamino rašinių temos galėjo nutekėti dėl vieno žmogaus kaltės. Jis esą siekė ne pasipelnyti, o padėti kažkam iš artimųjų ar pažįstamų.

Pasak K.Šadurskio, Švietimo ir mokslo ministerijai bei VISC iš esmės aišku, kaip galėjo įvykti nutekėjimas, taip pat beveik neabejojama, kas yra už tai atsakingas. Dabar svarbiausia – ar policijai pavyks surinkti pakankamai to žmogaus kaltės įrodymų, sakė ministras.

Išsamesnės informacijos K.Šadurskis nesuteikė, motyvuodamas tuo, kad dar vyksta tyrimas.

Ministro nuomone, ateityje reikėtų atsisakyti egzamino užduočių siuntimo vokuose ir pereiti prie skaitmeninės formos, nes tai smarkiai sumažintų užduočių nutekėjimo riziką. Pakeitimai gali būti įgyvendinti jau ateinančiais metais.


Šiame straipsnyje: Latvijaegzaminai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių