Latvija reikalauja Norvegijos paleisti sulaikytą krabų žvejybos laivą

  • Teksto dydis:

Latvijos užsienio reikalų ministerija įteikė Norvegijos ambasadai Rygoje notą, kuria reikalaujama paleisti už snieginių krabų žvejybą prie Svalbardo salyno sulaikytą latvių tralerį su 30 žmonių įgula.

Ministerijos atstovas Raimondas Jansonas naujienų agentūrai BNS sakė, kad latviai taip pat paprašė norvegų pareigūnų nesikišti į krabų žvejybą, kuri yra vykdoma laikantis visų tarptautinių susitarimų.

R.Jansonas rėmėsi teisine sistema, leidžianti latviams žvejoti toje teritorijoje, įskaitant ir 1980-ųjų dvišalius žuvininkystės susitarimus tarp Europos Sąjungos ir Norvegijos, kuriais numatoma kasmet rengti derybas dėl žvejybos teisių tam tikrose teritorijose už ES ribų, tarp jų – ir žvejybos plotus Svalbarde.

Latvijos užsienio reikalų ministerija taip pat paminėjo 1920-ųjų Paryžiaus sutartį, užtikrinančią nediskriminacinę prieigą prie žuvų išteklių. „Mums svarbu, kad deryboms vadovauja Europos Komisija. Dėl šio atvejo dirbsime su Europos Komisija Briuselyje ir išspręsime šią problemą. Dvišaliu pagrindu įteikėme ambasadai notą, remdamiesi nediskriminavimo principo, prieigos prie žuvų išteklių susitarimais, ir paprašėme paleisti laivą bei nesikišti į žvejybą, kuri vyksta laikantis tarptautinių sutarčių“, – sakė R.Jansonas.

Europos krabų pramonės asociacijos atstovas Didzis Smitas anksčiau sakė BNS, kad latvių krabų žvejybos traleris „Senator“ buvo sulaikytas už tai, kad Norvegijos vandenyse šalia Svalbardo salų žvejojo snieginius krabus.

Naujienų tinklapis „The Independent Barents Observer“ pranešė, kad latvių laivas buvo sulaikytas praėjusią savaitę, nes jo įgula nelegaliai žvejojo krabus Norvegijos šelfe, Svalbardo žuvininkystės apsaugos zonoje. Pranešama, kad „Senator“ be norvegų pareigūnų leidimo toje vietoje išdėliojo 2 600 krabų gaudyklių. Žvejybinis laivas vėliau buvo priverstas atplaukti į Kirkeneso uostą, kur jį patikrins policija.

Vis dėlto, kaip nurodė naujienų portalas, dauguma šalių, turinčių licencijas žvejoti šalia Svalbardo, nepalaiko latvių laivo arešto ir mano, kad šis sprendimas yra politiškai motyvuotas.

D.Smitas nurodė, kad latvių žvejybinis laivas buvo sulaikytas pažeidžiant 1920-ųjų Paryžiaus sutartį, draudžiančią komercinės veiklos diskriminaciją.

„Traleris „Senator“ pradėjo žvejoti krabus Svalbardo žvejybos zonoje remiantis 1920-ųjų Paryžiaus sutartimi ir 2016-ųjų gruodžio 14 dieną priimtu ES reglamentu, suteikiančiu teisę 20 ES laivų, įskaitant 11 laivų su Latvijos vėliavomis, žvejoti krabus Svalbarde. Kai laivas buvo sulaikytas, jame dirbo 30 žmonių įgula“, – sakė jis.

„Tai aiškus tarptautinės teisės pažeidimas ir nedraugiškas Norvegijos žingsnis ne tik Latvijos, bet ir ES atžvilgiu apskritai. Jei norvegai nepakeis savo pozicijos ir toliau diskriminuos Latvijos teisėtas teises, šis ginčas gali patekti į Jungtinių Tautų teismą Hagoje“, – sakė asociacijos vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas L.

Vytautas L. portretas
Čia aiškus Rusijos spec. tarnybų suplanuotas aktas, nukreipti dėmesį nuo Latvijos pasienio, kad... na patys sugalvokit
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių