Las Vegaso šaulys turėjo didesnių užmačių?

  • Teksto dydis:

JAV tyrėjai aiškinasi, ar Las Vegaso šaulys Stephenas Paddockas (Stivenas Padokas) prieš užsisakydamas kambarį Las Vegaso viešbutyje, iš kurio sekmadienį nušovė dešimtis kantri muzikos koncerto klausytojų, tikrino galimybę smogti didesniems muzikos festivaliams Las Vegase ir Čikagoje, taip pat galbūt Bostono stadionui „Fenway Park“.

Rugpjūčio mėnesį Čikagoje S.Paddockas buvo užsisakęs kambarį, kurio langai išeina į festivalio „Lollapalooza“ vietą, o rugsėjo pabaigoje – kambarį netoli Las Vegaso bulvaro su langais į festivalį „Life Is Beautiful“, sako pareigūnai, tiriantys jo judėjimą iki surengiant daugiausiai aukų pareikalavusias šaudynes per visą dabartinę JAV istoriją. Neaišku, ar jis tose vietose apgalvojo žudynes.

Tyrėjai taip pat aptiko užuominą apie stadioną „Fenway Park“, sakė Bostono policijos detektyvas Mike'as McCarthy (Maikas Makartis), bet daugiau detalių nepateikė.

Minėtos detalės paaiškėjo tyrėjams stengiantis išsiaiškinti, kodėl lošti mėgdavęs S.Paddockas sekmadienio vakarą iš Las Vegaso viešbučio ir kazino „Mandalay Bay“ 32 aukšto pradėjo šaudyti į 22 tūkst. žmonių minią. Jis nušovė 58 žmones, dar beveik 500 sužeidė ir galiausiai nusižudė.

Vienas federalinis pareigūnas sakė, jog tiriama galimybė, kad S.Paddockas planavo ir kitas atakas, įskaitant automobilio susprogdinimą. Pareigūnas neturėjo įgaliojimų viešai aptarinėti šį klausimą ir su naujienų agentūra „The Associated Press“ (AP) kalbėjo anonimiškai.

Anksčiau pareigūnai paskelbė, kad S.Paddockas savo automobilyje turėjo 1 600 šovinių, taip pat trąšų, kurias galima panaudoti gaminant sprogmenis, ir beveik 23 kg medžiagos, naudojamos sprogstantiems taikiniams.

Tyrėjai aiškinasi jo biografiją, bet vis dar nežino, kokie buvo jo motyvai.

Kol kas aiškėja „pusiausvyros netekusio ir pavojingo“ vyro, per dešimtmečius sukaupusio ištisą ginklų arsenalą, vaizdas, sakė šerifas Josephas Lombardo (Džozefas Lombardas). Tačiau, pasak jo, tyrėjai sužinojo, kad S.Paddockas gyveno „slaptą gyvenimą“, kurio „didelė dalis niekada nebus gerai suprasta“.

Netikėtai pritarė pasiūlymui

JAV Nacionalinė šaulių asociacija (National Rifle Association, NRA) ketvirtadienį pareiškė, kad greitojo šaudymo įtaisams, panašiems į panaudotus per masines šaudynes Las Vegase, turėtų būti taikomos „papildomos reguliavimo priemonės“.

Šis pareiškimas buvo gana netikėtas, nes jis neatitinka šios organizacijos įprastos pozicijos griežtai priešintis bet kokioms pastangoms sugriežtinti šaunamųjų ginklų kontrolę. NRA paragino JAV institucijas „nedelsiant apsvarstyti, ar tokie įtaisai atitinka federalinius įstatymus“, sakoma asociacijos vadovų Wayne'o LaPierre'o (Veino LaPjero) ir Chriso Coxo (Kriso Kokso) pranešime.

„NRA įsitikinusi, kad įtaisams, leidžiantiems pusiau automatinius šautuvus naudoti kaip visiškai automatinius šautuvus, turėtų būti taikomos papildomos reguliavimo priemonės“, – pridūrė jie. Šis pranešimas gali būti laikomas įtakingos organizacijos, pasisakančios už piliečių teisę turėti šaunamųjų ginklų, svarbiu politikos pokyčiu.

Baltieji rūmai taip pat paskelbė esantys „atviri“ debatams Kongrese dėl vadinamųjų spyruoklinių buožių (angl. bump stock) kontrolės sugriežtinimo arba uždraudimo. Tokie įtaisai, montuojami ant pusiau automatinių šautuvų, leidžia šaudyti automatiniu režimu ir padidinti šaudymo spartą iki kelių šimtų šūvių per minutę.

„Abiejų partijų nariai ir daugelis organizacijų planuoja atkreipti dėmesį į spyruoklines buožes, – sakė žurnalistams Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Huckabee Sanders (Sara Hakabi Sanders). – Mes tai sveikiname ir norėtume būti šio pokalbio dalis.“

Tokie pareiškimai gali suteikti pagrindą respublikonų įstatymų leidėjams, kurių daugelio rinkimų kampanijos buvo finansiškai remiamos didžiulę įtaką turinčių šaunamųjų ginklų savininkų ir pramonės lobistų, palaikyti teisės aktą, uždraudžiantį prekiauti minėtais įtaisais ir jų turėti. „Tai atveria galimybių“, – sakė respublikonų senatorius Johnas Cornynas (Džonas Korninas).

Šis įstatymų leidėjas, antrasis pagal rangą Senato respublikonas, taip pat sakė paprašęs Senato teisėtvarkos komiteto pirmininko Chucko Grassley (Čako Graslio) surengti posėdį spyruoklinių buožių problemai apsvastyti. Pasak jo, Ch.Grassley „atrodė linkęs sutikti“ su šiuo pasiūlymu.

Keli respublikonai, tarp jų Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas (Polas Rajnas), yra sakę palaikantys idėją svarstyti šį klausimą, o kai kurie teigė galintys palaikyti siūlymus apriboti arba uždrausti naudoti tokius įtaisus.

Respublikonas senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Graemas) savo ruožtu tvirtino, kad spyruoklinių buožių naudojimas „prieštarauja įstatymo prieš automatinius ginklus dvasiai“.

Nepaisant reto pritarimo pasiūlymui suvaržyti šaunamųjų ginklų priežiūrą, NRA pranešime sakoma, kad ji tebėra griežtai užsibrėžusi ginti JAV konstitucijos 2-ąją pataisą, suteikiančią piliečiams teisę turėti šaunamųjų ginklų ir juos nešiotis.

„Draudimas turėti ginklų įstatymų besilaikantiems amerikiečiams dėl vieno pamišėlio nusikalstamo poelgio niekaip neužkirs kelio būsimoms atakoms“, – pabrėžė W.LaPierre'as ir Ch.Coxas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Stai kur nukeliavo Amerika su savo laisvu ginklu isiigijimu ir nenori apriboti ju pardavima. Reiskia ginklu prekeiviai lobs,o paprasti zmones kentes nuo tokiu psichu,kaip tas pensininkas,kuriam atrodo nieko netruko m- buvo turtingas ir tikrai negalejo jausti valdziai pagiezos,bet jeigu su psichika problemos, priezasties ieskoti nereiketu. Matyt, pasijuto visagalis tas meslo gabalas. Labai uzjauciu tuos zmones,kuriems teko tokia baisi dalia papulti i tas skerdynes ar prarasti savo artimuosius. Gal JAV valdzia viena karta susimastys del tu ginklu laisvo pardavimo. Kas cia per salis ir kokia cia demokratija,kad paisoma tik lobistu interesu,nes is tos prekybos jie uzdirba milijardus. Baisu,kai valdzia to "nemato".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių